Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Církev a sex – bez obalu od hop - Ke katolické církvi jsem konvertoval v 19 (do té...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 4. 2010 21:21

    hop (neregistrovaný)

    Ke katolické církvi jsem konvertoval v 19 (do té doby jsem byl nevěřící). Dodržel jsem předmanželskou abstinenci, se svoji ženou chodil 2,5roku a nespal s ní. Po svatbě se zjistilo, že je frigidní a ani po 15ti letech a různych pokusech a terapiích se nic nezměnilo a nezmění. Přežívám díky onanii a občasným „akcím“ mimo. Rozvést se nemůžu a podle toho článku je teda cesta do pekla pro mě jasná. Byť miluji Boha ale hold nesplnuji katolické normy. Mimochodem 6. přikázání je „nescizoložíš“ a ne nebudeš onanovat. Rád bych kdyby mi taky někdo našel důkaz v Bibli proto, že není možný sex před manželstvím. Chodí-li dva spolu milují se a musí tedy čekat 5–7 let než (je-li jim třeba nyní 17–18) se mohou vzít (potřebují třeba dostudovat, sehnat bydlení apod.)? Nemohu se zbavit dojmu, že jsme se přesunuli od lásky k zákonictví. Jako katolík trpim, ale průkazku zatím nevrátim a budu asi dál „těžce hřešit“, protože jsem se pro celibát nerozhodl…

  • 26. 4. 2010 19:43

    (neregistrovaný)

    No, to jako katolík nesmí. Leda by dokázal, že manželství nebylo „naplněné“, jenže k tomu nestačí, že to jeho ženu nebaví, ale ona by to s ním vůbec nesměla nikdy dělat, nebo by to nesmělo fyzicky jít. Možná by stačila neplodnost, nevím. Každopádně frigidita asi není pro zapšklé katolické faráře důvodem k platnému rozvodu, nehledě na to, že i frigidní patrnerku může mít člověk rád.
    Zní to jako blbý vtip, ale pro katolíka kterého to postihne je to životní tragédie.

  • 29. 4. 2010 0:08

    (neregistrovaný)

    No jo, Pavle, ale co je to katolíkovi platný? Jasně že to není o tom, že by ho někdo násilím donutil.
    Ale prostě berme jako fakt, že ten dotyčný dobrovolně chce být katolíkem. Potom má problém, protože pokud chce „patřit do klubu“, musí dodržet pravidla. Takže platí co jsem psal výše – rozvod jaksi nemůže, nebo tedy lépe, nemůže se rozvést takovým způsobem, který by mu nepůsobil potíže.

  • 28. 4. 2010 20:05

    Alder (neregistrovaný)

    Mne vzdycky strasily s tim jak budu trpet kdyz nebudu mit dostatek sexu asi uz od 15ti. Porad jsem poctive cekal kdyz ze se to utrpeni vlastne dostavi, zenil jsem se kdyz mi bylo pres tricet a nikdy jsem nemanzelsky sex nemel. Nejak se to inzerovane utrpeni nedostavilo.

    Ja jsem si vzdycky frigidni manzelku pral, byl jsem totiz desne zvedavy co by to se mnou udelalo. Jak moc bych trpel a jake to je kdyz clovek poradne trpi a je zfrustrovan z nedostatku sexu, ma deprese a tak. Strasne jsem zavidel ruznym depresivnim jedincum protoze jsem byl jednak zvedavy jake je to mit deprese a jednak bych si rad vyzkousel zda by mi Jezis pomohl.

    Takze vlastne moje zivotni zkusenost je. Kdyz opravdu strikne nasledujete Jezise celou svoji dusi a srdcem tak se jste stastni a nejenze nemusite o stesti vubec usilovat staci jen nasledovat Jezise, ale kdyz dokonce i umyslne usilujete o nestesti tak se to nepodari.

  • 29. 4. 2010 12:18

    hop (neregistrovaný)

    No to je hodně vyhraněný názor. Následování Ježíše nemá co do činění s frigiditou manželky. Pokud bych to měl brát takto, tak když jsem byl sám a modlil jsem se „Pane, dej mi ženu, která je pro mě ta pravá“, tak bych si musel myslet, že Ježíš je bud srandista, když mi nadělil frigidní ženu nebo je děsnej masochista, když mě funkčnímu a zdravému muži dá asexuální ženu. Milost předpokládá přirozenost, tak do toho nemontujte následování. Po 15letech a modlitbách a snahách to řešit, mám z takových řečí dost blbej pocit…

  • 30. 4. 2010 1:20

    Alder (neregistrovaný)

    Jezis muze cloveka okamzite vylecit z jakekoliv nemoci pokud chce. Stalo se to jiz mnohokrat a osobne znam takove pripady, jeden se stal i mne. Kdyz muze Jezis vylecit zavislost na drogach, homosexualitu, rakovinu tak proc by nemohl vylecit sexualni poruchu.

    Prectete si Lukase jedenactou kapitolu. Jezis dava dobre dary. Nam se casto z neznalosti jeho dary zamlouvat nemusi. Pamatuji si na jednoho bratra se sboru ktery rikal svoji zivotni zkusenost – temer nikdy nedostal o co zadal ale vzdy dostal to co nejvice potreboval.

    Nevim co si presne predstavujete pod pojmem prirozenost. Podle bible (EK preklad) to ale rozhodne neni vlastnost kterou by Buh schvaloval.

    1kor 2,14 Přirozený člověk nemůže přijmout věci Božího Ducha; jsou mu bláznovstvím a nemůže je chápat, protože se dají posoudit jen Duchem.

    V dopise rimanum je neco podobneho, 8ma kapitola:
    5 Ti, kdo dělají jen to, co sami chtějí, tíhnou k tomu, co je tělesné; ale ti, kdo se dají vést Duchem, tíhnou k tomu, co je duchovní.
    6 Dát se vést sobectvím znamená smrt, dát se vést Duchem je život a pokoj.
    7 Soustředění na sebe je Bohu nepřátelské, neboť se nechce ani nemůže podřídit Božímu zákonu.
    8 Ti, kdo žijí jen z vlastních sil, nemohou se líbit Bohu.
    9 Vy však nejste živi ze své síly, ale z moci Ducha, jestliže ve vás Boží Duch přebývá. Kdo nemá Ducha Kristova, ten není jeho.

