Hlavní navigace

Ať kuřáci platí vyšší pojištění, navrhuje expert NERVu

26. 3. 2009

Sdílet

Kuřáci si poškozují zdraví sami, měli by si proto za lékařskou péči připlatit. S takovým návrhem přišel Miroslav Zámečník, člen vládního expertního týmu NERV.  Informuje o tom server Aktuálně.cz. „Zvlášť v dobách krize, kdy systému chybí peníze a kdy se na pojistném vybere daleko méně peněz, by se měly pojišťovny zaměřit na to, jak motivovat své klienty k péči o zdraví. Pokud někdo kouří a tím si sám ze své vůle poškozuje zdraví, měl by na pojistném odvést víc,“ prohlásil.

Kuřáci si poškozují zdraví sami, měli by si proto za lékařskou péči připlatit. S takovým návrhem přišel Miroslav Zámečník, člen vládního expertního týmu NERV.  Informuje o tom server Aktuálně.cz.

„Zvlášť v dobách krize, kdy systému chybí peníze a kdy se na pojistném vybere daleko méně peněz, by se měly pojišťovny zaměřit na to, jak motivovat své klienty k péči o zdraví. Pokud někdo kouří a tím si sám ze své vůle poškozuje zdraví, měl by na pojistném odvést víc,“ prohlásil.

K tomu, jak odlišit kuřáka od nekuřáka, by se podle něj mohlo použít obyčejných krevních testů. Každý, kdo by chtěl platit na pojistném méně peněz, by se o slevu přihlásil a nechal si u praktika udělat test. Pokud by test nekuřáctví potvrdil, ze mzdy pojištěnce by se každý měsíc odečítala nižší částka za pojistné. Sleva by trvala půl roku, pak by klient musel test zopakovat.

„Bylo by to výhodné pro klienta i pro pojišťovnu. Klient by byl motivován nekouřit slevou na pojistném, pojišťovna by zaplatila jen tři stovky na testu a do budoucna ušetřila statisíce na léčbu rakoviny plic,“ podotkl Zámečník. Nápad NERVu se líbí lékařům, pojišťovny ale namítají: V praxi je to nereálné.


Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).