Hlavní navigace

Alkoholiků přibývá, záchytek je málo

7. 1. 2011

Sdílet

Záchytná stanice v Českých Budějovicích ošetřila loni 1404 pacientů. „Je to o 10 procent vyšší počet než jich bylo v roce 2010,“ řekl agentuře ČTK vedoucí lékař Lumír Mraček. Záchytka v Českých Budějovicích je přitom jedinou takovou stanicí v Jihočeském kraji. Desetiprocentní nárůst je podle Mračka v posledních letech konstantní a prý jen dokazuje, že stále více lidí nadměrně konzumuje alkohol nebo užívá návykové látky.

Záchytná stanice v Českých Budějovicích ošetřila loni 1404 pacientů. „Je to o 10 procent vyšší počet než jich bylo v roce 2010,“ řekl agentuře ČTK vedoucí lékař Lumír Mraček.

Záchytka v Českých Budějovicích je přitom jedinou takovou stanicí v Jihočeském kraji. Desetiprocentní nárůst je podle Mračka v posledních letech konstantní a prý jen dokazuje, že stále více lidí nadměrně konzumuje alkohol nebo užívá návykové látky.

Nová móda: zaměstnavatelé vozí lidi na záchytku nechat dýchnout

Na záchytce však končí i řidiči, které přivezla policie a jimž je nutné udělat zkoušku na alkohol. „A protože jejich stav nevyžadoval, aby u nás zůstali, přebrala si je zpět policie a vzala je do vazby,“ uvedl Mraček.

Velkou část pacientů, kteří na záchytce loni vyšetřovali jen ambulantně, tvořila skupina zaměstnanců, jejichž kontrolu nařídili sám zaměstnavatel.

„To se v poslední době hodně rozmohlo,“ řekl Mraček. Často se prý stávalo, že zaměstnavatel přivezl ráno na záchytnou stanici řidiče, u nichž měl podezření na užití návykové látky. A to se podle Mračka v hodně případech potvrdilo. „Někteří měli v krvi zbytkový alkohol, ale hodně z nich užilo před prací marihuanu nebo jiné návykové látky,“ řekl.

Opilé děti končí spíš v nemocnicích

Zhruba čtvrtinu z pacientů na záchytné stanici tvořily loni ženy. Lékaři ošetřovali také 13 nezletilých. Ale v tomto případě prý číslo neodpovídá skutečnému stavu.

„Často se totiž stane, že policisté zadrží na diskotéce opilé nezletilce. Ovšem místo toho, aby je vezli přes celý kraj k nám na záchytku, dají je na dětské oddělení do nejbližší nemocnice,“ uvedl vedoucí lékař.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).