akorát jsem četla nedávno jiný článek, který žvýkání právě dost zatracoval, tak je fajn číst i články, které nejsou pouze negatiivní
A já zas narazila na článek, kde přímo vybízejí k polykání žvýkaček.:-) Chápu, že kvanta žvýkaček na ulici jsou asi taky problémem: http://magazin.aktualne.cz/polykejte-zvykacky-radi-lidem-mexiko/r~i:article:626570/
Mě by tedy zajímalo, kde autor přišel na to, že žvýkačka z roku 1870 není přírodní... Není to totiž pravda, vznikla pokusem o výrobu gumy z chicle, což je šťáva stromu sapodilla, což je přesně to, co žvýkali v článku zmínění indiáni.
Pokus vyrábět z tohoto gumu se nepodařil (proti kaučukovníku byly výsledky mizerné), ale spíš náhodou se při experimentech přišlo na možnost žvýkání a začal prodej s tímto cílem...
V každém případě ale jde primárně o přírodní materiál, tady nejde o nic syntetického jako v případě umělého kaučuku (který byl mimochodem objeven až cca 40 let po žvýkačce).
Dnes už se z úsporných důvodů opravdu se syntetickou žvýkačkou setkat lze ve valné většině případů, ale ani náhodou to nevzniklo v roce 1870, tohle je "inovace" až někdy po WWII...
Ještě doplním, že indiáni nežvýkali chicle z plezíru, ale používali ho tímto způsobem k čištění zubů. Navíc ne všichni, jen vyšší vrstvy.
Myslím že indiáni také žvýkali i tabák, zvláště když jej sami pěstovali a samozřejmě jej i kouřili. A to díky indiánům se do Evropy dostalo v 16 stol kuřivo. Takže mohli žvýkat nejenom pryskyřici ale i ten tabák.
Internet Info Vitalia.cz (www.vitalia.cz)
Chytře na život. ISSN 1802-8012
Copyright © 2009 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Vitalia.cz využívá zpravodajství ČTK