    Ve starem zakone se zase casto vyskytuje slovo svevolnik, coz je to same. Nemuzeme proste zit prirozene podle svych tuzeb a jen se k tomu modlit. To nam nepomuze jak doklada dopis Jakuba4,2:

    2 Chcete mít, ale nemáte. Ubíjíte a nevražíte, ale ničeho nemůžete dosáhnout. Sváříte se a bojujete – a nic nemáte, protože neprosíte.
    3 Prosíte sice, ale nedostáváte, protože prosíte nedobře: jde vám o vaše vášně.
    4 Proradná stvoření! Což nevíte, že přátelství se světem je nepřátelství s Bohem? Kdo tedy chce být přítelem světa, stává se nepřítelem Božím.

    Co do toho pletu nasledovani? Pokud totiz nenasledujeme Boha a chceme ho jen pouzit k uspokojeni nasich vasni tak nic od nej nedostaneme. Proto je dulezite nasledovat. Koho by ostatne delsi dobu bavilo modlit se kdyz by nic nedostaval. Mne tedy ne. Proto se musime prestat starat jen o sve sobecke tuzby a podridit se bohu. Vyzaduje se od nas aktivni cinnost.

    V Izaijasovi 1kap se pise co od nas Buh vyzaduje a za co vlastne dostaneme ten vecny zivot. 1. Za to ze budeme ochotni naslouchat Bohu 2. a budeme se to snazit nasledovat.

    Ze se nam to nepovede nasledovat na 100%? Nepovede, ono se to totiz na 100% nepovedlo ani apostolum jak se sami v dopisech ostatnim sborum priznavaji. Psali to tam proto aby novi krestane nebyly zfrustrovani z toho ze to nedokazi na 100% nasledovat i kdyz by si to tak prali. Apostolove byli ale svati a meli bozi schvaleni i presto ze to na 100% nenasledovali kvuli vlastnim slabostem a bylo jim to lito. Buh jim tyto nedostatky nejenze odpustil, ale ani jim je nezapocitaval jako hrich, protoze ten kdo se uplne odevzda Bohu ten uz nehresi.

    A s tim sexem si vubec nemusite delat starosti, jednak nema co do cineni s laskou (bible vyjmenovava co je to laska a sex ci erotika v tom zahrnuta nikdy neni) a jednak stesti neprinasi (nikde v bibli necteme ze nam sex prinese stesti). Kdyz bible mluvi o stesti mysli trvale, vecne stesti – ne pomijive zadosti tela.

    Jan 2,17 A svět pomíjí i jeho chtivost; kdo však činí vůli Boží, zůstává na věky.

  • 30. 4. 2010 1:34

    hop (neregistrovaný)

    sen nemá co do činění s láskou? „… a budou ti dva jedno tělo“ … sex je dar od Boha daný lidem, aby jejich láska v něm vrcholila ve vzájemném odevzdání se… Proto má člověk i sexuální potřeby, které nelze potlačit. Jestli se Vám to daří tak gratuluji. Mě Hospodin nadělil libido jak vrata. Moji ženě nikoliv. Ač katolík považuji tedy předmanželskou zdrženlivost za nesmysl, protože ti dva musí vědět zda si budou i v této oblasti rozumět. A po letech života a modlení za zázrak vím o čem mluvím. Nechci tu rozvíjet diskuzi o sexu, ale dokud žijeme v těle musíme počítat s jeho potřebami at už se jedná o hlad, či jiné základní potřeby včetně sexu. Já jsem si ho nevymyslel. Je-li možné ho provozovat se vlastní ženou, je to ideál. Nicméně to není můj případ … A mít stejnou sexuální touhu jako moje žena tzn. žádnou, bylo by mi(vlastně i nám) báječně…

  • 5. 5. 2010 2:49

    Alder (neregistrovaný)

    … a budou jedno tělo … neoznačuje pohlavní styk. To mohu s určitostí na základě bible tvrdit, protože bible je konzistentni jako celek a každá myšlenka se v ní několikrát opakuje. Proto každou naši hypotézu pokud je správná tak by měla bible několikrát potvrdit. V bibli zjistime nasledujici fakta 1. když bible píše o tom že měli dva lidé spolu pohlavní styk tak nikdy nepoužíva tento výraz 2. výraz jako jedno tělo je několikrát použit v dopisech a vztahuje se na spolupráci v křesťanském sboru. Bibličtí komentátoři s vyjímkou katolických proto vysvětlují že se zde jedná o jednotu, aby oba dva manželé začali pracovat jako jeden celek  – to jest přestat uvažovat Já a moje a začít jak já a moje manželka můžeme společně sloužit Bohu.

    Laska nevrcholi v sexu, to je dalsi nebiblicke uceni katolicke cirkve, ktere si vymyslela. Podle Jezise nejvetsi lasku ma ten, kdo je ochoten za druhe polozit zivot. Tady vidite ten rozdil laska znamena davat a ne brat a davat bez toho aniz bychom chteli cokoliv zpet a i kdyz je to pro nas neprijemne. Je to neprijemne, ale my to presto radi z lasky udelame. To je skutecna laska.

    Ja jsem se nikdy nesnazil sve sexualni potreby potlacovat, pochyboval jsem totiz zda je neco takoveho vubec mozne. Bible nerika zda jsou sexualni potreby nevyhnutelne nebo ne. Rika jen ze v nebi uz sex mit nebudeme a ze buh nas chrani abychom se nestali jejich sluzebnikem. Tak to fungovalo u mne, ja jsem je sice mel ale vubec jsem nemel potrebu a nevidel duvod proc je nasledovat. Proste to ze mne vzrusila svym chovanim jeste nebyl duvod pro to aby s ni sesmilnil. Vedel jsem z bible ze bych si tu divku pak musel vzit za manzelku, coz jsem nechtel. Dival jsem se na sebe jako nezaujaty pozorovatel. Takhle to bible popisuje v dopisech ze to ma fungovat a u mne to teda takto fungovalo.

