Hlavní navigace

„Zebry“ v Česku jsou jak přechody na Západě před 50 lety

8. 4. 2009

Sdílet

Stav českých silničních přechodů je na úrovni padesátých let ve srovnání se zahraničím, řekl na tiskové konferenci šéf dopravní policie Leoš Tržil. Policisté ve spolupráci s dopravními inženýry vyhodnocovali v březnu stav přechodů v zemi, zmapovali „zebry“ na silnicích I. tříd. Informovala o tom agentura ČTK.

Stav českých silničních přechodů je na úrovni padesátých let ve srovnání se zahraničím, řekl na tiskové konferenci šéf dopravní policie Leoš Tržil. Policisté ve spolupráci s dopravními inženýry vyhodnocovali v březnu stav přechodů v zemi, zmapovali „zebry“ na silnicích I. tříd. Informovala o tom agentura ČTK.

„Je to bohužel o financích,“ dodal šéf dopravních policistů. Situace by se ale prý měla zlepšit, protože vláda schválila investici do vodorovného značení ve výši 100 milionů korun.

Nejlepší stav přechodů je podle Tržila ve Středočeském kraji. „Pět potřebuje upravit a pět osvětlit,“ dodal. V Jihomoravském kraji je pak například potřeba upravit 143 přechodů. Pražské přechody se podle šéfa dopravních policistů budou vyhodnocovat samostatně.

Dopravní policisté navrhují zrušit na silnicích I. tříd 204 přechodů pro chodce, dalších 127 zrušit a nahradit místem pro přecházení, u 512 provést stavební úpravy, jako jsou například bezpečnostní ochranné ostrůvky, 565 nasvětlit, u 174 upravit dopravní značení, u sedmi naistalovat světelnou signalizaci a jeden nahradit podchodem. Přechody na silnicích II. a III. třídy by měli policisté vyhodnotit na konci dubna.


Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).