Hlavní navigace

Názory k článku Biopotraviny jsou možná drahé, jejich logo ale nikdy nebylo zneužito

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 4. 2013 8:38

    hugo (neregistrovaný)

    Při vší úctě k mnoha výrobcům jsem žel značně skeptický a jednoduše NWEVĚŘÍM v kvalitu a původ. Od doby co se rozjely weby a TV pořady o kvalitě potravin mi nikdo nepřesvědčí že právě a JEN výrobci "bio" jsou ti jediní poctiví a spravedliví.
    Žel v Čechách převládají šlendriáni a podvodníci ... minimálně co se týče potravin.

  • 2. 4. 2013 16:24

    traveler (neregistrovaný)

    no a vidíte - výrobci biopotravin jsou zrovna ti nejvíce kontrolovaní. Takže věřit můžete. Problém je, že se vždycky najdou šejdíři, kteří budou "běžnou" potravinu vydávat za bio kvalitu. Pokuty za podvod jsou ale pěkně mastné, takže si to málokdo lajsne. Je třeba najít si své výrobce/dodavatele biopotravin, přesvědčit se o jeho certifikaci (a kvalitě) a pak věřit můžete...

  • 5. 4. 2013 19:12

    kupující (neregistrovaný)

    já nakupuji od důvěryhodných dodavatelů, zda si vystál frontu byrokratických opatření na potvrzení do papírů, že je bio nebo ne je mi celkem jedno

    např. nikdy nenakoupím v prodejně countrylife zeleninu, vlastně tam už nenakoupím nikdy nic, nidky nenakoupím "bio" v tescu ani z abasta v albertu a naopak na farmářských trzích najdu plno stánků z kterých kvalitní zboží dostanu.. a zda mají nebo nemají nějakou značku je mi fakt jedno..

  • 2. 4. 2013 9:52

    thr

    Totiž v tom, že je velmi pochybné trvrzení, že jsou biopotraviny kvalitnější a chutnější než "nebio". Ono to tak může vypadat, když se vedle sebe položí nějaký biovýrobek a vedle něj šmejd nejnižší ceny. Tohle bylo typické i v jednom článku na Vitalii, kde se srovnávaly mimo jiné brambory a z popisu toho, co se vytýkalo těm "nebio" bylo zcela evidentní, že to nemá žádnou souvislost se způsobem pěstování, ale jen s tím, že se zkrátka koupil totální šmejd. Jakmile se ale porovnává s kvalitnější produkcí (ale pořád levnější než "bio"), tak se rozdíl v chuti setře a naopak jsou u bio leckdy větší rizika kontaminace některými škodlivinami organického původu.
    Navíc jsou v některých případech tyto pojmy poněkud virtuální realitou, asi nejvýraznější je to u zmiňovaného medu, kde prostě v českých podmínkách je fakticky nemožné zaručit, kam včely létají. A jsme zase u kvality - on "biomed" bude pořád působit dobře proti nějakému naředěnému šmejdu z hypermarketu, ovšem ve srovnání s nákupem přímo od včelaře, který bio nijak neřeší a "jen" nic nešidí se rozdíl naprosto ztratí.

  • 5. 4. 2013 19:19

    fsddf (neregistrovaný)

    za tzv. riziko kontaminace škodlivinou organického původu (a snížení rizika kontaminace škodlivinou umělou) si rád připlatím a věřím tomu, že na kvalitě se to při stejných výchozích podmínkách projeví ve prospěch bio, srovnávat to ale tak jak jste pospal je samozřejmě nesmysl a také jsem to tu zaznamenal..

    u medu mám obavy, že to bude jak říkáte, ale teoreticky včely zase nedoletí donekonečna daleko, takže úly zašité někde v horách či polích, kde vím co je kolem by za bio šly označit.. ze svého okolí však vím, že se biovarianta a nebio medu od stejného včelaře liší jen vyšší cenou, jinak je to to samé :-)
    ono vlastně ani není zakázané případné bio prodávat jako nebio, takže třeba nepodvádí, jen "obchodně" kalkuluje

  • 22. 8. 2013 19:52

    Lenka (neregistrovaný)

    A protože vlastním ekofarmu, můžu jen říct že na to kašlu, jedu podle podmínek, platím nehorázně drahé kontroly, které si my zemědělci musíme platit ze svého, abychom mohli každý rok certifikát obnovovat. A každý rok přeplatím na kontrole o 27% víc, než dostanu dotace, takže na co? 4 roky už se snažím, bojuju a na co? lidem co prodávám na trzích je to stejně jedno, prostě chtějí jen kozí sýry a mléko atd. a jestli to má biocertifikát je jim jedno........nejvíc mě sere, že si musím vzít volno, půl dne trávit s inspektorem, kterej si jen nechává zaplatit čas a místo toho aby farmu do půl hodinky prošel a zkontroloval, si tam vysedává a já ho platím od hodiny a 3 hodiny je teda moc. Aby prohlédl moje pozemky, ho musím vozit (to je fakt super s malým miminkem) a nebo mu zaplatit 10,-/km!!! A stejně s ním musím na ten pozemek jet. Nejenže bio krmivo je asi 3x dražíš než normální, musíme pro něj jezdit většinou stovky kilometrů, nejbližší máme 120km, sehnat bio seno? No místo 400,-/balík, platím každým rokem 1200,-/balík a fakt si myslíte že se nám to vyplatí?????? Ani omylem, nedivím se že na to všichni nadávají a už opravdu na to nemám po 4 LETECH FINANCE ABYCH ŽIVILA TYHLE SOUKROMÉ PODNIKY PRO JEDEN BIO CERTIFIKÁT, KTERÝ BY MĚLO VYDÁVAT MZE na základě kontrol na které ty lidi stejně má...a ne mít smlouvu se soukromou firmou, který my těžce platíme. A kdo chce vědět víc napište mi, ráda si postěžuju ;-) stajbrettynka@sez­nam.z

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).