Hlavní navigace

Zdravotní sestra zvedne během směny skoro dvě tuny

23. 11. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
„Práce sestry ve zdravotnictví je fyzicky velmi náročná a může být i nebezpečná, dokonce více než ve stavebnictví,“ říká manažer firmy, která vyrábí moderní zdravotnická lůžka. Ta usnadňují práci sester i život pacientům.

Společnost Linet, přední výrobce zdravotnických lůžek, představila v rámci slavnostního večera v Düsseldorfu nové zdravotní lůžko.

Nové lůžko pro intenzivní péči se umí naklánět do stran, monitorovat stav lůžka a vysílat potřebná data, má dokonalý bezpečnostní systém nebo motorizované kolečko. Díky tomu zásadně snižuje fyzickou náročnost práce sester a zároveň efektivně a komfortně pomáhá pečovat o pacienta.

Chytrá postel pomáhá zdravotníkům i pacientům

Pouhá dvě procenta zdravotních sester jsou muži. Nejen Česká republika se potýká s nedostatkem mužů coby všeobecných sester. „Práce sestry ve zdravotnictví je fyzicky velmi náročná a může být i nebezpečná, dokonce více než ve stavebnictví. Během jedné směny zvedne sestra až 1,8 tuny! Ročně dosahují jen v USA náklady spojené s problémy zad sester sedmi miliard dolarů. To chce Eleganza 5 změnit,“ vysvětlil zaměření nového lůžka produktový manažer Pavel Pospíšil, který se podílel na jeho vývoji.

Lůžko je například vybaveno laterálním náklonem (do stran), což umožňuje polohovat pacienta, převlékat lůžko apod. s mnohem menší námahou a ergonomicky správně. Motorizované kolečko umožňuje jízdu s lůžkem bez sebemenšího vynaložení síly personálu. Postel umí vážit a poskytovat podmínky pro rentgenování bez manuální manipulace s pacientem a ovládá se z jednoho místa na intuitivním panelu.

Inovace přináší nová postel také pro rekonvalescenci pacienta. Pomocí tří unikátních nástrojů – madla, ergonomicky tvarované postranici a laterálnímu náklonu – snižuje námahu pacienta při vstávání z lůžka o padesát procent. A samozřejmě opět šetří záda sester. Elektrické flexibilní polohování včetně nastavení do polohy vsedě a výběr vhodné matrace pečují o maximální komfort pacienta. „Třešničkou na dortu je pak elektrické prodloužení, díky němuž se lůžko přizpůsobí i většímu pacientovi, nebo USB slot, například pro nabíjení mobilů,“ doplnil Pavel Pospíšil.

Výrobce vsadil na inteligentní komunikační technologie. V lůžku je například zabudovaný systém, který snímá hlavní bezpečnostní parametry a informuje o nich na počítači, tabletu nebo telefonu. Sestra má nepřetržitý přehled o všech lůžkách a pacientech. Integrovaný modul zase dokáže sbírat a vyhodnocovat různá data, která mohou sloužit k lepšímu vytížení lůžka nebo on-line servisu a pro sledování technických parametrů.

Baletky propagují zdravotní superpostel

Součástí programu slavnostního večera, kde bylo lůžko představeno, byla i dražba fotografií Roberta Vana. Světově uznávaný fotograf nafotil černobílé snímky baletek, které doprovázejí kreativní kampaň k nové nemocniční posteli.

K uvedení nového lůžka byla vybrána tato originální kampaň, která má za pomoci lehkosti a ladných pohybů baletek metaforicky vyjadřovat vlastnosti a benefity lůžka.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).