Hlavní navigace

Ztráta čichu či chuti jsou nově popsanými příznaky onemocnění koronavirem

30. 3. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
„Pacienti s náhlou ztrátou čichu bez zjevné příčiny by měli dodržovat karanténu,“ říká přednosta kliniky. Pacienti s těmito potížemi bez dalších symptomů mohou patřit mezi tzv. skryté přenašeče onemocnění.

1. lékařská fakulta vydala oficiální prohlášení k nově popsanému příznaku onemocnění COVID-19. Prof. Jan Plzák, přednosta Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku 1. LF UK a FN Motol v něm hovoří o náhlé ztrátě čichu a chuti jako o předpokládaných symptomech onemocnění způsobeném novým koronavirem. O příznaku již informovali odborníci řady zemí, kde koronavirová epidemie probíhá.

Můžete potvrdit, že ztráta čichu provází onemocnění koronavirem?

Podle dostupných analýz dat z Asie a narůstajícího množství pacientů zejména v Itálii, ve Španělsku, Velké Británii a v USA je zjevné, že ztráta nebo zhoršení čichu, odborně anosmie, resp. hyposmie, a ztráta chuti neboli ageuzie jsou zásadními příznaky spojenými s nákazou COVID-19.

Další typické příznaky a symptomy COVID-19

Zaznamenané u více než 50 000 pacientů:

  • horečka (87,9 %),
  • suchý kašel (67,7 %),
  • únava (38,1 %),
  • produkce hlenu (33,4 %),
  • dušnost (18,6 %),
  • bolest v krku (13,9 %),
  • bolest hlavy (13,6 %),
  • myalgie nebo bolesti kloubů (14,8 %),
  • zimnice (11,4 %),
  • nausea a zvracení (5,0 %),
  • rýma (4,8 %),
  • průjem (3,7 %).

Co je příčinou ztráty čichu a chuti v těchto případech? 

Obecně patří mezi nejčastější příčiny úplné (anosmie) nebo částečné ztráty čichu (hyposmie) viry, které způsobují infekce horních cest dýchacích, často označované jako „nachlazení“. K nim se právě skupina koronavirů řadí.

Viry mohou ovlivnit čichovou funkci několika způsoby. Zánět nosní sliznice, který vyvolávají, může omezit přístup vdechovaného vzduchu do oblasti stropu nosní dutiny, kde je lokalizován specializovaný čichový epitel, a narušit detekci vůní. Virus může přímo napadnout a poškodit buňky čichového pole ve stropu dutiny nosní. Další možností je poškození nervové dráhy, kterou jsou čichové vjemy vedeny z nosu do čichového centra v mozku.

Protože se na vlastním vnímání chuti významně podílejí i čichové vjemy, bývají často při poruše čichu postiženy i vjemy chuťové.


Autor: 1. LF UK

„Pacienti s náhlou ztrátou čichu bez zjevné příčiny by měli dodržovat karanténu,“ říká prof. Jan Plzák

Přichází ztráta čichu spolu ostatními příznaky, nebo je předchází?

Tyto příznaky se často vyskytují u pozitivně testovaných pacientů, kteří neměli žádné jiné symptomy. Pokud se ztráta čichu objeví náhle, řádově ve dnech, a není spojena s jinými zřejmými onemocněními nosu a/či vedlejších dutin nosních, jako jsou například rýma s nosní neprůchodností, nosní polypóza, sinusitida atd., jedná se v současnosti o vysoké riziko koronavirové infekce. Pacienti s anosmií bez dalších symptomů mohou patřit mezi tzv. skryté přenašeče onemocnění.

Mají pacienti se ztrátou čichu navštívit lékaře? 

Pacienti by nyní neměli navštěvovat svého praktického lékaře či ORL specialistu jen kvůli izolované ztrátě čichu, pokud nemají jiné dýchací obtíže nebo další problémy, které vyžadují lékařskou péči.

Ztráta čichu (anosmie/hyposmie) jako projev COVID-19

  • Dle zkušeností z Jižní Koreje, Číny a Itálie se u značné části pacientů s COVID-19 vyskytuje anosmie/hyposmie.
  • Je udáváno, že v Německu více jak 2/3 pacientů mělo anosmii.
  • V Jižní Koreji udávalo 30 % pacientů, kteří byli pozitivně testovaní, anosmii jako hlavní symptom v případě jinak lehkého průběhu onemocnění.
  • Na izolovanou anosmii jako projev COVID-19 poukazují také informace z Íránu, USA, Francie a Severní Itálie.

Zdroj: Česká společnost otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku ČLS JEP

Je ztráta čichu zařazena mezi příznaky, kvůli nimž je třeba pacienty na COVID-19 testovat? 

Tito pacienti zatím bohužel nesplňují současná kritéria pro testování nebo karanténu. Ale vycházíme z aktuálních doporučení Evropské rinologické společnosti a doporučení Americké akademie ORL a chirurgie hlavy a krku.

I když může být náhlá ztráta čichu způsobena i jinými viry, domníváme se, že je rozumné v současné pandemické době předpokládat, že příčinou je COVID-19, dokud to není vyloučeno testováním. Doporučujeme proto, aby pacienti, u kterých se nově objeví ztráta čichu bez zjevné příčiny, dodržovali současné pokyny pro karanténu. To platí také pro jejich spolubydlící.

Prof. MUDr. Jan Plzák, Ph.D.

Přednosta Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku 1. LF UK a FN Motol

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).