Hlavní navigace

Až polovina prvňáků má zkažené zuby. Vinu nesou rodiče

8. 9. 2017

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Chcete, aby vaše dítko mělo zdravé zuby? Je třeba se vzdát olizování jeho dudlíku, čistit mu zuby do deseti let, a hlavně chodit s ním na pravidelné prohlídky ke stomatologovi.

Přestože současná stomatologie v České republice nabízí ty nejmodernější metody ošetření chrupu a mnoha onemocněním dutiny ústní lze správnou péčí zcela předejít, počet malých pacientů se zkaženými zuby neustále roste. Zubním kazem až na třetině chrupu u nás trpí podle statistik každé druhé dítě, které poprvé nastoupilo do školy.

Nejdůležitější je pečlivá hygiena

„Ačkoli se péče o zuby obecně zlepšuje, zdaleka není ideální,“ říká Jan Stuchlík, vedoucí lékař Dentální kliniky Jan Stuchlík. V raném věku totiž nesou odpovědnost za chrup dětí výhradně jejich rodiče, a ti mnohdy nevědí, jak se o zuby svých potomků správně starat. Aniž by to tušili, mohou svým malým dětem ubližovat jen tím, že jim olíznou na zem spadlý dudlík. Ústa dospělého obsahují velké množství bakterií, s nimiž se dětský organismus ještě nedokáže vyrovnat. Je náchylnější k nákaze, protože jeho ústní mikroflóra se teprve vytváří a není ještě plně stabilizovaná. Dítě se tak snadno může nakazit a, jak již bylo zmíněno, snadněji než u dospělých také vzniká a šíří se zubní kaz.

Základem zdravého chrupu je nejen kvalitní strava bez přemíry sladkostí, ale především pečlivá hygiena ústní dutiny a pravidelné návštěvy stomatologa. Právě ty celá řada rodičů zejména u prvních zubů podceňuje. Je třeba neustále myslet na to, že je-li v ústech zub, je třeba ho čistit, a je jedno, jestli je první, nebo už trvalý.

S prvním zubem běžte k zubaři

„Jen 40 % dětí v předškolním věku chodí pravidelně na prohlídky k zubnímu lékaři,“ uvádí doktor Stuchlík a dodává: „Rodiče totiž často pokládají zkažené mléčné zuby svých dětí za běžnou věc, kterou není třeba řešit, protože tyto zoubky stejně vypadnou. To je ale velký omyl.“ Mléčné zuby jsou totiž klíčové pro vývoj zubů trvalých, například tím, že vytvářejí místo pro stálé zuby. „Pokud se mléčný zub následkem kazu musí předčasně odstranit, mezera, která je vyhrazena pro stálý zub, se zužuje. Druhý zub pak nemá dostatek prostoru a prořezává se nepravidelně,“ vysvětluje stomatolog. Navíc pokud v zubu vznikne kaz, který není včas diagnostikován a ošetřen, je pravděpodobné, že infekce pronikne do zubního lůžka a nepříznivě ovlivní i ještě neprořezaný stálý zub.

Tipy pro zdravé dětské zuby:

  • Nejdůležitější je správné čištění.
  • Pravidelné zubní prohlídky dvakrát ročně pomohou udržet chrup zdravý.
  • S čištěním začněte co nejdříve, od prvního prořezaného zoubku.
  • Nedávejte na noc dítěti sladké nápoje a jejich konzumaci omezte i přes den.
  • Šetřete sladkostmi a dbejte na to, aby je dítě konzumovalo raději nárazově, než „ujídalo“ postupně v průběhu celého dne.
  • Neolizujte dudlík nebo lžičku dítěte – bakterie z úst dospělého se snadno přenesou do úst dítěte, kde mohou napáchat velkou škodu.

První prohlídku u stomatologa by dítě mělo absolvovat hned s prvním prořezaným zubem, tedy přibližně v šesti měsících věku. Další návštěva je vhodná, když se objeví první stolička, a třetí po prořezání celého dočasného chrupu, tedy zhruba ve dvou letech věku dítěte. Pravidelné preventivní prohlídky by pak měly následovat každého půl roku, i proto, aby si dítě zvyklo na prostředí zubní ordinace. „Dětské kazy se v zubu mohou rozšiřovat velmi rychle. Pravidelné prohlídky jsou velmi důležité právě kvůli tomu, aby se zachytily drobné kazy, které jdou snadno ošetřit. Jakmile se zub musí hlouběji vrtat, nebo dokonce trhat, je to i přes znecitlivění pro děti určité trauma a snadno u nich může vzniknout fobie ze zubaře, které se později budou jen obtížně zbavovat,“ varuje Jan Stuchlík.

Čistý zub, zdravý zub

Kromě pravidelných preventivních prohlídek zubní lékaři považují za zásadní také každodenní pečlivou ústní hygienu v domácím prostředí. „Čistý zub se jednoduše nezkazí,“ říká Jan Stuchlík a upozorňuje na častou chybu v péči o dětský chrup: „Rodiče mnohdy nechávají i malé děti čistit si zoubky samotné. Dítě si tak sice zvyká na přítomnost zubního kartáčku v ústech a rituál čištění, to ale bohužel nestačí. Malé dítě není schopné dostatečně odstranit zubní plak, což vede ke vzniku zubního kazu. Je proto důležité, aby předškolním dětem pomáhali s čištěním zubů rodiče, a i u větších dětí, zhruba do deseti let, na čištění dohlíželi,“ zdůrazňuje stomatolog.

Zuby je třeba čistit nejméně dvakrát denně, ráno po snídani a večer před spaním a poté už nic nejíst a pít jen vodu. Večerní hygiena by měla být důkladnější a u větších dětí, po uzavření mezizubních prostor, zahrnovat také čištění speciálním mezizubním kartáčkem. Nejdůležitější je právě mechanické čištění kartáčkem, které ze zubů odstraní plak. Zubní pasta je pouze pomůckou a děti by měly kvůli nižšímu obsahu fluoru používat pouze pasty určené dětem.

„Ze zubních kartáčků vyberte takový, který bude mít hodně měkká a hustě osázená vlákna na malé hlavě. Snažte se čistit každý zub ze všech stran a nezapomínejte ani na méně dostupná místa jako zadní zuby a místo za posledním zubem,“ doporučuje Jan Stuchlík. A pokud myslíte, že dítěti usnadníte práci tím, že mu pořídíte elektrický zubní kartáček, dejte na rady hygienistky, které jsme se ptali. Její názor byl nekompromisní: Elektrický rotační kartáček nevratně poškodí sklovinu a dásně.

MUDr. Jan Stuchlík

Stomatolog, jehož specializací je implantologie, tkáňová regenerace a estetické zubní lékařství. V roce 2012 založil v centru Prahy Dentální kliniku Jan Stuchlík.

Zdroj: TZ Dentalni klinika Jan Stuchlik

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).