Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Zabije EET farmářské trhy? od Ivan - Je přece nežádoucí, aby lidé kupovali potraviny vypěstované...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 2. 2016 16:12

    Ivan (neregistrovaný)

    Je přece nežádoucí, aby lidé kupovali potraviny vypěstované někde na rodinném statku a zbytečně tak snižovali zisky jisté nadnárodní skupině produkující velké množství potravin prodávaných převážně v supermarketech.

  • 17. 2. 2016 16:28

    * (neregistrovaný)

    To mi vysvětli.
    Pokud pod pojmem "rodinný statek" míníš zahrádku, tak tam jsou drobné prodeje přebytků osvobozeny od daní odedávna, a to se nemění. Navíc tam lze předpokládat daňový únik, jsou li nad limitem, před i po EET.
    No a jestli je ten rodinný statek firma, co musí uživit nejméně několik lidí, tak to je firma s ročním obratem nejméně několik milonů Kč. No tu musí opravdu EET zničit. Těch několik stovek měsíčně, navíc si o ně sníží základ daně.

    Také opravdu velmi pochybuji, že těch několik stokorun je vyjde dráž, nežli se nechat oškubat jako dodavatel superkvelbu, ty "jistá nadnárodní skupino".

  • 17. 2. 2016 17:40

    Ivan (neregistrovaný)

    Rodinným statkem nemyslím zahrádku, co jsi požil že vidíš mezi nimi nějakou souvislost? :-)
    Rodinný statek je malá zemědělská firma tvořená méně než deseti zaměstnanci, obvykle částečně rodinně spřízněnými a má především obrovský problém udat svoje zboží v supermarketech. Je pro ně velmi těžké se dostat do větší prodejní sítě a je proto existenčně závislý na malých prodejnách a prodeje na farmářských trzích jsou zásadní část jejich obratu. Pochopitelně pro takový prodej nestačí jedna EET, jak si namlouváš, je třeba pokrýt současně více trhů zároveň v tu stejnou Sobotu. Také méně prodá, protože prodejce místo obsluhování zákazníků čtvrtinu času obsluhuje pokladnu.

    Snížení základu daně neznamená že mu tu pokladnu někdo daruje, cenu bez daně, i těch mnoho stokorun, musí uhradit ze své kapsy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).