Hlavní navigace

„Zácpa a její řešení“

23. 3. 2009

Sdílet

Minulý týden se hovořilo na tiskové konferenci v Praze v Sahara Cafe na téma „Zácpa a její řešení“. Odborníci se snažili objasnit možnosti její léčby, a to i u těhotných žen a dětí. Zácpou, nebo-li obstipací, trpí až pětina současné populace. Častěji se jedná o ženy a s přibývajícími lety její výskyt stoupá s věkem. Na druhou stranu není výjimkou ani u dětí. U mladších školáků se na rozvoji zácpy podílí změněný režim, stud požádat o povolení odchodu na toaletu i ztráta soukromí v prostředí…

Minulý týden se hovořilo na tiskové konferenci v Praze v Sahara Cafe na téma „Zácpa a její řešení“. Odborníci se snažili objasnit možnosti její léčby, a to i u těhotných žen a dětí.

toaletní-papírZácpou, nebo-li obstipací, trpí až pětina současné populace. Častěji se jedná o ženy a s přibývajícími lety její výskyt stoupá s věkem. Na druhou stranu není výjimkou ani u dětí. U mladších školáků se na rozvoji zácpy podílí změněný režim, stud požádat o povolení odchodu na toaletu i ztráta soukromí v prostředí školních toalet. Zácpa často provází rovněž těhotenství, a to hlavně snížením napětí střev a jejich pohyblivosti.

Nejčastější je zácpa funkční (habituální), způsobená psychickými vlivy i nevhodným životním stylem. Pacient, který trpí zácpou, by se měl poradit s lékařem, aby byly zprvu objasněny příčiny zácpy. Při volbě nesprávného projímadla, ev. při jeho nevhodném použití může navíc dojít k nežádoucím účinkům.

Více informací v tiskové zprávě.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).