    Nemeli bychom si myslet ze jsme moudrejsi nez Buh. Buh naridil sex jen s vlastni manzelkou bez antikoncepce a proto bychom to meli takto praktikovat at se nam to libi nebo ne.

    Kdyz uz to nejsme schopni nasledovat v cinech, tak to alespon nasledovat myslenim a slovy. Kdyz to budeme nasledovat slovy a duchem tak to potom zvladneme i ciny, ale tezko to budeme delat kdyz se stavime proti.

  • 6. 5. 2010 1:28

    Pavel2 (neregistrovaný)

    Už po několikáté se ptám, kde je v bibli zakázaná antikoncepce. Neodpověděl jste.

  • 10. 5. 2010 15:16

    Alder (neregistrovaný)

    Antikoncepce ma nekolik aspektu:
    1. uzit si sexu bez toho abychom na sebe vzali odpovednost za pripadne narozene deti.
    2. stavat se umyslne neplodnym
    3. Bozi zamer se Zemi
    4. nepochopeni co je to laska

    Bod cislo 1 zodpovida pribeh o Onanovi, ktery opakovane praktikoval prerusovanou souloz. Pribeh o Onanovi je zajimavy tim, ze se komentatori Bible prou o to, za co byl Onan vlastne zabit. Prevazujici nazor dnes je ze byl zabit za odmitani splozeni deti (tedy prerusovana souloz byla sama o sobe ok), zatimco nazory ranych krestanskych komentatoru (rekneme do 500 n.l.) se shodovali za tom ze byl zabit za prerusovanou souloz.
    Kdyz si precteme SZ tak uvidime ze za pouhe neudelani deti nebyl trest smrti. Kdyby Onan s ni do postele proste nesel, tak by zabit rozhodne nebyl. Onan byl ovsem ‚hlava chytra‘ – pokrytecky predstiral ze vlastne proti bozimu zakonu nic nenamita a sel provozovat sex jak bylo narizeno. Koneckoncu sex je prijemna zalezitost a tak proc si neco neuzit kdyz je tu ta moznost. Protoze si deti nepral, tak sex ve vhodnou chvili prerusil, cimz podvadel tu zenu i boha a to zvlast zavrzenihodnym zpusobem opakovane. Jeho jednani tezko muzeme nazyvat laskou, protoze laska neni sobecka.
    Onan je jediny jedinec v Bibli o kterem se pise ze provozoval sex bez toho aniz by chtel deti. Take zminka o tom ze by par nechtel deti v bibli neni. Nikde v Bibli nenajdeme ze by nekdo ostatni podobnou cinnost provadel. Kdyby pouziti antikoncepce bylo bezne, tak bychom se s tim zajiste v Bibli s nejakou zminkou setkali, protoze bible popisuje lidske cinnosti dost podrobne. Kdyby se to praktikovalo tak bychom ze jiste docetli ze treba Salamoun kdyz soulozil s manzelkami nebo konkubinami tak si vybiral obdobi kdy nejsou plodne.
    2. stavat se umyslne neplodnym je proti Bohu. Buh si nasi schopnosti tvorit potomstvo vysoce ceni – vzdyt se jedna o jeho dar, ktery lidem predal. V SZ se docteme ze muz, ktery mel v neporadku pohlavni organy tak nemohl slouzit u oltare. Nebralo se v uvahu zda to bylo urazem, nebo lidskym zasahem. Tezko si tedy muzete vedome zneschopnovat pohlavni organy antikoncepci a myslet si ze vase jednani Buh schvaluje a ze mame jako krestane mezi sebou lasku.
    3. Bozi zamer se zemi. Rozkaz v Edenu byl jednoznacny. Gen 1,28 A Bůh jim požehnal a řekl jim: „Ploďte a množte se a naplňte zemi. Podmaňte ji a panujte nad mořskými rybami, nad nebeským ptactvem, nade vším živým, co se na zemi hýbe.“ Hezky tak spojil prijemne s uzitecnym.
    4. Laska. Bible velmi hezky mluvi o lasce. Obsahuje mnoho citatu o lasce. Tady nektere jsou: http://www.nbk.cz/eu/temata/laska Je potreba se snazit pochopit biblicky koncept lasky, ktery je dnesnimu konceptu lasky velmi vzdalen. Neni to zas tak tezke.

  • 8. 5. 2010 2:14

    hop (neregistrovaný)

    Ono nejde o to jestli jsou sexuální potřeby nevyhnutelné protože oni prostě jsou. To je jako polemizovat jestli je hlad důležitý nebo ne. Pokud nařídil Bůh sex jen s vlastní manželkou tak proč nařídil Abrahamovi smilnit s Hagar? a připojil bych se k dotazu o antikoncepci. Můj problem to není protože tu manželku co mám tak ta sex nemá ráda, takže to je nejlepší antikoncepce, ale proč by měla žena mít povinnost rodit děti jak koťata, Co nějaká zodpovědnost za počet dětí, kvalitu jejich výchovy. Taky je to hodně o penězích. Vím kolik mě stojí dvě děti natož -podle Vašeho doporučení – aspoň tak na 10–12 co by žena mohla stihnout BEZ ANTIKONCEPCE porodit? A to nemluvím o odolnosti nervové soustavy rodičů … Jinak když se řekne sýr vím jak to vypadá, když auto tak to má taky svůj význam, ale kde se píše v bibli že smilnit = nemít sex před svatbou? Poprosím o konkrétní verš, kde je to napsané… děkuji

  • 8. 5. 2010 16:52

    Pavel2 (neregistrovaný)

    Křesťané (alespoň katolíci) do toho zařazují sex před svatbou. To jestli to v Bibli je není důležité.

