Hlavní navigace

Názory k článku 10 mýtů o tloustnutí: Po light potravinách zhubnete

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 2. 2014 11:30

    EC (neregistrovaný)

    A vy se divite, ze obezni lide nechteji jist kaloricky deprivovanou stravu a vice se hybat? Ti lide jsou v metabolicke rovnovaze stejne jako hubeni, takze jejich telo se bude branit snaze o vytvoreni "kalorickeho deficitu" a to jak omezenim konzumace jidla tak zvysenim pohybu stejne jako by se tomu branila tela hubenych.

    Ostatne k tomu pohybu - nejenom ze pohyb vyvola kompenzacni chovani (dodani spotrebovanych kalorii), ale hlavne obezni lide musi vynakladat vyssi namahu na pohyb nemluve o vyrazne snizene obratnosti. Pohyb navic neni vubec vhodnym prostredkem pro hubnuti pro vetsinu lidi, strava tvori zaklad uspechu.

    Pokud chce obezni zhubnout, musi prijit kvalitativni zmena a ne osizovani.

    Sladka chut navic pri nenavyku vyvola inzulinovou odezvu, inzulin je velky regulator hladu - stahuje z obehu volne mastne kyseliny, cpe glukozu do svalu a jeho falesne povzbuzeni umelym sladidlem vyvola na strednedobem horizontu nedostatek energie a hlad po jejim rychlem doplneni sacharidy. Casem by se ta odezva mela zmirnit, ale zpocatku je jednoznacna.

    Vse je jeste ztizeno faktem, ze cukr je navykovy.

  • 17. 2. 2014 18:28

    Vladimír (neregistrovaný)

    Výrobci si stejně problematiku "zdravější" výživy zjednodušili, takže není light jako light.
    Nedá se totiž poznat, jakou složku v potravině ubrali - jednou "light" znamená, že je tam snížený obsah tuku, což je především zdůrazněno na obale obrovitánskou nulou, pak desetinou čárkou a například maličkou jedničkou na místě desetin. Ovšem obsah cukru je stejný a škrobů přibude, takže zastoupení sacharidů se zvýší. Z vlastní zkušenosti diabetika je nejlepší se takovým potravinám vyhnout.
    Jindy zase znamená "light" pouze snížený obsah cukrů.

    Jsem zvědavý, kdy přijde někdo na to, že pro naplnění významu slova "light" začne potraviny pouze ředit vodu (nebo tam nacpe odbarvující látky) s tím, že to znamená také "světlý". A tuků a sacharidů celkově tam bude pořád stejně.

  • 17. 2. 2014 18:44

    Lenka Krbcova

    Zdravím, děkuji za názor, máte pravdu. Light a spol. může být opravdu ledacos:
    - nízkoenergetický (nízkokalorický) obsahuje méně než 170 kJ/100 g nebo méně než 80 kJ u tekutých potravin
    - neenergetický (bez kalorií) obsahuje méně než 17 kJ/ 100 ml; týká se jen tekutých potravin
    - s nízkým obsahem tuku obsahuje méně než 3 g tuku/100 g nebo méně než 1,5 g/100 ml u tekutých potravin
    - bez tuku obsahuje méně než 0,5 g tuku/100 g nebo 100 ml
    - s nízkým obsahem cukruobsahuje méně než 5 g cukru/ 100 g nebo 100 ml
    - bez cukru obsahuje méně než 0,5 g cukru/100 g nebo 100 ml
    - se sníženým obsahem...(energie, tuku, cukru...) obsah energie nebo živiny je snížen nejméně o 30 % oproti porovnatelnému výrobku; musí být uvedeno, co vedlo ke snížení energie
    - „lehký“, „light“ – obdobně jako „se sníženým obsahem“, ale navíc s poukazem na vlastnosti, v důsledku kterých je výrobek „lehký“
    Jestli jste to nedočetli, nedivím se. Já taky ne:-) Zdravím LK, Vitalia.cz

  • 18. 2. 2014 9:56

    bez přezdívky

    To, že light je něco, co je automaticky zdravé, vidím jako jeden z největších mýtů ve výživě. Takže chválím téma článku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).