Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Zumba, to je nářez od DanielR - Zajímavé je, jak se ze Zumby stal fenomén...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 12. 2010 18:17

    DanielR (neregistrovaný)

    Zajímavé je, jak se ze Zumby stal fenomén i v ČR.

    Ale je to asi přirozené, jelikož jedinými rozšířeným, masově provozovaným pohybem, zaměřeným na lehké sportování, byl od cca 60 let minulého století tzv. Jogging ( k nám vůbec nedorazil) a později Aerobik (který se masově rozšířil i v ČR). Ale pořád velké množství populace, toužící po lehkém sportováníi toto běhání (jogging) ani krokove variace s pohybama rukou dle rytmu hudby (aerobik) nijak neoslilo ani nenadchlo. A to ani Pilates, Power Joga a jiné pohybové aktivity z 80 a 90 let minulého století neoslovovalo spousty populace.

    Až teď! Polovina těch, kteří dříve chodili na Aerobik, Pilates, Power Jogu, Kickboxaerobik, anebo i třeba tančit, poznala masový způsob pohybu o kterém již dávno snili a o kterém uvažovalo spousty trenérů.

    Impuls tomuto novému fenoménu dal skutečně Beto (Alberto Perez). A název asi vznikl podle toho, že tenhle druh pohybu vznikal na základě latino dance (prvky z latinsko amerických tanců a stejné hudby)... jako je Samba (Zumba), Salsa, Merenque...atd.
    Peréz z tohoto prostredi pochází a tak je logické, odkud se ten impuls vzal (s humorem Beto říká, že si prostě jednou na hodinu Aerobiku zapomněl vzít ty spravná CD a tak zkusili improvizovat a vznikl Aerobik v rytmu Samby, později Zumba).

    Postupem času se Beto obklopil týmem lidí, kteří Zumbu vytvořili, vymysleli krokové variace a obohatili Zumbu o další taneční prvky. A tak je dnes Zumba úplně někde jinde! Sice pořád převládá velmi zajimavá tanční hudba ve stylu latino dance a stále prvky z latino dance jsou ty stěžejní Samba, Salsa, Merenque, ale jinak se v Zumbě setkáváte hlavně s Belly Dance, Hip Hopem, Orient Dance, atp.

    Bohužel, aby se Zumba co nejvíce rozšířila do světa, začalo se dávat trenérství každému, kdo kdy trochu tančil nebo trénoval Aerobik a zvládne nacvičit pohyby. A tak najít dobré trenéry, kteří se jen nevlní v rytmu třech latino tanců anebo nepředcvičují aerobik namísto Zumby je v ČR opravdu úspěch! Přesto se nějaké výjimky najdou a já těmto výjimkám moc fandím ;-)

    Každopádně, oficiální stránky, kde najdete nejem všechna místa, kde se na světě (a tedy i v ČR) tancuje Zumba s odkazem na trénéry, kteří ji předtancovávají je WWW.ZUMBA.COM Je tedy zbytečné hledat jinde!!
    A hlavně vám doporučuji takové trenéry, kteří opravdu tančí a u kterých vám první hodina budě dělat trochu problém s choreografií. Možná to bude totiž ta nejlepší Zumba.

    A ještě ukázka opravdové Zumby z historie...
    http://www.youtube.com/watch?v=Vf0q6qtThF4

    P.S. Tahle moje reakce je vyprovokována proto, ze kazdy o Zumbe pise neco jineho!

  • 4. 4. 2011 12:00

    DanielR (neregistrovaný)

    ZUMBA je fitness tanec!

    Fitness tanec, plný energie, skvělé hudby a dobré nálady. Kombinuje částečně latinsko-americkou hudbu a různorodé tance s aerobními pohyby. Využívá a kombinuje prvky tanců jako Merengue, Cumbia, Reaggaeton, Hip-hop, Flamenco, Cha-cha, Samba, Salsa, Calypso, Belly Dance, Afro Dance a mnoho dalších...
    • Základní kroky – jste-li dřevo na pohyb, sport nebo tanec, začněte tady, kde vám mnohdy i vysvětlí názvy kroků (i když nejsou podstatné).
    - Zumba Basic Steps Level 1
    • Patříte-li mezi starší nebo lidi absolutně bez kondice nebo jste dokonce obézní…
    - Zumba Gold
    • Umíte-li se už trochu hýbat, praktikujete již nějaký měsíc Zumbu, zkuste rychlejší a náročnější cvičení.
    - Zumba Basic Steps Level 2
    • Nedělá vám problém si zatančit jakýkoliv taneční prvek, tak si užijte kombinace cvičebních a tanečních prvků za účelem spalování kalorií a zároveň tvarování těla, používají se činky, které imitují rumba koule.
    - Zumba Toning
    • Aqua Zumba – zumba vhodná například pro lidi po nemoci nebo jako rehabilitace, díky odporu vody je cvičení náročnější, ale zároveň pro tělo zdravější.
    • Zumbatomic – cvičení určené dětem od cca 4 let.
    Během jednoho hudebního songu vystřídáte několik tanečních prvků z různých typů tanců a jejich kombinací vytváříte nejen zajímavé pohybové kreace, ale hlavně spalujete kalorie, posilujete některé svalstvo a zlepšujete svoji kondici. Vyplavují se vám poté i endorfiny do těla, takže si užíváte pocit zábavy a rytmu jako byste byli právě na párty. Mnozí odhazují stud z toho, že neumí tančit, protože jim dává impuls a tvar pohybů lektor Zumby.

  • 25. 6. 2017 8:34

    Ivuška (neregistrovaný)

    Já jsem moc spokojená se zumbou. Chodím půl roku a už jsem i zhubla. Je to parádní. Dost mi i pomohla jedna diskuze - http://zdravi-hubnuti.cz/tema-zumba/. Je tam dos informací.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).