  • 10. 5. 2010 20:07

    Alder (neregistrovaný)

    Pribeh o Hagar je v 1Moj 16. Abramova zena byla neplodna a protoze chtela syna, tak chtela po svem manzelovi aby mel sex s jeji otrokyni a ze to dite potom adoptuji. Jak se ukazalo pozdeji, nebyl to ten nejlepsi napad a misto stesti z ditete ktere by potom adoptovali se dostavilo nestesti. Ono neslo jen o smilstvo, ona v tom byla jeste zlodejina – ukract si cizi dite a vubec nebrat ohled na Hagar zda by si ho treba nechtela nechat.
    Ohledne antikoncepce. Podivejte se jak to praktikovaly nase babicky, kterym je tedka rekneme 80 let. Ty za svuj cely zivot nikdy zadnou antikoncepci nepouzivaly. Kolik meli deti? Moje babicka si pamatuje jen na 2 rodiny se sveho okoli – asi 5 vesnic, ktere meli vice nez 10 deti. V obou pripadech byl otec opilec, ktery proste na vsechno kaslal, chodil domu pod parou a neumel nic jineho nez nasilim sve zene delat deti. Ostatni lide meli k plozeni deti zodpovednejsi pristup a vsimnete si ze to slo i bez antikoncepce. To, ze nemate antikoncepci prostredky jeste neznamena ze musi byt zena neustale tehotna. Lidi si dovedli vyjadrovat svou naklonost jinak nez sexem. To dneska uz moc neumime.
    Kolik se da stihnout deti za zivot, jedna rodina jich mela 17.
    Smilstvo je preklad reckeho slova pornea jak spravne pisi na wikipedii http://cs.wikipedia.org/wiki/Smilstvo Taky se to preklada v reckem slovniku jako hruba sexualni nemravnost. Slovo smilstvo se take pouziva v SZ ve vyznamu duchovni nevernost. Smilstvo znamena i jine lumparny nez mit sex pred svatbou, dnes nazyvany honosne predmanzelsky sex. Pokud jde o citat ze sex pred svatbou = smilstvo tak tady je:
    5 Mojzisova, kap 22
    20 Jestliže však byla ta řeč pravdivá a u té dívky nebylo shledáno, že je panna,
    21 tedy vyvedou dívku ke vchodu do domu jejího otce, mužové jejího města ji ukamenují a zemře, neboť tím, že smilnila v domě svého otce, dopustila se v Izraeli hanebnosti. Tak odstraníš zlo ze svého středu.
    Smilstvo je opravdu desktruktivni zalezitost, cini celou spolecnost nestastnou.
    3. Mojžíšova 19,29 Nezneuctíš svou dceru tím, že bys ji učinil nevěstkou, aby země nepropadla smilstvu a nebyla naplněna mrzkostí.

  • 28. 6. 2010 18:38

    trok (neregistrovaný)

    Zapomnel jste vsak uvesti, pokud bychom se ohlizeli na SZ, ze se tento odstavec tyka divky panny ZASNOUBENE, ktera ve meste nekricela! O kus dal je odstavec o divce panne NEZASNOUBENE, kterou kdyz pristihnou s muzem (o jeho panictvi ani slovo, klasika podle SZ), tak si ji musi vzit, protoze ji podle SZ ponizil. Tedy zadne kamenovani pro smilstvo, ale svatba. Zn toho, podobne jako Vy, mohu ja nebo kdokoli jiny vyvodit, ze sex pred svatbou ano, ale potom svatba.

  • 27. 4. 2010 10:31

    christian (neregistrovaný)

    Co na to říci, jedině toto:

    1. Korintským 7:5
    Neodpírejte se jeden druhému, leda se vzájemným souhlasem a jen na čas, abyste byli volni pro modlitbu. Potom zase buďte spolu, aby vás satan nepokoušel, když byste se nemohli ovládnout.

    Proto její chování vás může přivádět k hříchu a tím hřeší i ona. Jako správná žena, by měla být poslušná svému muži (pokud on je poslušný Kristu). A i kdyby ne, tak snad tento verš vám alespoň trochu pomůže.

  • 29. 4. 2010 12:21

    hop (neregistrovaný)

    Ale jo ona by se mnou spala. Říkala, že je jí mě líto. Ale, že to bude jen kvůli mě, protože ona to nepotřebuje. Takže je to vlastně z lásky že :) no nicméně na takovýto sex z lítosti bych potřeboval asi vagon viagry…

  • 29. 4. 2010 20:50

    Richard (neregistrovaný)

    Jestliže byla Vaše manželka frigidní před svatbou a zatajila Vám tuto skutečnost, znamená to, že podle kanonického práva byste mohl dosáhnout církevního rozvodu (přesněji řešeno zneplatnění manželství). Neradím, pouze informuju.

  • 30. 4. 2010 1:36

    hop (neregistrovaný)

    těžko mohla zatajit, když jsme spolu nespali. My jsme to prostě vzorně „dodrželi“ : ) Nelze říct, zda vám něco chutná dokud to neokusíte, takže to bylo zatajený i před ní samotnou. Na všechno přišla až po svatbě. Nyní už máme děti, takže ten rozvod je o to komplikovanější…

  • 28. 6. 2010 18:55

    trok (neregistrovaný)

    Nechci se Vas dotknout, nebo Vám něco nutit, ale musela dobre vedet, zda citila sexualni potrebu. Nebyla chyba v nedostatku komunikace? Myslim, i kdyz to neni muj pripad, ze prave pro takove pripady jako je napr. ten Vas, by bylo dobre, nez uplna zdrzenlivost (s ohledem na dnesni posouvani svatby), aby spolu lide chodili priblizne dva roky a jen se vodili za ruce. (Pcitam tak pro vek 16–20)pro starsi nevim??? Mladsim prospeje drzet je na uzde, hlidat, trpelive a laskave vysvetlovat- jen muj nazor. Za dva roky bez sexu se dost dvojic stihne rozejit kvuli necemu uplne jinemu nez je sex, a bude to psychicky mozna i fyzicky mene bolestive. Po teto priblizne dobe si myslim, ze je zdrave, aby s delkou vztahu a hloubkou citu narustaly i intimnosti podle predstav obou. Pohlavni styk by mohl byt dobrou tresni na dortu po svatbe. Nerikam, ze par, ktery spolu zil pet let a po intimni strance se poznaval jako po jine strance, by po rozchodu nebyl zatizen bolesti a pocity viny a pod.. Ale porad lepsi poznat sex. apetit druheho pomoci nekoitalnich praktik po dvou trech letech, dalsi tri roky takto studovat, a zaroven nezdrave zcela neabstinovat, pak se zasnoubit, a vzit, nez nemit vubec zadnou predstavu o sexualite druheho a pak zaplakat..

