Hlavní navigace

Bolavé bradavky při kojení. Co pomůže?

12. 12. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Kojení by nemělo být bolavé, říkají laktační poradkyně. Někdy ale je a bolest může být nesnesitelná. Jak jí předcházet a jak se jí zbavit?

S možným dyskomfortem při kojení v podobě bolestí bradavek by měla počítat každá nastávající matka a hned po porodu by se měla zaměřit na správnou techniku kojení: bradavky popraskají při špatném přisávání.

„Neumíme správně kojit. Na internetu je milion špatných rad,“ říká v rozhovoru pro server Vitalia.cz laktační poradkyně Ivana Fischerová.

Čím podpořit laktaci

Rodím, tak i kojím. Někdy to ale tak jednoduché není. Zvláště když je mléka málo. Nebo skoro vůbec žádné. Čím podpořit laktaci, kromě správné techniky a častého přikládání miminka k prsu?

Prevence

Preventivně je vhodné pečovat o bradavky po každém kojení a to i v případě, kdy nebolí. Vhodná je například mast Bepanthen Care, která pomáhá regenerovat pokožku prsních bradavek (vhodná i k péči o dětský zadeček při přebalování).

Další možností jsou přípravky s lanolinem. Např. Lansinoh HPA lanolin (cena od 240 korun) nebo BIOCLIN Multi-Mam Lanolin (cena od 360 korun). Případně bambucké máslo.

Jak se zbavit bolesti

Bolavé bradavky je potřeba co nejvíce větrat. Pokud nemůžete chodit bez podprsenky, zvažte použití tzv. chráničů bradavek, které bývají vyrobené z měkkého silikonu. Podprsenky volte volnější a z bílé bavlny.

  • Na čerstvé rány je vhodný například HemaGel. Můžete jej nanášet jak na omytou bradavku po kojení, tak na vložku do podprsenky (při poranění bradavky jejich používání zvažte, nebo vybírejte ty nejjemnější). Před kojením bradavku omyjte. HemaGel je sám o sobě pro miminko nezávadný, ale má velmi hořkou chuť a mohl by kojence odradit od prsu.
  • Chladivého efektu tišícího bolest docílíte použitím hydrogelového polštářku (např. Medela; cena od 460 korun za čtyři kusy, které můžete nastříhat). Hydrogelové polštářky se mohou použít opakovaně po dobu 24 hodin.
  • Další možností jsou stříbrné kloboučky vyvinuté speciálně pro kojící matky. Přikládají se na bradavky mezi kojením. Uklidňují a léčí bolestivé a popraskané bradavky. Např. SILVERETTE Léčivé kloboučky. Za pár kloboučků zaplatíte okolo 1400 korun.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).