Hlavní navigace

Žádanku na hrazený PCR test si můžete vygenerovat sami, negativní výsledek zkrátí karanténu

22. 11. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Postupy u karantény i podmínky testů na pojišťovnu při covidu se za poslední týdny a měsíce proměnily. Například v karanténě už můžete být jen sedm dnů. A žádanku na hrazený PCR test získáte i bez telefonátu s lékařem, podmínkou je SMS od hygieniků.

S přibývajícím počtem nemocných covidem roste také počet rizikových kontaktů. A také počty lidí, kteří po setkání s člověkem nakaženým covidem musí do karantény. O té rozhodují buď hygienici, nebo praktický lékař.

Co se dozvíte v článku
  1. Karanténu si můžete zkrátit negativním testem
  2. Příznaky covidu-19
  3. K vystavení žádanky na test nebo neschopenky již nepotřebujete lékaře
  4. Co nyní aktuálně platí
  5. Jak na sebetrasování
  6. Výsledek testu lékaři nahlaste. Nikdo jiný to nejspíš neudělá
  7. Zpět do školy a do práce: s PCR testem maximálně tři dny starým

Karanténu si můžete zkrátit negativním testem

Karanténa je nyní 14denní, a pokud ji neprovázejí příznaky nemoci, nemusí se v ní v současné době podstupovat test. V praxi to znamená 14 dnů se izolovat od lidí a na konci lhůty požádat lékaře o ukončení karantény.

Od pondělí 25. října ale mají děti i dospělí bez příznaků nemoci možnost zkrátit si karanténu jen na týden. Podmínkou je podstoupit pátý až sedmý den po kontaktu s nakaženým PCR test, jehož výsledek bude negativní.

Příznaky covidu-19

  • teplota 37,3 °C a více
  • kašel
  • obtíže s dýcháním
  • bolesti v krku, hlavy, zad, svalů nebo kloubů
  • ztráta čichu/chuti
  • únava
  • průjem
  • nevolnost
  • rýma
  • u dětí se mohou vyskytnout tzv. „covidové prsty“

Zdroj: Covid portál

V případě, že se člověk rozhodne jít cestou zkrácené karantény, může si urychlit cestu k hrazenému PCR testu. O tom řada lidí neví, protože během předchozí velké covidové vlny na jaře tu tato možnost, které se věnujeme podrobněji dále, nebyla.

K vystavení žádanky na test nebo neschopenky již nepotřebujete lékaře

Pokud potřebujete podstoupit PCR test nebo vystavit neschopenku v souvislosti s covidem, nemusíte volat svému lékaři; dovolat se je nyní někdy značně obtížné a praktici mají plné ruce práce i bez této činnosti.

Klíčem je SMS od krajské hygienické stanice. Jejich tvorba a rozesílání jsou do jisté míry automatizované, takže SMS chodí i v této době, kdy jsou hygieny zahlceny povinnostmi. SMS by vám měla přijít, pokud se hygiena dozví, že jste byli v přímém kontaktu s nakaženým, a vyhodnotí vás tedy jako „rizikový kontakt“. V SMS je výzva k vyplnění trasovacího formuláře, unikátní kód a PIN, s pomocí kterých se do formuláře lze dostat.

Vyplňovat formuláře není obecně příliš zábavné. Vyplnění sebetrasovacího formuláře, který je součástí systému Chytrá karanténa, není povinné, takže řada lidí jej ignoruje. Jak ale upozorňuje sama hygiena v SMS, je to cesta, jak si můžete vygenerovat eNeschopenku nebo žádanku na bezplatný PCR test sami. Běžně to přitom může udělat jen pracovník hygieny nebo praktický lékař.

Co nyní aktuálně platí

  • PCR test se provádí pátý až sedmý den od posledního kontaktu s nakaženým, v případě příznaků nemoci ihned.
  • Žádanku na PCR test si lidé mohou vystavit sami, pokud jim přišla SMS od hygieniků a mají přístup k počítači ap. s internetem.
  • Karanténa trvá sedm až čtrnáct dnů. Sedm dnů jen pro ty, kteří nevykazují příznaky nemoci covid-19 a mají negativní výsledek PCR testu.
  • V karanténě není nutné podstoupit test, pokud člověk nemá příznaky nemoci.
  • V případě příznaků se dělá pouze jeden PCR test, od jehož data se odvíjí v případě pozitivního výsledku čtrnáctidenní karanténní lhůta.