  • 30. 4. 2010 14:56

    Alder (neregistrovaný)

    Jenomze kanonicke pravo nema pro Boha zadnou hodnotu, to ma jen pro katolicke knezi a verici. Pro Boha ma hodnotu to co kazal jeho jediny syn, ktereho schvalil a ten rikal:

    Kdo se rozvadi z jineho duvodu nez smilstva manzelky ten cizolozi a ten kdo si tu zenu bere tak take cizolozi.

  • 30. 4. 2010 17:18

    Richard (neregistrovaný)

    V případě církevního „rozvodu“ se nejedná o rozvedení manželství, ale pouze o konstatování, že toto manželství bylo z nějakého důvodu od počátku neplatné. Tento důvod se musí prokázat.
    Katolík se snaží poznávat Boží vůli prostřednictvím učení své církve, protože věří, že tuto církev, kterou si Bůh vyvolil, mu v zásadních věcech neomylným způsobem zprostředkovává to, co Bůh lidem zjevil skrze svého Syna. Morální předpisy církve proto významným způsobem formují i svědomí katolíka podobně jako Vaše svědomí a Vaše náboženské představy jsou utvářeny Biblí – přesněji řečeno jejím specifickým výkladem v podání náboženské společnosti, k níž se hlásíte.
    Mimochodem, doporučuji Vám přečíst si knihu Raymonda Franze Krize svědomí, v níž autor – bývalý člen vrcholového vedení Svědků Jehovových – popisuje, jak se měnilo jejich učení právě ohledně zmíněného verše „z jiného důvodu než pro smilstvo“, což mělo dopad nejen na svědomí řádových jehovistů, ale též na jejich životy a manželství – důvod, pro který jim Strážná věž umožnila se rozvést, jim posléze zase zrušila atd.
    V žádném případě se nechci s Vámi přít o to, která církev je ta pravá nebo který výklad Bible je „ten správný“. Chci je řícž, že pohled Váš nebo Vaší církve je jen jedním z mnoha pohledů a nijak nevyniká nad těmi ostatními…

  • 10. 5. 2010 17:43

    Alder (neregistrovaný)

    Jenomze bible neumoznuje zpetne zneplatnit manzelstvi. To je vycuranost lidi. Misto rozvodu si vymysli neco, co zneplatni manzelstvi, cimz se dosahne prakticky stejneho efektu, jen se to pak nenazyva rozvod.
    Takova vycuranost neni nic noveho pod sluncem v 5. Mojzisove 22,13 se pise o jedincich snazicich se zneplatnit manzelstvi, kteri zpetne narknuli svou manzelku ze nebyla pri svatbe panna.
    Cirkev nema delat prostrednika mezi ucenim Boha a lidmi. Prostrednika ma delat Jezis. Proto je dulezite aby lide poznali Jezise a to primo, vlastni zkusenosti.
    Bible rika ze kdo je verny v malych vecech je verny i v velkych a kdo je neverny v malych je neverny i v velkych. Proto postoj – my sice lzeme v malych vecech, ale mluvime pravdu ve velkych Bible neuznava, protoze my pak proste nezvladneme ve velkych vecech nelhat.
    Prava cirkev je ta, ktera nasleduje uceni Jezise Krista. Neverna cirkev prirozene nemuze byt prava.
    Pripad SJ neznam. Pokud se ale vratili k Bohu – to jest ke spravnemu vykladu tak to rozhodne neni chyba. Priznat svoji chybu dokaze maloktera cirkev. To, ze se nekteri lide rozvedli a pak zjistili ze udelali chybu je neprijemne, ale musime vedet ze Buh dokaze odpustit cokoliv, krome rouhani se svatemu Duchu. Bible je plna prikladu jak je Buh velkomyslny kdyz pokorne prijmeme jeho vedeni.
    Ostatne ja jsem taky delal neco co Buh neschvaluje a v te dobe jsem si myslel ze jde o vec autorizovanou bibli, protoze mi to bylo tak vysvetleno lidmi co bibli prekroutili. Kdyz jsem to zjistil tak jsem zabrzdil. Bylo mi odpusteno a dnes zadny pocit viny z toho jiz nemam. Musime byt proto obezretni a studovat abychom vedeli zda to praktikujeme spravne.
    Posledni veta mne dost prekvapila. Pokud je nabozenstvi relativni – to jest zavisi na nasem nazoru tak pak nejenze je uplne jedno cemu verime, ale pak nas tezko Buh muze soudit a obvinovat z hrichu protoze kdo definuje co je hrich a co ne kdyz by bylo nabozenstvi vec relativni. Nabozenske zasady urcuje Buh. My si muzeme vytvorit v nasi nabozenske skupine jen tradice a to pouze v pripade kdy nejsou v rozporu z Bibli.

  • 11. 5. 2010 5:29

    Pavel2 (neregistrovaný)

    Opět blábolíte. To je starý zákon, tak jakou to může mít souvislost se snahou vyhnout se zákazu rozvodů?
    Rozvod není vyčůranost, ale znak zdravého rozumu. Proč násilím spolu držet lidi, co spolu nedokážou vyjít?

  • 11. 5. 2010 9:50

    Alder Petr (neregistrovaný)

    Protoze se lide musi naucit spolu vychazet. Je potreba odstranit pricinu, nikoliv nasledek.
    Rozvod neni reseni, podle statistik se s kazdym rozvodem snizuje pravdepodobnost ze manzelstvi vydrzi.
    Navic je rozvod velice bolestiva zalezitost pro deti. A kdo sazi bolest, nemuze sklizet lasku.

