Hlavní navigace

Chipsy Lay’s mění složení. A mění i chuť?

19. 2. 2019

Sdílet

 Autor: PepsiCo
Chipsy Lay’s už neobsahují palmový olej, od ledna mají nové složení, takové, které zákazník dnes požaduje. Změnila se chuť?

Bohemia Chips, Strážnické i Moravské brambůrky, Pringles Original, ale i Chio Chips neobsahují palmový olej, buď na něm nikdy smažené nebyly, nebo po bojkotu palmového oleje jejich výrobci změnili recepturu. Teď se k těmto silným hráčům na trhu s pochutinami přidává i společnosti PepsiCo, která na český trh dodává chipsy Lay’s.

Zatímco donedávna smažila chipsy na směsi slunečnicového a palmového oleje, od ledna nově obsahují jen slunečnicový a řepkový olej. „Firma si od změny slibuje další posilování značky Lay’s na tuzemském trhu slaných pochutin,“ napsal nám za PepsiCo Jakub Zizka. A co chuť, změní se?

Proč došlo ke změně? Aby byly chipsy zdravější

„Věříme, že tuto změnu naši zákazníci přivítají a ocení. Produktové inovace jsou pro nás jedním z klíčových způsobů, jak reagovat na zájmy spotřebitelů a zároveň příležitostí k dalšímu růstu na trhu slaných pochutin, včetně nejprodávanější kategorie chipsů,“ říká Marie Hartlová, marketingová manažerka PepsiCo s tím, že hlavním důvodem změny je naplňování strategie snižování množství cukru, soli nebo právě také nasycených mastných kyselin ve svých potravinách a nápojích, ke které se společnost celosvětově přihlásila před dvěma lety. Například v chipsech Lay’s se obsah soli v posledních letech zredukoval o devatenáct procent.

V případě tuků obsahuje řepkový a slunečnicový olej menší množství nasycených mastných kyselin oproti palmovému oleji. Díky této změně nově dojde například u „klasických“ solených chipsů Lay’s ke čtyřnásobnému snížení množství nasycených mastných kyselin.

To je jistě pokrok, nicméně není možné zapomínat, že jde stále o chipsy, jejichž energetická hodnota se pohybuje kolem dvou ticíc kilojoulů na sto gramů. Toto množství tak tvoří jednu čtvrtinu denního příjmu běžné ženy.

Galerie: Jak se vyrábějí Bohemia Chips ?

Jak budou Lay’s chutnat?

Kombinace slunečnicového a řepkového oleje je součástí všech nabízených chipsů Lay’s (vyjma pečených chipsů Lay’s Oven Baked) na tuzemském trhu, a to od ledna roku 2019. A to nejen v České republice, ale i v Německu, Maďarsku a Slovensku. Pokud se ptáte, zda se jejich chuť po tak radikálním zásahu změnila, přece jen byla např. u solených Lay’s vyměněna třetina složení (Lay’s obsahují jen brambory, rostlinné oleje, sůl), zde je odpověď na tuto otázku: „Chuť chipsů Lay’s je i v novém složení v té nejvyšší kvalitě,“ dozvěděli jsme se od Jakuba Zizky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).