Hlavní navigace

Britští vědci bijí na poplach - úmrtnost na alkohol silně roste

21. 2. 2011

Sdílet

Pokud se nic nepodnikne, upijí se v příštích desetiletích stovky tisíc Britů k smrti, varovali dnes v časopisu Lancet britští lékaři. Píše o tom agentura ČTK. Upozornili, že zatímco v 80. letech vedly jaterní choroby, způsobované hlavně alkoholem, v průměru ke 4,9 úmrtí na 100.000 obyvatel, v roce 2008 už tento index činil 11,4. „Málokdo může pochybovat, že jde o specifický problém Spojeného království,“ napsali vědci ze Southamptonské univerzity.

Pokud se nic nepodnikne, upijí se v příštích desetiletích stovky tisíc Britů k smrti, varovali dnes v časopisu Lancet britští lékaři. Píše o tom agentura ČTK.

Upozornili, že zatímco v 80. letech vedly jaterní choroby, způsobované hlavně alkoholem, v průměru ke 4,9 úmrtí na 100.000 obyvatel, v roce 2008 už tento index činil 11,4. „Málokdo může pochybovat, že jde o specifický problém Spojeného království,“ napsali vědci ze Southamptonské univerzity.

Kvůli alkoholu zemře až čtvrt milionu lidí

V 80. letech byla totiž úmrtnost na jaterní choroby v Británii zhruba stejná jako v jiných západních státech jako Francie, Austrálie, Norsko a Švédsko. Zatímco tam se ale od té doby snížila nebo stabilizovala, v Británii se víc než zdvojnásobila.

Autoři studie upozorňují zvlášť na „fenomenální úspěch“ Francie v tomto směru. Přičítají ho mimo jiné snížení dostupnosti levného alkoholu. Vycházejíce z dosavadních údajů a trendů, došli vědci k závěru, že pokud nebudou podniknuta žádná tvrdá protiopatření, mohl by alkohol během příštích dvaceti let jen v Anglii a Walesu zabít 160.000 až 250.000 lidí.

Kritizovali přitom britskou vládu pro její údajně přívětivý poměr k výrobcům alkoholu; poukázali například na to, že zástupci tohoto průmyslu jsou ve vládní radě pro veřejné zdraví. Vláda uvádí, že alkoholismus a jeho zdravotní následky jsou složitý problém, jehož řešení vyžaduje celospolečenský přístup. Někteří kritici nesouhlasí a volají po aktivnějším (vládním) přístupu, zahrnujícím například vyšší zdanění alkoholu, napsala agentura AP.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).