Hlavní navigace

Deštivé počasí: Houbaři se radují

6. 8. 2010

Sdílet

Meteorologové hlásí: „Česko potrápí v nejbližších dnech nevlídné počasí. V příštích dnech nás čekají vydatné srážky.“ Houbaři z toho ovšem mají radost a očekávají, že se to projeví na růstu hub – zejména tzv. podeštných druhů, které se vyznačují drobnými a tenkými plodnicemi a za sucha rychle mizí.

Meteorologové hlásí: Česko potrápí v nejbližších dnech nevlídné počasí. V příštích dnech nás čekají vydatné srážky.“ Houbaři z toho ovšem mají radost a očekávají, že se to projeví na růstu hub – zejména tzv. podeštných druhů, které se vyznačují drobnými a tenkými plodnicemi a za sucha rychle mizí.

„V současné době se rozvíjí, někde již docela úspěšně, růst symbiotických ektomykorhizních hub, které se ve výskytu rychle dotahují na houby saprotrofní. Hojně se vyskytuje holubinka podmračná, suchohřib sametový, klouzek sličný, ale také začíná růst hřib dubovýjiné druhy hřibů. Objevily se nově pýchavky obecné, vatovce či mladé kotrče kadeřavé. Rostou dále penízovky dubové, špičky obecné, bedly a pečárky všeobecně, takže sortiment jedlých hub se značně rozšířil,“ stojí na stránkách České mykologické společnosti.

Pro houby nemusíte jen do lesa. Seženete je i na farmářských trzích. Vitalia vám přináší jejich aktuální seznam a mapovou databázi!

Máme pro vás novinku – katalog trhů s mapami, vyhledáváním, hodnocením. Najděte si FARMÁŘSKÝ TRH přímo vám na míru! 

Můžete také hodnotit jednotlivá tržiště nebo vkládat vaše tipy a postřehy.

Hledáte trh páteční v okolí Prahy? Sobotní na Moravě? Najdete ho v našem katalogu! Pomozte nám ho doplňovat a vylepšovat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).