Hlavní navigace

5 % lidí si ráno nečistí zuby

19. 2. 2015

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Průzkum zubní hygieny zjišťoval návyky Čechů v péči o zuby. Krom toho, jak vybíráme zubní pasty a kartáčky, ukázal, že zubní hygienu u nás mnozí podceňují.

Značka Signal nechala v tuzemsku provést průzkum zabývající se návyky Čechů v rámci zubní hygieny.

Pokud jde o kartáčky, vyplynulo z výsledků, že při jejich nákupu vítězí u spotřebitelů tvrdost (85 %) před značkou (34 %). „Pacienti k nám na první návštěvu přicházejí obvykle s nevhodným tvrdým kartáčkem, který má velkou hlavici, řídká vlákna, případně je roztřepený,“ řekla pro server Vitalia.cz Alena Jirkovská ze Zubního centra Ořechovka. Dentální hygienistka doporučuje používat kartáček, který nemusí stát týdenní výplatu, stačí, když bude mít malou hlavičku, rovný zástřih a měkká vlákna. Čím víc je na kartáčku gumových částí a vyvýšenin, tím hůř.

Jak vybírat: Tenhle kartáček je k ničemu. Vyberte si správně

Při volbě zubní pasty klademe podle průzkumu v 77 % důraz na její účinek, který preferujeme před cenou (59 %), značkou (44 %) či akcí s produktem spojenou (43 %). Respondenti ve věku 54–65 let považují za důležitý léčivý účinek (86 %), zatímco skupina do 26 let při výběru pasty zohledňuje nejvíce její bělicí efekt (62 %).


Autor: Signal

Podle lékařů více než na druhu zubní pasty záleží na pravidelném a správném čištění.

Péče o zuby: Alespoň 2× denně

V tomto směru máme co zlepšovat. Průzkum odhalil, že 5 % respondentů si ráno vůbec nečistí zuby. Až 44 % Čechů si čistí zuby před snídaní, i když vhodnější by to bylo po jídle. „Pacientům doporučuji čistění zubů po snídani. Je jistě efektivnější použít kartáček po jídle, kdy na zubech ulpívají třeba i jen velmi malé zbytky potravy, které se stávají zdrojem energie pro bakterie,” doporučuje stomatolog David Kadlec.

Téměř třetina dotazovaných žijících v rodině s dětmi pak uvedla, že si s nimi nečistí zuby. Děti tak nezískají správné návyky a jejich zuby jsou mnohdy v žalostném stavu:

Více: Děti mají černé mléčné zuby. Někdy všechny

„Správná péče o chrup od útlého věku předchází pozdějším nepříjemnostem, které mohou vyžadovat náročnější stomatologické ošetření. Proto chce značka Signal nejen kampaní Signál rodičům, ale také partnerstvím v rámci Světového dne ústního zdraví zdůraznit, jak důležité je nezanedbávat čištění zubů ráno ani večer, a to jak u dětí, tak dospělých,“ řekla k průzkumu Lenka Křížová, manažerka značky Signal, která aktuální kampaní „Signál rodičům“ připomíná, jak je důležité pravidelné čištění zubů alespoň 2× denně, více www.signal-rodicum.cz.

Čištění zubů ráno a večer je opravdu minimum, které bychom měli pro svůj chrup udělat. Důležité však je, aby čištění bylo důkladné. Zuby je nutné čistit ze všech plošek, zejména v místě přechodu v dáseň, a neměli bychom zapomenout na mezizubní prostor použitím zubní nitě a mezizubního kartáčku,“ shrnuje lékař David Kadlec.

Zdroj a více informací www.signal-rodicum.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).