Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Značení alergenů v restauracích: idea dobrá, forma nešťastná od spodní voda - Obsluhující nám s úsměvem rozdával desky s klasickými...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 1. 2015 10:37

    spodní voda (neregistrovaný)

    Obsluhující nám s úsměvem rozdával desky s klasickými jídelními lístky a současně nabídl jídelní lístek kde jsou alergeny vyznačeny. Odmítli jsme s tím, že pojíme vše včetně alergenů a všichni jsme se zasmáli.
    Pohoda, bifteky byly vynikající.
    To byla ovšem restaurace, kde i kuchař přijde ke stolu konzultovat, případně upravit pokrm dle přání hosta. Ve velkohospodách takový osobní přístup možný není ale není problém mít extra jídelníček s alergeny a nabídnout ho a na přání poskytnout těm, co ho opravdu potřebují.

    Za chvíli po tom normální člověk ani nevzdechne, nadělat na hlavu jsme si už nechali v mnohem horších věcech.

  • 7. 1. 2015 13:20

    Ani korunu šejdířům (neregistrovaný)

    Ještě je tu ale jeden aspekt.

    Dnes se připravuje samé jídlo z polotovarů, a tak by se jeden mohl divit proč že má v tom bifteku jakýsi alergen sóju, lepek mléko, hořčici, vejce...

    Obzvláštně paradoxní je, že ty aleregeny vznikají z pochopitelných důvodů, doma také melu postupně na mlýnku jednu věc za druhou, pracuji na prkýnku ne řádně umytém po předchozím,... ale když se člověk zamyslí nad tím co mu opravdu předložili na talíři a jak se tam ty "alergeny" nejpravděpodobněji dostaly... má chuť zajet si na farmu a koupit si celou kvalitní krávu aby mohl konečně pochopit jak ho neustále jen okrádají a obelhávají a že je třeba s tím něco udělat.

    Já například nevím jak si stojí váš řezník (klasický řezník, žádné balení plátků masa v super/hypermar­ketu), ale u toho našeho již maso které nebylo oplachováno (pokud jen to, a bez alespoň dusičnanů, lze si gratulovat) lze sehnat jen ve výjmečných případech a podezřívám je, že jen tehdy když to nestihli. Ve vepřové kýtě je přinejmenším voda vždy a kuřecí řízky bez dopingu již také snad neexistují, a například ve zmíněných super/hypermar­ketech je hovězí (to ne každý klasický řezník má jako pravidelné zboží) vždy namáčeno do dusičnanů a někdy i přisvíceno červeným světlem.

    Že se pletu? Nepletu! Nejvíce vidět to je když vedle sebe položíte flák masa z vlastního zvířete a ten veřejně prodávaný kapající rosol. Kdysi tak hrozné výrobky (tehdy napuštěné jen vodou se sójí a solí) měli jen v Lídlu když začínal, dnes jsou úplně všude a všichni vám lžou že je to čisté maso.

    Omlouvám se za myšlenkový posun ve sdělení, prostě mysl sklouzla k tomu co mne štve nejvíce - mizerným prvotním surovinám, protože já si vařím většinou sám ze survin o kterých mám nějakou představu o kvalitě.

    Víte co to ale například pro mne znamená a obzvlášť v souvislosti se směrováním na US trh (tedy k podpoře TTIP, dovozu GM potravin)? Jednou jedinkrát zjistím, že řezník do toho masa napustil i sóju a nekoupím už u něj nikdy ani gram masa, nestojím o GM potraviny. Zjistím že na trhu jsou GM brambory či kukuřice (a můj prodavač protože je omezen ve výběru je nakupuje) a nikdy už od toho zelináře nekoupím žádnou odrůdu ani brambor ani kukuřice, z žádné země. Počítám, že nejpozději do roka ztratím v tyto prodejce důvěru úplně a i to co u nich dnes ještě kupuji začnu odebírat pouze od přímých producentů.

    To je přesně svět vašeho (dalšího mizerného) Havla, ke kterému on by nás tak rád uvrtal s odpoutáváním vaší pozornosti nesmysly typu značení alergenů na potravinách v restauracích.

    Škoda že nebylo zmíněn příklad resturace, která na stát zcela oprávně kašlala a prostě u vchodu uvedli, že úplně všechny jejich potraviny mohou obsahovat úplně všechny alergeny. Je to logicky pravda, a zřejmě i prakticky pravda, stačí potřísněné prkýnko, nesprávně sledovat složení polotovarů... A tohle chování, tenhle vzdor, měl být údajně státem sankcionován.
    Jestli bych něco restauratérům doporučil, tak půlroční stávku - příště bude nařízeno kdo ví co, a pochopitlně být ale i nadále vstřícný k zákazníkům a informace jim poskytovat. To z jak hrozných surovin dnes vaříte je především vaše chyba a myslím, že můžete být mnohdy ještě rádi že nějaké zákazníky vůbec máte.

  • 7. 1. 2015 14:27

    figura (neregistrovaný)

    Koukám, že vaše zdravé stravování má pravděpodobně fatální následky na vaší psychiku, přestože s vámi z části souhlasím.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).