Jak na sebetrasování

Možnost zajistit si na základě tzv. sebetrasování online žádanku na test se může hodit třeba ve chvílích, kdy lékař neordinuje nebo se mu nejde dovolat a člověk v karanténě nechce odkládat rezervaci termínu testu.

Kromě SMS od hygieny k vyplnění trasovacího formuláře potřebujete počítač, mobil či jiné zařízení připojené k internetu. Pak stačí kliknout na tento odkaz Chytré karantény a vyplnit oba kódy ze SMS, aby se otevřel formulář přímo pro vás, kde je předvyplněno například datum rizikového kontaktu.

Formulář je celkem stručný, jeho vyplnění zabere zhruba deset minut, lze jej kdykoliv přerušit. Ten, kdo jej vyplňuje, ale musí počítat s tím, že se do něj zadávají osobní data. Například kde dotyčný pracuje, kde má lékaře nebo kam chodí do školy a školky (tedy pokud je rizikovým kontaktem dítě). Ale třeba seznam lidí, se kterými jste se potkali za poslední dny, formulář nechce.

Výsledek testu lékaři nahlaste. Nikdo jiný to nejspíš neudělá

Podle Dany Šalamunové, mluvčí středočeské krajské hygieny, možnost sebetrasování s vystavením eNeschopenky či žádanky o test mají lidé už několik měsíců. S podzimní sílící vlnou nemocných ale opět nabývá na aktuálnosti. Sebetrasování pomůže hygieně, lidem s potřebou jít na test či na neschopenku i lékařům, kteří jsou nyní velmi vytížení.

Pediatr Zdeněk Zíma ale podotýká, že i při sebetrasování by rodiče dítěte nebo dospělí neměli svého lékaře zcela vynechat. „Pokud je dítěti nařízeno jakékoliv opatření, praktický lékař by se to měl vždy dozvědět. Jenže současná situace je nepřehledná, hygiena nezvládá, lhůty jsou krátké, takže toto pravidlo ne vždy funguje a my pak o trasování, testování nebo pozitivitě pacienta nevíme, což může být při diagnostice problém,“ upozorňuje Zdeněk Zíma, jenž je místopředsedou Odborné společnosti praktických dětských lékařů ČLS JEP.

Lékaři se proto stále častěji setkávají s tím, že o covidových opatřeních u pacienta se dozví, až když jej trápí třeba horečky. „Bohužel pacienti si často klamně myslí, že o jeho pozitivním testu víme, ale není tomu tak. Nejspolehlivější proto je, když nám to rodič nebo dítě, v případě těch starších, řeknou,“ dodává Zdeněk Zíma. A zatelefonovat nebo poslat e-mailem je dobré výsledek testu i v případě, že je negativní.

Zpět do školy a do práce: s PCR testem maximálně tři dny starým

Lidé, kterým nařídí hygiena či lékař karanténu, mají právo na PCR test hrazený ze zdravotního pojištění. Stejně jako v případě, kdy někdo jde na test preventivně, může výsledek sloužit pro prokázání bezinfekčnosti maximálně tři dny. Pokud se tedy například dítě vrací po zkrácené karanténě do kolektivu, měli by rodiče pamatovat na to, že v době konce karantény by test neměl být starší tří dnů. Pouze dítě s takto čerstvým testem může po týdnu zpět do školy nebo školky, to samé platí pro dospělé při návratu do zaměstnání apod.

Cestou k rychlejšímu návratu do kolektivu naopak není antigenní test. Vláda od pondělí 22. 11. nařídila sebetestování antigenním testem jako doklad bezinfekčnosti neuznávat, antigenní test provedený zdravotníkem je uznán jen při ubytování na VŠ kolejích. A od pondělí nebudou žádné antigenní testy hrazeny ze zdravotního pojištění.

Výjimku z karantény mají děti i dospělí po prodělání nemoci (v půlroční lhůtě od pozitivního testu) a očkovaní. Tito nejdou automaticky do karantény, i když mají ve svém nejbližším okolí někoho nemocného covidem. A třeba s ním i sdílejí domácnost. Na test a do karantény jdou jen ve chvíli, kdy se u nich objeví příznaky nemoci. O obojím rozhoduje hygiena či lékař.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).