Hlavní navigace

10 nejčastějších otázek diabetika

13. 4. 2010

Sdílet

Diabetická asociace ČR vypracovala ve spolupráci s MUDr. Mgr. Sylvií Špitálníkovou nejčastější dotazy diabetiků. Diabetes mellitus neboli cukrovka patří celosvětově mezi nejrozšířenější nemoci. Na 750 000 odhalených diabetiků v ČR připadá dalších 250 000 lidí, kteří s touto nemocí žijí i několik let, aniž by se u nich prozatím projevila.

Diabetická asociace ČR vypracovala ve spolupráci s MUDr. Mgr. Sylvií Špitálníkovou nejčastější dotazy diabetiků.

Diabetes mellitus neboli cukrovka patří celosvětově mezi nejrozšířenější nemoci. Na 750 000 odhalených diabetiků v ČR připadá dalších 250 000 lidí, kteří s touto nemocí žijí i několik let, aniž by se u nich prozatím projevila.

Jaké problémy pacienty postižené touto chorobou trápí a co je zajímá? Týká se to i vás?

1. Doporučíte mi lázně, kde je diabetikům s cukrovkou 2. typu poskytována komplexní a odborná zdravotní péče? Lékař mi nedávno diagnostikoval cukrovku související s vysokým tlakem. Jaké procedury mě tam čekají? 

Lázně, které se specializují na léčbu cukrovky a upevnění režimových opatření nutných pro diabetiky, jsou Luhačovice, Poděbrady, Karlovy Vary a Lázně Lipová. Zpravidla se jedná o pitné kůry – léčivými prameny, koupele – uhličité, perličkové, suché koupele uhličité, klasické masáže, plavání, cvičení diabetiků, dle zdravotního stavu mohou být též předepsány procedury jako slatinné obklady, magnetická rezonance, krátkovlnná diatermie. Po celý lázeňský pobyt jsou diabetici sledováni po stránce zdravotní, tak po stránce kompenzace diabetu.

2. Zjistili mi cukrovku a mám už pár let vysoký krevní tlak.  Opravdu nemůžu žádný alkohol? 

Nemocní cukrovkou nemají pití alkoholu zakázáno. V případě, že máte vyšší tlak a vypijete nárazově větší množství alkoholu, může se u Vás projevit například cévní mozková příhoda. Alkohol v žádném případě nesmí pít diabetici, kteří užívají léky snižující inzulínovou rezistenci ze skupiny biguanidů (metformin.) Současné požívání alkoholu a metforminu může vyvolat život ohrožující koma, které je v 70 % případů smrtelné.

3. Mám diabetes 2. typu a snažím se dodržovat předepsanou dietu. Přesto mi ve večerních hodinách stoupá hladina tlaku. Kde může být příčina? Jaká je hraniční hodnota tlaku? 

Krevní tlak se fyziologicky zvyšuje s věkem, takže i jeho hodnoty je potřeba hodnotit s přihlédnutím k věku. Obecně je vysoký krevní tlak určen hodnotami 160 / 95 mm Hg. K léčbě či prevenci hypertenze se doporučuje udržovat si vhodným životním stylem rozumnou tělesnou hmotnost. Důležité je správné stravování s omezením nasycených tuků a dostatkem vlákniny, s omezením solení a umírněnou konzumací alkoholu.

Diabetická asociace České republiky včera zahájila další sérii bezplatných měření hladiny cukru a cholesterolu v krvi pod názvem „Cukrovka, změřte si svá rizika!“. Od 8. dubna do 28. května 2010 si může veřejnost nově nechat změřit také krevní tlak. Měření budou probíhat v Praze, Brně, Plzni, Liberci a Českých Budějovicích. Cílem akce je apelovat na důležitost preventivního proměřování faktorů ovlivňujících vznik diabetu, a přispět tak ke zlepšení následné kompenzace tohoto onemocnění.

Roadshow „Cukrovka, změřte si svá rizika!“ bude na každém z 15 míst v ČR probíhat pod odborným dohledem zdravotního personálu. Zájemci budou mít příležitost získat odpovědi na otázky spojené s problematikou diabetu a možnostmi účinné prevence.

4. Je mi 52 let a mám cukrovku něco přes dva roky. V poslední době mám problémy se stresem a nevím jak ho zvládat. Večer nemohu usnout a je to velmi nepříjemné. Často mi během dne kolísá tlak. Jak moc nebezpečné je to pro mé zdraví? Jedná se o primární nebo sekundární hypertenzi? 

Vysoký tlak ničí cévy – neustálé „narážení“ vyššího proudu krve je logicky poškozuje. Změna se projeví po letech a může skončit jako cévní mozková příhoda nebo infarkt myokardu. Každý z nás by měl zachovávat rozumnou rovnováhu mezi prací a odpočinkem, diabetik není výjimkou.  Odpočinout si a odreagovat se člověk musí i v případě, že má emocionální problémy či je vystaven stresu. Ve vašem případě se jedná o velmi rozšířenou (95% případů) primární hypertenzi, která je asi z 30% dědičná  – zbytek lze ovlivnit životosprávou.

