Hlavní navigace

Adonisův komplex: Když se chlap zakouká sám do sebe

9. 6. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Adonisův komplex spočívá v nadměrném zájmu o své – mužské – tělo. V touze, aby mladík vypadal jako „nadupaný frajer“, dochází k zúžení jeho zájmů, v nichž dominantní roli hraje například objem bicepsu. Eventuálně může jít i o daleko intimnější orgán.

Co může být lepšího, než být krásný jako Adonis. Jenže muž, kterého zmíněné přirovnání zvěčnilo, to neměl vůbec lehké. Za své narození vděčil incestu. Kuplířkou, jež to zosnovala, byla bohyně Afrodíta. Rozzlobila se na královu dceru Mirhu – prý je to fracek, jež nezná, co to je úcta k bohům. Přesněji řečeno úcta k bohyním a konkrétně k Afrodítě samotné. Přičarovala proto pro Mirhu přímo tělesnou lásku k otci. Vůbec nešlo o jemný cit dcerky. Když se táta král opil, povedená dcerka jej znásilnila. Monarcha to zjistil pozdě, ale přece. Dceru-souložnici vyhnal a hodlal ji zabít.

Tohle přece jen Afrodíta nechtěla, Mirhu proměnila ve stejnojmenný strom. Rozčílený táta zaťal do stromu sekyru… a ze záseku vypadl Adonis. Byl to Mirhy syn a zároveň bratr. Afrodítě se klučík moc líbil. Nejprve ho ukryla a pak nenápadně svěřila do přechodné náhradní rodinné péče – Persefoně. Byla to manželka boha podsvětí Háda. Ten toho doma moc nenamluvil ani neudělal. Není divu, že se mu žena zamilovala a to do koho jiného, než do svého svěřence. Afrodíta žárlila a s požadavkem: „Adonis je můj, ať mi ho ta nevěrná poběhlice vrátí,“ se obrátila na soud bohů. Tenkrát ještě neplatilo, že k soudu se nechodí pro spravedlnost, ale jen pro rozsudek. Božský senát rozhodl šalamounsky. Mladík bude třetinu roku s Persefonou, stejně tak dlouho s Afrodítou. Aby si od těch putifarek odpočinul, třetí třetinu roku bude sám.

Tolik krásy a mladistvého temperamentu zahálet třetinu roku Afrodíta nenechala. Skóre v soutěži o kochání se Adonisovou krásou ruče změnila dva ku jedné. Anektovala třetinový stoptime. Persefona – zřejmě sexuálně frustrovaná – požádala o pomoc boha války a zasloužilého milence Afrodíty Área. Ten přijal podobu divokého kance a z krasavce nadělal takříkajíc fašírku. Afrodíta si poté u nejmocnějšího z bohů Dia zařídila, že Adonis bude podzim a zimu trávit v podsvětí s Persefonou, když nastane jaro a léto bude propuštěn. Letní měsíce bude trávit s Afrodítou, propuštěný vždy na čas z podsvětí.

Adonis v bájích symbolizoval koloběh života přírody, počátek na jaře a uhynutí na podzim. Z dnešního pohledu by ovšem mohl být patronem moderního přístupu k sociálně osiřelým dětem i střídavé péče. Jeho příběh mimo jiné naznačuje, kam to vede, pokud není dočasná pěstounka řádně vybrána a proškolena.

Diagnóza Adonisův komplex: Chtějí mít největší svaly a největší…

Od nedávna samostatná, oficiální diagnostická jednotka Adonisův komplex spočívá v nadměrném zájmu o své – mužské – tělo. V touze, aby mladík vypadal lidově řečeno jako „nadupaný frajer“, dochází k zúžení jeho zájmů, v nichž dominantní roli hraje například objem bicepsu. Eventuálně může jít i o daleko intimnější orgán. (Mimochodem, velikost onoho orgánu dávají někteří do souvislosti s velikostí poněkud viditelnější částí těla – nosu. „Fakticky je tomu tak, že tyhle dva výčnělky chlapského těla svojí velikostí nijak nekorespondují. I nositel mohutného penisu může vlastnit drobný nosánek a stejně je tomu i naopak,“ tvrdí plastický chirurg Svatopluk Svoboda.) Pokud je aktuální stav odlišný od kýženého, vznikají deprese. V souvislosti s nimi byly zaznamenány i sebevraždy.