  • 12. 5. 2010 13:24

    Alder (neregistrovaný)

    Kdyz je na zene pachano nasili, nema se to resit rozvodem, ale jinymi napravnymi prostredky, ktere jsou k dispozici.

  • 13. 5. 2010 20:03

    Alder Petr (neregistrovaný)

    Za urcite prestupky proti manzelce se platila pokuta jejim rodicum. Mlaceni v seznamu ale nebylo. Pokud se tyka mlaceni manzelky tak bych podle ducha zakona zub za zub odhadl ze by ho proste zmlatili co se do nej veslo ale nechali by ho nazivu.

  • 8. 5. 2010 13:53

    m (neregistrovaný)

    Vaše žena je frigidní, ale spala by s vámi… Někdy mi přijde, že asi ženy vdané jsou frigidní a jen milenky jsou správně sexuálně nabité. Jak víte, že je vaše žena frigidní? Řekla vám to, byla na vyšetření nebo jste to stanovil vy? Všeobecně mají ženy menší potřebu sexu, zvlášť v některých životních obdobích – po porodu, při kojení, při strachu z dalšího otěhotnění, při kojení, při stresu apod.
    Nezlobte se, pánové, ale často je výše sexuální apetence u partnerky výsledkem toho, jak jste ji „lásce k sexu“ naučili. Na začátku sexuálního života často myslí jen muži na to, aby oni byli uspokojeni a pak, když žena z toho tolik nemá (myslím tím nejen dosažení orgasmu, ale i psychické potěšení) a přijde např. dítě, pak se snadno stane „frigidní“. Takže než abyste řešili vztahový problém, nebo ji odlehčili od každodenních starostí, řešíte problém frigidní žena. Gratuluji.
    To, že je vaše žena ochotna s vámi sex provozovat je docela dobrý, některé ženy ani to nechtějí. A co byste chtěl, aby se raději přetvařovala? Nebo vás úplně odmítala? Masturbace je tedy vaše volba, ne? Možná by s vámi nemusela provozovat sex s úvodními slovy: lituji tě, proto jsem ti po vůli… to s vámi souhlasím. Vy třeba taky nechápete, že občas potřebuje, abyste ji přinesl květiny, a uděláte to..a ne se slovy, je mi tě líto, že je potřebuješ, proto jsem ti je přinesl.
    Problém tedy nevidím prvotně v církevních doporučeních, ale ve vašem vztahu.

  • 8. 5. 2010 17:30

    hop (neregistrovaný)

    Tak po 15letech pokusů, navěštování různých poraden a vyhodnocení odborníky se závěrečným jejím postojem, že sex prostě k životu nepotřebuje si opravdu dovolím a nejen já mluvit o frigiditě… Obvinit se nevšímavosti nebo opomíjení pomoci v domácnosti se rozhodně nenechám, ale at se dělo co se dělo tak na sex to nikdy vliv nemělo. A jisté procento žen hold prý prostě exituje. Že jsme si to nezkusili před svatbou a chtěli dodržet jako katolíci lidmi stanovené normy o sexuální abstinenci před svatbou, tak si nyní vychutnávám ovoce takového statečného rozhodnutí … Ale jen klidně do mě, určitě si za to můžu sám : ) Ale rozhodně svým dětem nezakážu, aby si to vyzkoušeli. Nebudou se aspon muset zbytek života „trápit“ …

  • 10. 5. 2010 19:30

    Alder Petr (neregistrovaný)

    Budte rad, ze to dopadlo jak to dopadlo. Chodil jste se svoji manzelkou 2,5 roku a meli jste se radi. Vite jak by se spatne citila kdyby jste meli spolu sex pred svatbou a vy ji vykopnul protoze nebyla pro vas dostatecne dobra v posteli?
    Citlivejsim jedincum trva i 10 let nez se z toho soku zotavi natolik aby byli schopni zacit navazovat dalsi vztah. Bude se citit obelhana, necista a zneuzita. Navic je tu ten problem ze panna podruhe uz nebude. Znam dve kamaradky z detstvi kterym se to stalo. Byly z toho hrozne zoufale.

  • 12. 5. 2010 2:00

    (neregistrovaný)

    Ach ouvej. Kam na ty kecy chodíte. To o čem tady mluvíte je přece něco úplně jinýho, než co se stalo tomu člověku tady v diskusi.
    A kdyby bývali měli to štěstí že by se dokázali vykašlat na příkazy církve a zkusili se pomilovat před svatbou, stalo by se s nima pak taky něco úplně jinýho, než „vykopnutí“ pro nedostatečnost. Víte vůbec co to je frigidita?

  • 12. 5. 2010 11:55

    Alder Petr (neregistrovaný)

    Ja tedy neznam nikoho komu smilstvo prineslo stesti. Mam s tim pomerne dost zkusenosti, kdyz vidim jak dopadly moje zakyne. Navic si tim podstatne narusite vztah k Bohu, ktery nemusite jiz zpet do smrti ziskat.
    Kdyby si zkusili sex pred svatbou tak co by nasledovalo? Svatba nebo rozchod? Kdyby nenasledoval rozchod tak proc na tom smilstvu tak trvate? 15 let zenaty muz dnes bude asi tezko povazovat za problem to ze mel prvni sex se zenou o par mesicu pozdeji.

