Hlavní navigace

Zapomněli jste na domluvenou návštěvu u lékaře? Pozor na pokutu!

26. 4. 2010

Sdílet

Na dveřích některých ordinací bývá čím dál častěji nápis, že pokud se někdo nedostaví na domluvený termín ošetření nebo 24 hodin předem neomluví, bude mu účtována náhrada vzniklé škody. Mají na to lékaři právo? Čtěte téma: Preventivní prohlídky jsou povinné!  Na jaké preventivní prohlídky mají nárok děti, dorost, nebo dospělí? 

Na dveřích některých ordinací bývá čím dál častěji nápis, že pokud se někdo nedostaví na domluvený termín ošetření nebo 24 hodin předem neomluví, bude mu účtována náhrada vzniklé škody. Mají na to lékaři právo?

Čtěte téma: Preventivní prohlídky jsou povinné! 

Na jaké preventivní prohlídky mají nárok děti, dorost, nebo dospělí? 

„Zdravotnické zařízení má rezervovánu odpovídající kapacitu pro pacienta, který je objednán na konkrétní termín. Bez ohledu na to, zda se pacient dostaví či nikoliv, vznikají zdravotnickému zařízení náklady, za které však neobdrží od zdravotní pojišťovny žádnou platbu. V případě „pokuty“ tedy nejde o finanční úhradu, která by se zdravotní péčí souvisela, neboť pacient sám znemožnil tuto péči poskytnout,“ říká tiskový mluvčí VZP ČR Jiří Rod. Podle něj by v případě sporu muselo zdravotnické zařízení prokázat, že mu byla škoda skutečně způsobena, tj. výši nákladů souvisejících s jeho „připraveností“ zdravotní péči poskytnout, a dále prokázat, že svou kapacitu neobsadilo jiným pacientem, kdy za odpovídající výkon obdrželo příslušnou úhradu buď od zdravotní pojišťovny, nebo pacienta.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).