Pokud je srovnání reality a ideálu v pořádku, vzniká úzkostné očekávání o tom, co bude potom. To ve smyslu „nic netrvá věčně“. Komplex bývá srovnáván s mentální anorexií. Paralela se nabízí s touhou po nadměrné štíhlosti reprezentovanou kultem britské modelky Twigy. Ta bývávala vskutku „kost a kůže“. Stejně jako nejen v minulosti, ale i dnes preferuje mnoho mužů u žen postavu jinou než vychrtlou.

Co dělá chlapa

Tak je tomu i u žen ve vztahu k mužským protějškům. Svalovci to za každou cenu být nemusí. Stačí, budou-li drsně něžní, věrní, solventní, zdraví, potentní, budou mít rádi děti, zbožňovat manželku… a ještě pár podobných maličkostí. Namátkou – vždy umět vycítit, co žena chce a potřebuje a plnit to, vlídně ji vyslechnout, povzbudit ji, souhlasit s jejím názorem, ale nechtít vše hned řešit. Ovšem za všech okolností jí stát pevně po boku. Pochopitelně nic nevyčítat, na události neaplikovat pochybnou tzv. mužskou logiku. Po souloži hned neusnout. Nejen luxovat, ale luxovat rád. Nedívat se po jiných. Často a bez primitivně účelových souvislostí nosit květiny. Samozřejmě i jiné drobné dárky. V pravou chvíli přinesený zásnubní prsten je samozřejmostí.

Přečtěte si: Řekni, kde ti chlapi jsou

Rčení „chlapa dělají brejle, pleš a břicho“ má přinejmenším sarkastický nádech. Nicméně v pokladnici lidové moudrosti marně hledám něco na způsob rýmování: „Kdo není svalovec, je v lásce pitomec.“ V seriózních pramenech nacházíme údaje o sice pozvolném, ale přece jen snižování zaznamenaných případů mentální anorexie. Naopak bývá referováno o zvyšování počtu případů bigorexie, vigorexie či svalové dysmorfofobie. To jsou v podstatě synonyma Adonisova komplexu. Jev je co do procentuálního výskytu častější v gay komunitě než u heterosexuálů. Souvisí to s větším důrazem na tělesný vzhled u homosexuálů a zároveň s jejich vyšší kritičností a menším „body image“- přijetím svého těla.

Začne to u zrcadla, skončí na koronárce

Obliba Twigy coby vzoru ženské krásy by zřejmě nevznikla bez masmédií a internetu. Podobné kořeny má i Adonisův komplex. Nejde jen o kulturistické či „life“ časopisy či rubriky. I opusy pornografické dokáží „připravené“ jedince nadchnout pro novou cestu.

Začnete cvičit, ne pro radost, ale z osobního pocitu povinnosti. Budete se často měřit, vážit i ptát se zrcadla „kdo je na světě nejkrásnější“. Upravíte jídelníček. Vyberete si nějakou dietu. O té platívá lehká modifikace známého výroku ve smyslu „když tě nezabije, tak tě posílí“. Neodolatelně vás přitahují různé doplňky stravy.

Galerie: Chtějí být jako Ken a Barbie. Končí jako trosky

Od nich nebývá příliš daleko k zakázaným – zdraví i kariéru – ohrožujícím látkám. Doping sice krátkodobě pomáhá, ale vybírá si daň. „Plnění“ oné daňové povinnosti je v tomto směru poměrně pestré. Kdyby šlo jen o labilitu nálad, občasné výbuchy vzteku, sice jen krátce trvající, ale zato nekontrolovatelné… V relativně vzdáleném horizontu času – i když hříchy mládí jsou málem zapomenuty – číhá namátkou neplodnost, onemocnění jater, ledvin, náhlé kardiovaskulární komplikace či nemoci rakovinného spektra. „Koloběh přírody“ zobrazený průběhem lidského života se může velmi zrychlit. Báječné svaly báječný ani dlouhý život nezajistí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

PhDr. Tomáš Novák – poradenský psycholog, autor řady článků a knižních publikací.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).