Názory k článku Zrádná máslová ryba: vyvolává olejový průjem
-
Pavel (neregistrovaný) 62.216.147.---
To by mě zajímalo, jak jsou jikry makrely jedovaté. Už jsem tich snědl spoustu, ale nikdy jsem žádné problémy neměl. Koneckonců, uzené makrely se prodávají i s jikrami a nikdy jsem u nich žádné upozornění na jejich jedovatost neviděl.
-
-
Pavel (neregistrovaný) 62.216.147.---
To ano, a o ní také píšete, že její jikry jsou jedovaté: "... zdali rizika nehrozí také u „normální“ makrely obecné. A skutečně, jisté riziko tu je. Samotná makrela a její konzumace žádná rizika nepřináší, toxické jsou ale její jikry ..." Nebo snad ani nevíte, co píšete?
-
Pavel (neregistrovaný) 62.216.147.---
Když už budete mluvit s autorem, zeptejte se ho také, jak je to s tím upozorňováním na jedovatost butterfish. Já jsem viděl v obchodech upozornění, že se musí důkladně tepelně upravit, ale že se toho nemá jist moc jsem nikde neviděl. Podle článku ovšem nezáleží na úpravě, ale na množství, a přitom prý informace v obchodech jsou v pořádku. Nějak mi to celé nedává smysl.
-
Petr Havel (neregistrovaný) ---.78.broadband11.iol.cz
Nevím, kdy a kde jste máslové ryby kupoval - já píši o situaci v Praze, a to ke včerejšímu dni, kdy podle ujištění ředitele Mětské veterinární správy Antonína Kozáka byla v průběhu ledna veterináři v Praze zkontrolována značení, která dostatečně spotřebitele nevarovala (jednu takovou nevyhovující etiketu mám ve fotokopii), uložena nápravná opatření a nyní je již vše v pořádku. Jinak skutečně nejde o tepelnou úpravu, ale o konzumované množství - pakliže upozornění neobsahuje takovou informaci, dejte mi to prosím vědět, aby došlo k nápravě...
-
Pavel (neregistrovaný) 62.216.147.---
Bylo to někdy na podzim v Kauflandu na Vypichu. Teď jsem neviděl, že by tam butterfish prodávali. Takže moje informace jsou starší než vaše.
-
Petr Havel (neregistrovaný) ---.78.broadband11.iol.cz
Zdravím diskutujího a k Vašemu dotazu uvádím, že ohledně jiker jsem se dopustil omylu. Když jsem totiž probíral rizika konzumace ryb s veterinárními odborníky, hovořili jsme o celé řadě rizik, mimo jiné z jiker. Toxické ale nejsou jikry makrely, ale parmy. Nicméně makrel a obecně skoro všech ryb se týkají i další rizika, jako je tvorba nebezpečného histaminu při ři nesprávném skladování nebo tepelném opracování ryb (a to se tedy týká i makrely). O tom budu psát příští týden.
6. 2. 2013 10:17 redakčně upravil Lenka Krbcova, důvod: chyba -
Dobrý den, vzhledem k vysvětlení autora (viz diskuze) upravuji chybné znění v článku, děkujeme za upozornění. LK
-
Jiří (neregistrovaný) ---.krasl.com
Tak mě napadlo - když jsou ryby "dary moře", neměli bychom zvěřině říkat dary lesa a hovězímu dary kravínů?
-
jezevec (neregistrovaný) ---.dobnet.cz
dary moře je ale jen lyrický překlad termínu seafood. v češtině by holt "mořské žrádlo" nevyznělo tak vznešeně, taxe přebásnilo jako dary moře.
jinak sežrat kilový steak butterfish by vzhledem k ceně mělo být spíše vyjímečnou událostí http://www.cerstveryby.cz/Morske-ryby-filety-porce/Pamakrela-temna-oil-fish-500g.html
-
Adéla M. (neregistrovaný) ---.60.broadband2.iol.cz
Koupila jsem jednu porci máslové ryby pro mého manžela. Připravila jsem mu jí k výročí, na které zapomněl. Účinky ryby popisované v článku potvrzujuji. Ryba manželovi velice chutnala. Druhý den přinesl květinu, ale to již bylo pozdě. Třetí den se posral. Vždycky to byl posera.
Dále u nás najdete
Internet Info Vitalia.cz (www.vitalia.cz)
Chytře na život. ISSN 1802-8012
Copyright © 2009 – 2019 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Vitalia.cz využívá zpravodajství ČTK