Hlavní navigace

Bez GMO. Nový certifikát zaručí ověřené potraviny

11. 11. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com / http://www.bezgmo.cz
Česká republika má první organizaci, která bude udělovat certifikáty potravinám vyrobeným bez použití GMO a kontrolovat, zda skutečně neobsahují geneticky modifikované složky.

Společnost Bureau Veritas se aktuálně stala první organizací v Česku pověřenou udělovat certifikáty potravinám vyrobeným bez použití geneticky modifikovaných surovin. V rámci této činnosti bude kontrolovat soulad výrobků s národním standardem Bez GMO, který chrání spotřebitele a poskytuje jim lepší podmínky výběru potravin.

Certifikovaná organizace má právo používat logo standardu Bez GMO, kterým může označit prověřený produkt. Označení zaručuje, že v celém produkčním řetězci, od surovin až po finální potravinu, nebyla použita surovina nebo složka obsahující GMO a toto bylo nezávisle ověřováno.

O potraviny bez GMO se zajímají nejen spotřebitelé, ale také maloobchodní řetězce, výrobci či distributoři potravin v mnoha evropských zemích. „Certifikace produktů bez GMO je v zahraničí vyžadována již delší dobu. Příkladem je existence certifikací produktů bez GMO v Rakousku, Německu, Polsku, Slovensku, Maďarsku, Slovinsku a také v USA. Některé řetězce vyžadují pro prodávané potraviny doložení (certifikaci), že produkty použité při výrobě potraviny neobsahují nebo v řetězci neobsahovaly GMO. Jedná se o suroviny pro výrobu a to včetně například krmiv, kterými byl krmen skot pro produkci mléka atp.,“ uvádí Bureau Veritas.

Kontroluje se celý proces výroby, ale i distribuce potravin

Tvůrcem českého národního standardu Bez GMO je Spolek pro komodity a krmiva. Certifikace podle tohoto standardu je možná nejenom pro produkty z ČR, ale také například pro produkty, které jsou do ČR dováženy a v ČR obchodovány.

„Budeme kontrolovat praktický celý řetězec. Začínáme u produkce použitých osiv, pěstování obilovin a výroby krmných směsí pro hospodářská zvířata. Pokračujeme kontrolou potravinářských surovin a končíme u finálních výrobků. Zabýváme se rovněž obchodníky a dopravci, kteří se surovinami a produkty nakládají. Rozbory jsou prováděny na úrovni DNA,“ popisuje Jakub Kejval, generální ředitel Bureau Veritas.

Lepší ochrana spotřebitelů

Standard Bez GMO určuje požadavky na preventivní systém řízení produkce tak, aby se zamezilo případné kontaminaci produktů. „Naším cílem je chránit spotřebitele, aby měli záruku, že skutečně nekupují potraviny s genetickou modifikací, když sáhnou po výrobcích s tímto označením. Takové produkty sice musí být ze zákona povinně označeny, nicméně tvrzení na obalu nemusí pokaždé odpovídat realitě a skutečnému složení potravin,“ říká Zdeněk Kubiska, předseda představenstva Spolku pro komodity a krmiva.

Certifikace je dobrovolná a záleží na konkrétní organizaci, zda chce nebo potřebuje tuto certifikaci pro prokázání, že její produkty neobsahují GMO.

Více informací o Standardu bez GMO je k dispozici na stránkách www.bezgmo.cz.

Mohlo by vás zajímat: Nejhorší potraviny roku 2016

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).