5. Jaké jsou projevy vysokého tlaku? Dušnost?  

Dušností se vysoký krevní tlak projevuje, když je již výrazně zvýšen. Pacienti pociťují zvýšenou bolest hlavy, bolesti na hrudi, malátnost, únavu a celkově se necítí ve „své kůži“.

6. Má neléčený vysoký tlak u diabetika vliv na poškození nějakých orgánů?

Důvodem léčby vysokého krevního tlaku je nejen u diabetika výrazná zátěž pro orgány, jako jsou plíce, játra, ledviny, poruchy očních orgánů jakož i očního pozadí. Dochází k poškozování cév, které prostupují orgány. Nejvíce trpí ledviny, které jsou neustále prokrvovány, a ve kterých trvalý přetlak časem vytvoří nezvratné změny.

Akce: Cukrovka, změřte si svá rizika!

Série bezplatných měření hladiny cukru a cholesterolu v krvi probíhá do 28. května. Podívejte se, kdy se koná měření ve vašem bydlišti.

7. Chtěla bych se zeptat, zda je vysoký krevní tlak u diabetika také ovlivněn dědičností? 

Dědičný vliv na nemoci srdce a cév není jednoduché dokázat. Určitou roli zde hrají společné rodinné návyky, například v oblasti stravovacích návyků a životosprávy. Někdy se nejedná o dědičné faktory, ale spíš o společný špatný životní styl. Pokud máte mírný sklon k vyššímu krevnímu tlaku a pečujete rozumně o své tělo, dědičné sklony se vůbec nemusí projevit. Obecně však platí, že u lidí, v jejichž rodině někdo trpěl vysokým krevním tlakem, je mnohem větší riziko, že hypertenzí onemocní také.

8. Jaké vhodné nápoje mohu pít při diabetu 2. typu a mírně vysokém krevním tlaku?

Optimální pitný režim ovlivňuje řadu metabolických dějů v těle a zvláště u diabetiků je důležitý. Velkou roli hraje množství cukru, ale i minerálních látek. Vhodným nápojem jsou proto minerální vody s mineralizací do 1000mg/l a vyváženým poměrem minerálních látek. Dále čistá voda, voda s citrónem, bylinné a ovocné čaje neslazené, sodová voda, stolní vody bez příchutí, káva překapávaná nebo rozpustná s kofeinem (max. dva šálky denně), káva bez kofeinu.

9. Je rizikové užívat hormonální antikoncepci, když mám problémy s tlakem a jsem kuřák? 

Jedná se zejména o zvýšení rizika srdečně-cévních onemocnění, tedy poruchu metabolizmu tuků, zvýšený krevní tlak a obezitu. Ohrožení cév představuje i diabetes. Ženy s těmito odchylkami jsou v případě diabetu sledovány u diabetologa. Všechna tato zdravotní hlediska zjišťují také gynekologové na základě vaší anamnézy. U kuřaček jsou navíc ohroženy cévy primárním kouřením a věkem. Odchylky jako hraniční hodnoty krevního tlaku, krevních tuků, nadváha a mírná porucha metabolizmu cukrů nepředstavují v současnosti většinou zákaz užívání hormonální antikoncepce.

10. V rodině máme problémy s vysokým tlakem a nadváhou. Chtěla jsem se zeptat, kdy je vhodná včasná prevence, když mám navíc i cukrovku?

Když je váš krevní tlak trvale vyšší (nad 140/90). Jste-li zdravá a máte normální krevní tlak – 1× za dva roky. Trpíte-li nadváhou, máte málo pohybové aktivity, je-li vysoký krevní tlak v rodině nebo se hodnoty vašeho tlaku krve trvale pohybují od 130 do 139 (systotický) a od 86 do 89 (diastotický) – 1× za rok. Máte-li diabetes, poraďte se o užívání vhodných léku s praktickým lékařem či diabetologem.


Informace o Diabetické asociaci ČR

Diabetická asociace České republiky je platformou pro koordinaci požadavků na poskytnutí odpovídajících příležitostí pro léčbu a prevenci diabetu v ČR.

Sdružuje subjekty: Česká diabetologická společnost, Sdružení rodičů a přátel diabetických dětí, Společnost všeobecného lékařství a Svaz diabetiků.

Cílem je sjednotit přístup ke zlepšení péče o pacienty, vytvořit vhodný legislativní rámec pro opatření ve prospěch diabetiků a klást důraz na dodržování pravidel v rámci léčby, a to jak směrem k odborné veřejnosti, tak směrem k pacientům.

Tato oblast aktivit předurčuje DAČR k organizaci dlouhodobé kampaně, která bude veřejnost seznamovat s problematikou diabetu, bude realizovat edukační projekty a celkově tak zlepší přístup k informacím o diabetu, jeho léčbě a zejména prevenci. Realizace dlouhodobé kampaně byla svěřena společnosti Focus Agency, s.r.o. na základě mandátní smlouvy opravňující poskytovat informace široké veřejnosti.

Zdroj: Diabetická asociace ČR, www.stopcukrov­ce.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).