Hlavní navigace

Názory k článku Výživoví šmejdi: Jak to chodí v továrně na hubnutí

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 10. 2019 15:39

    Normalnimartin

    Co se týká mé zkušenosti, tak šlo o Svět zdraví, ale nepochybuji o tom, že takto to funguje ve většině podobných firem.

  • 8. 10. 2019 9:37

    Patrik Chrz

    Celý tento business je postavený na mylné představě, že existuje něco jako "záporné kalorie". Tedy, že když do potravy něco přidám, zhubnu. Různé "tukožroutské polévky", "urychlovače spalování", zázračné diety...

    Je třeba si uvědomit, že existuje "zákon zachování energie". Pokud chci hubnout, musí výdej energie převýšit příjem. Toho lze dosáhnout několika způsoby:

    1. snížit množství jídla
    2. snížit kalorickou hodnotu jídla (náhradou některých složek)
    3. zvýšit výdej energie

    Pro tělo nejlepší je varianta č. 3 - aneb trochu pohybu ještě někomu neuškodilo, i kdyby to měla být každodenní hodinová procházka po práci. Kolem mne slýchám, jak na to lidi "nemají čas", občas vyrazím na procházku do lesa na kraji Prahy a kolem 11. večer je to tam jak na Václaváku - divím se, kolik lidí tam běhá nebo chodí, evidentně to tedy jde. Když se to zkombinuje s body 1 a 2, tak je to skoro zaručený recept na úspěch. Jen se nic nesmí přehánět - drastické diety s absolutním vyloučením "zlých" složek (tuky, cukry, lepek), nebo úplné odmítání jídla, to je taky cestou do pekel. Myslím, že zde může pomoci staré rčení - "jez střídmě z bohatého stolu", sám se tím snažím držet, i když taky občas poruším. Někdy první polovinu, někdy druhou, někdy obě :D. Ale zase co by to bylo za život, kdyby si člověk z jídla udělal nepřítele, že?

  • 8. 10. 2019 15:37

    Normalnimartin

    Tak jednoduché to rozhodně není. Dlouho jsem si myslel totéž, ale jak vysvětlíte lidi, jejichž energetický výdej dlouhodobě výrazně převyšuje příjem? A že je jich požehnaně. Resp. jednotky energie jak je známe, jak jsou nám prezentovány, v mnoha případech neodráží pro mnoho lidí realitu.
    A věc druhá...ve vašem výkladu o zachování energie by platil vzorec, že aby jste nepřibíral, stačí při minimálním pohybu méně jíst, nebo naopak že můžete jíst jako neuvázaný, když se budete hodně hýbat. To je nesmysl. Není kalorie jako kalorie a velmi podceňujete chemii celého těla. Epigenetika, věk, prostředí, skladba stravy, druh pohybu... .
    Osobně si myslím, že aby bylo vše v rovnováze, musí tělo procházet formou stresu...nesmí tam být pravidelnost, rutina. Obecně se ví, že takto fungují svaly, i mozek...jsem si jistý, že se to týká všech orgánů. Jsme stvořeni k akci a místo toho spoustu času hnijeme jak mentálně, tak fyzicky.

  • 8. 10. 2019 15:52

    Patrik Chrz

    Bohužel (bohudík v době nedostatku) má každý energetický výdej jiný. Dnes, v době nadbytku, to znamená, že když dva lidi jí stejně, jeden přibere, druhý ne. Dříve (třeba za války), to znamenalo, že jeden zhubne a druhý umře. Ale pořád platí zákon zachování energie - ten, jehož tělo se zdroji hospodaří úsporně, se musí víc hýbat nebo snížit svůj příjem, ten, jehož tělo hospodaří méně úsporně je nyní šťastný (ano, také znám lidi, co můžou jíst, div že neprasknout a jsou jak tyčky), ale v době nedostatku třeba i umře.

    Takže není možné, že něčí energetický výdej dlouhodobě převyšuje příjem (to by ten člověk byl perpetuum mobile), ale zkrátka, že jeho tělo pro stejnou činnost potřebuje méně energie, než tělo někoho jiného. Hospodaření s energií se také v čase mění, obvykle ve stáří potřebujeme méně energie (částečně i proto, že naše aktivita klesá), proto lidé mají tendenci ke stáru více tloustnout.

    Pak jsou různé potravinové alergie či intolerance, které způsobují, že člověk nějakou látku není schopen strávit vůbec nebo obtížně, v některých případech to může vést i k život ohrožujícím stavům. I to má vliv na využitelnost energie ze stravy.

    Já změnu ve skladbě jídelníčku na sobě poznám velmi rychle. Na dovolené v Karibiku jsem za 3 týdny přibral 8 kilo a podobné množství centimetrů v pase. Jo, jedl jsem jednou denně. Od rána do večera :D. Trvalo mnoho měsíců, než jsem se toho zbavil.

  • 8. 10. 2019 19:39

    brk

    Kdysi jsem slyšel v autě v rádiu rozhovor s nějakým doktorem na téma obezita. Jméno bohužel nevím. Ten chlap byl možná až neeticky drsný, ale jedna jeho věta mi utkvěla v paměti a docela zapadá do Patrikova fyzikálního pohledu na věc.

    "Pacienti si mi často stěžuji, že za jejich nadváhu může špatně fungující štítná žláza, dědičné předpoklady a podobně. Je zajímavé, že se to neprojevilo u nikoho v Dachau, Osvětimi a podobně."

