Hlavní navigace

Trapistické pivo

Ze všech piv vařených pod dohledem katolické církve jsou nejvyhlášenější trapistická piva. Pivo vaří řada klášterů, aby se mohlo nazývat trapistickým, musí splňovat následující tři pravidla. Pivo se musí vařit za zdmi trapistického kláštera samotnými mnichy nebo aspoň pod jejich dohledem. Výroba piva musí mít v opatství druhotný význam, aby se nestalo, že zastíní duchovní rozměr kláštera. A zisk z prodeje takového piva musí být určen na chod daného opatství a část financí musí jít na charitativní účely.

Když vám mnich otevírá lahváče

Nad rozsáhlým areálem orvalského opatství se nese vyzvánění kostelních zvonů. Je pět hodin ráno a dvanáct zdejších mnichů se před oltářem klášterního kostela schází k první z mnoha modliteb tohoto dne. Kromě úderů zvonů je ale ve vzduchu ještě přítomná neobvyklá vůně sladu, která snad do kláštera ani nepatří.

13. 3. 2019 0:00
Doba čtení: 5 minut

Trapistické pivo: focení mnichů při výrobě přísně zakázáno

Ze všech piv vařených pod dohledem katolické církve jsou nejvyhlášenější trapistická piva. Když se řekne klášterní pivo, člověku se vybaví obrázek temného sklepení, ve kterém za drmolení latinských formulí shrbeni nad kádí vaří chmelový mok svatí muži v kutnách. Ve skutečnosti se církevní pivovary nijak zvlášť neliší od běžných komerčních provozů.

8. 2. 2019 0:00
Doba čtení: 4 minuty