  • 14. 5. 2010 22:07

    Alder Petr (neregistrovaný)

    No kratce receno, kdyby nemeli sex pred svatbou se svym budoucim manzelem ktery si je chtel v te posteli vyzkouset zda mu budou vyhovovat tak by se pak netrapili s tim ze jejich manzel je neverici a nechova se k nim moc hezky. Dost jich ztratilo viru uplne, protoze nechteli jit proti svemu manzelovi.
    Pointa je v tom ze jejich manzel by si je bez sexu pred svatbou nikdy nevzal, protoze by mu to strach nedovolil. Nasli by si tudiz nekoho jineho a lepsiho.
    Oni ale neztratili hlavu kvuli sexualni touze, tu umeli dobre ovladat po letech treningu. Oni proste chteli dite a rodinu a byli ochotne pro to udelat cokoliv a skocit po prvni prilezitosti ktera se jim naskytne. Ocekavali ze kdyz udelaji tu svoji cast dohody tak ze ten muz udela tu svoji, z cehoz splnil jen tu svatbu.
    Nektere pribehy jsou dost drsne. Kuprikladu jedna studentka ktere bylo asi 26 se vyspala s muzem ktery byl starsi i nez jeji otec, otehotnela hned pri svem prvnim sexu. On se mezitim vratil na ukrajinu, kdyz tam prijela tak zjistila ze je zenaty. On se tedy kvuli ni rozvedl, byla mlada a hezka a slibil to. Zadne penize ji nedaval tak horkotezko mela z ceho zivit sve dite pak tam asi za 2 roky prijela jeho byvala s dcerou. Zmlatili tu mladou holku a jejiho syna. Jeji manzel nadelal dluhy tak se ona vratila do CR kde ted zije a jeho dluhy musi splacet. On se o ni vubec nestara a soulozi zase s jinyma.
    Moje nejlepsi zakyne dopladla taky podobne. Chtela se vdavat, zajem o ni mel trikrat rozvedeny clovek z jejich vesnice, ktery ji rikal ze kdyby byla dobra v posteli tak ze by si ji tedy vzal za manzelku a ze ma vlastni dum. Tak se s nim ztratila panenstvi pred svatbou, on byl s jejim vykonem spokojen a slibil ze si ji vezme a ze se po svatbe zmeni a ze bude nasledovat Jezise krista. Byla tehdy jeste stastna. Kdyz jsem ji rikal at mi ukaze sveho budouciho manzela tak nechtela s tim ze bych s jejich svatbou urcite nesouhlasil. Ja jsem rekl to mate pravdu, byl bych proti tomu, neberte si nevericiho. Ona mi rikala = lide se muzou prece zmenit. Ja na to: to muzou, ale kolik lidi se bude chtit zmenit. Jdete kazat a uvidite to v praxi. Proste nemaji o duchovni zivot zajem. Ona na to: On slibil ze se zmeni. Ja: Slibit se da cokoliv, vzdyt je trikrat rozvedeny, ten uz toho zenam nasliboval hory. Jeho sliby nemaji moc velkou cenu. Proc jste s nim vubec sla do postele? Ona: Ja jsem musela, on by si mne jinak nevzal. Ja: To je prave ta pointa, on by si vas nevzal a vy by jste si nasla jineho manzela. Ona: u nas ve vesnici ale nikdo jiny kdo by mne chtel nebyl a sem na to nabozenstvi chodi jen jeden svobodny kluk a ten je o 7 let mladsi nez ja. Ja: no dala by jste si inzerat ze hledate manzela. Ona: no ale to by mohlo trvat treba 3 mesice, ja se chci vdat co nejdriv abych mohla mit deti. Tyden po svatbe zacala byt nejista protoze videla ze jeji manzel nevyviji zadnou snahu o zmenu. Za 14 dni ji doslo ze se nezmeni asi nikdy, protoze si z ni udelal sluzku a holku do postele a vysedaval dal po hospodach jako predtim. Hodne brecela a no tak dobre, tak jednou na to nabozenstvi tedy s ni zasel, ale tam si to proste jen odsedel. Mesic po svatbe se zhroutila. Doslo ji ze to pravdepodobne nebude lepsi uz nikdy a je s nim tehotna. Pak jsem ji videl kdyz mela 6ti mesicniho syna a velice se vzdy tesila az manzel odejde z baraku do hospody aby mela klid a mohla praktikovat duchovni zivot. Kdyz prijde z hospody nadranej tak ji zmlati kdyz s nim nepujde do postele, ale nekdy se ji podari se tomu vyhnout.
    Skoda ze jsem si nikdy nedelal jejich fotky, pripadalo mi to neslusne si fotit divky. Videl by jste jak byly opravdu hluboce stastne kdyz nasledovali Boha. Mely dar svateho ducha, z nich salala energie jak ze slunce. Kdyz se lide dostali do jejich blizkosti tak velmi rychle se uklidnili a prestavali je bolet i jejich chronicke bolesti. Videl jsem prihody jak k ni prisly 3 velmi se hadajici divky aby je rosoudila a ona rekla jen 2 slova a ty divky se okamzite sklidnily a byli jak beranci a vypadali velice stastne i kdyz pred tim byly velmi nastvane. Ta moje nejlepsi zakyne ta kdyz vam polozila ruku na celo tak vami projela takova vlna tepla, ktere zalezalo i do kosti. Bylo to velmi prijemne a jemne. Vzdy jsem doma rikal: jeji manzel ten to bude mit super, ten nebude nikdy nemocny. Budou mit velice stastny zivot. Velmi casto jsem si predstavoval jeji budouci rodinu jak jsou vsichni stastni.

  • 15. 5. 2010 16:06

    Pavel2 (neregistrovaný)

    I když vlastně ano, nejspíš se takhle nezodpovědně chovaly právě kvůli vašim kázáním.

  • 15. 5. 2010 19:18

    Pavel2 (neregistrovaný)

    Ale učil jste je například, že kondomy a antikoncepce jsou špatné.

  • 15. 5. 2010 20:04

    Alder Petr (neregistrovaný)

    A jak z uceni ze kondomy a antikoncepce jsou spatne vyplyva ze se ma smilnit?

  • 15. 5. 2010 22:20

    Pavel2 (neregistrovaný)

    Ach jo. Vy jste prostě VŮL!
    Sbohem, diskuze s vámi nemá cenu, vy si chybu nikdy nepřipustíte.

  • 12. 5. 2010 11:54

    hop (neregistrovaný)

    Takže zoufalej bych asi měl byt ted já ne? Když mě čeká tak cca 50let bez sexu. Ale dle Vašich příspěvků si tu náklonnost můžeme projevit jinak. Děti máme, takže splníno máme. A sex je vlastně zbytečnej. Pak teda přemýšlím proč Bůh člověku sex dal se všemi pocity a prožitky když ho člověk nemůže užívat? A vynechme rozmnožovací funkci…

  • 15. 5. 2010 18:19

    Alder Petr (neregistrovaný)

    Sex je vynikajici darek od Boha cloveku. Jen o tom chvili uvazujte. Je to prijemna zalezitost, muzeme se navic pri nem jeste mazlit, projevovat si tim mazlenim naklonnost, muzeme si prohlizet vzajemne tela a navic je zde moznost ze pri sexu stvorime telo noveho jedince. Takze si muzeme na vlastni kuzi vyzkouset jaky je to pocit stvorit zivou bytost. Sex fascinoval lidi odnepameti a stal se nametem nescetnych ilustraci, basni a pribehu. Buh dal lidem spolecne se sexem navod k jeho pouziti, ktery kdyz nedodrzime tak se stane z nejprijemnejsi veci na zemi ta nejtrpcejsi, coz je trest za zneuziti takoveho velkolepeho boziho daru.
    Pokud se jedna o vasi manzelku, tak jste dostal tu nejlepsi manzelku co jste mohl. Buh neni nevdecny a nikdy nedava spatne dary. Pomyslete na to co by se stalo kdyby jste dostal zenu s normalni sexualitou. Jak tu napsal Banjo, sex je navykova cinnost a cim vice ho mame tim hure ho ovladame. Muzi jsou v ovladani svych sexualnich tuzeb horsi nez zeny a vy sam priznavate ze mate velke sexualni tuzby. Zvladl by jste praktikovat sex s vlastni manzelkou bez antikoncepce? Urcite ne, jak by jste s tim jednou zacal tak by jste nebyl schopen s touto cinnosti prestat i kdyz by jste nekdy chtel. Videl jsem to uz mnohokrat. Antikoncepce je vysoce destruktivni vec, protoze vam narusi nejdriv lasku k detem, pak k manzelce a nakonec k Bohu. Ztratime rozlisovaci schopnost co je dobre a co zle. Vlastni deti pak zacneme povazovat za sve nepratele okradajici nas o cas, soukromi, penize atd. Vychovavame je potom ne tak aby se rozvijeli a rostli ale abychom je nekam uklidili a nemuseli se jim moc venovat.
    Kdyz sex nepouzivate k tomu k cemu je urcen, to jest k plozeni deti tak budete mit problemy. Cely zivot posloucham knourani muzu nad tim ze nemaji dostatek sexu bez ohledu na to kolikrat ho maji. Nespokojeni jsou porad. Kdyz se propracuji k sexu 1× za den i pres nelibost sve manzelky tak jim manzelka pro zmenu zacne davat dost najevo ze ji lezou z tim sexem uz pekne na nervy a tak mi tu zase chodi prozmenu brecet ze je manzelka nema rada i kdyz s ni maji kazdy den sex. Nebo ze jim manzelka schvalne stavkuje a dela jim naschval v posteli zehlici prkno a nevari vecere. Kdyz manzelka nedela prkno a sex je kazdy den tak pak zase nenavidi sve deti ze porad lezou okolo a on nemuze mit ten sex, zatraceny deti. Casty je knourani nad velikosti penisu nebo ze nestoji tak jak by jim vyhovovalo. Taky posloucham brblani nad delkou souloze. Brblani nad prezervativy je velmi caste a navic rikaji ze maji strach ze to rupne a tak si ten sex nemohou uzivat tak jak by jim vyhovovalo. Pokud nemaji nafedrovanou manzelku HA tak dokonale ze nema mesicky tak zase brblaji ze ma manzelka mesicky a co ze s tim maji delat ze musi masturbovat na zachode.
    Sel jste na to cela ta leta spatne. Idea byla pravdepodobne lepe se chovat k manzelce aby se opravila jeji sexualita a tim pak dosahnout sexu a byt stastny. Kdyby se vam totiz podarilo opravit manzelku tak by vam to rozhodne zadne stesti neprineslo, protoze sex ktery neni podle bozich zasad prinasi pekne trpke plody. Sex by to sice prineslo, ale k cemu nam je sex kdyz jsme nestastni.
    Abychom byli stastni musime se priblizit k Bohu, hezky je to napsano v Matousi 5. kapitola zacatek. Je potreba bibli studovat a pak to poznani uvadet do praxe. To zmeni cely nas zivot. Zamerte proto vasi aktivitu timto smerem a frigiditu manzelky nereste.
    Zacnete studovat bibli s celou rodinou. Pred studiem se pomodlete spolecne otcenas a poproste o dar svateho ducha. Vemte si bibli a neco si kazdy den nahlas prectete. Stridejte se po odstavcich. Az uvidite ze deti jsou unavene, tak prestante cist a promluvte si spolu o tom co jste precetli a jak to realizovat v praxi. Dotazy deti nechte nakonec, ne v prubehu cteni. Uvidite ze se vam vecerni biblicka studia rychle zalibi. Vedouci ulohu v rodine ma muz, takze je na vas aby jste to kazdy den zorganizoval. Rodina se musi naucit uznavat vasi autoritu, tak zadne odmlouvani tati ja nemuzu.
    Taky prestante provokovat Jezise tim, ze ja jsem sice smilstvo pred svatbou neprovozoval, ale moje deti to delat budou. Misto toho opakovane proste Jezise o dar svateho ducha. Jezis rekl ze kazdy kdo o nej prosi ho dostava. Neni to urcene jenom pro vybranou skupinu svetcu, ale pro vsechny. Jezis je tak neskutecne stedry. Snazte se mu misto toho udelat radost tim, ze az se zlepsi na zaklade kazdodenniho studia vase znalosti bible, tak budete chodit kazat ostatnim.
    kdyztak mi napiste na alder.petr gmail.com kdybyjste potreboval poradit s praktickou realizaci.

  • 15. 5. 2010 21:18

    Alder Petr (neregistrovaný)

    Spánek vnímá bible jako veskrze pozitivní aktivitu. Nemá se to ale přehánět.
    Přísloví 20,13 Nemiluj spánek, ať nezchudneš, nech oči otevřené a nasytíš se chlebem.

  • 28. 6. 2010 19:03

    trok (neregistrovaný)

    tohle je taky fakt:/

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).