  • 8. 10. 2019 20:24

    Patrik Chrz

    Tak ono se to zase projevilo, jak jsem psal výše - někteří zhubli, někteří umřeli. Ty dědičné předpoklady roli hrají, někdo si může k obědu dát kýtu z vola, někdo z prasete a někdo stehýnko z kuřete nebo holouběte, aby nepřibral. To je pravda. Ale nikdo nemůže žít z prány.

  • 11. 10. 2019 19:09

    neřeknu

    není to tak jednoduché... Souhlasím jen s bodem 3. Podle mě je mnohem důležitější jít menší porce, ale častěji. Aktuálně jsem po své dietě, denní příjem přes 6500kcal, po dvou měsících 12kg dole, lepší pocit.

    Ale souhlasím, že nic "zázračného" opravdu neexistuje

  • 8. 10. 2019 10:05

    Normalnimartin

    Mám velmi podobnou zkušenost.
    Díky úrazu jsem musel výrazně omezit sportování, což společně se sedavým zaměstnáním a přibývajícím věkem (v té době 44) vyústilo v nadváhu 30 kg.
    Obrátil jsem se na jednu z nejznámějších společností zabývajících se redukcí hmotnosti a 25 kg jsem za cca 9 měsíců shodil. Neřekl jsem jim, že mám vzdělání potravinářského zaměření a pracoval jsem v různých oborech potravinářství přes 30 let. Masozpracovatelský průmysl, v Kofole, v Avokádu(koření), takže jsem se občas bavil mnoha dezinformacemi, kterými se mě snažili(úspěšně) přimět nakupovat různé doplňky.

    Po skončení spolupráce jsem se naznal, že bych uměl ohledně hubnutí radit lidem lépe...i v souvislosti s tím, že jsem si tím sám prošel. Udělal jsem si tedy kurz výživového poradce a jsem teď certifikovaný výživový poradce. Ten kurz trval pouhý týden...to aby jste měli představu, jak velkou odbornost může váš výživový poradce mít. Pravdou ovšem je, že jsem měl veliké štěstí a přednášející byli kapacity z oboru, jako je třeba pan Mach a přínos tohoto kurzu vysoce převyšoval mé dosavadní znalosti.

    Shodou okolností hledala společnost kde jsem hubnul výživové poradce pro novou pobočku... . Přihlásil jsem se a společně s několika stejně "erudovanými" kandidáty postoupil výběrovým řízením. A absolvoval jsem několik vstupních testů. Už tam mi bylo jasné o co jde. Že jsem si vůbec nebyl jistý v kramflecích ohledně odbornosti nebyl problém...už teď toho víš mnohem víc než klienti, to se naučíš za pochodu. Ale co se týká obchodních dovedností...tzn. přesvědčit klienta nakupovat doplňky a programy na co nejdelší období...na to byl kladen veliký důraz. Ostatně fakt, že se mi manažer pochlubil, že nemá žádné vzdělání v oboru, ale dělá už léta obchod a dokáže prodat cokoliv, mluví za vše.
    Nebudu to protahovat...měli o mě zájem a tu práci bych jistě dělat mohl...dokonce jsem měl nakoupené i bílé oblečení...ale na poslední chvíli jsem dal na intuici a s díky jsem se odporoučel. Neviděl jsem totiž žádný rozdíl mezi prací výživového poradce a prodejcem třeba šampónů.
    Tolik lidí parazituje na slabosti, nemohoucnosti, či neštěstí druhých... . Ano, oni jim ve výsledku na chvilku pomohou, ale principy hubnutí jsou stále stejné a jistě to jde bez doplňků za tisíce korun a jídelníčků, které sestavuje program... .
    Nechci křivdit všem...ono je to vcelku toxické prostředí, které způsobí, že když donekonečna omíláte jak moc jsou doplňky prospěšné, tak tomu prostě uvěříte. A stejně tak nechci zrazovat ostatní, aby se nepokusili zhubnout s těmito parazity, ale pravdou je, že vás levněji vyjde absolvovat kurz jako já a zhubnout se sám. Ty znalosti vám už nikdo nevezme a i když zase přiberete tak jako já, budete vědět proč, i co s tím. A pak to bude jen a jen na vás, jestli se rozhodnete s tím něco udělat.

  • 16. 10. 2019 9:35

    bez přezdívky

    Přeji pisatelce hodně zdraví a děkuji jí, že napsala pravdivě to, co se děje. Dnes jsou lidé tak dezorientovaní z těch všech dobrých rad, že je naprosto nemožné poznat, že ten marketingově skvěle zpracovaný text skrývá opravdovou hrozbu pro jejich zdraví!
    A když lidem vysvětlujeme, že mohou jen obyčejným jídlem a ještě navíc i bez sportu (řada lidí je handicapovaných, před operacemi a nebo po nich) vrátit svůj vychýlený zdravotní stav do normálu, tak tomu nemohou uvěřit.
    Jsem diplomovaný nutriční terapeut pracující metodou Systém asistovaného hubnutí a toto dokážeme. Nechci si tady přihřívat svou polívčičku, ale lidé by měli vědět, že to základní jídlo je prostě úplně nejdůležitější.
    Přeji hodně spokojených klientů a zdraví! Lenka Náměstková,DiS.

  • 21. 8. 2020 13:43

    bez přezdívky

    Mohu potvrdit díky působení v této firmě - NUTRIADAPT (přejmenovaný Svět zdraví) Je to pořád tatáž firma, stejný majitel... Takto to tam normálně chodí a chovají se tak. Pozor na vedení centrály! Když vám budou nabízet prodat nějakou pobočku, která končí nebo krachuje (to vám určitě nepřiznají) nevěřte jim, zajeďte si namátkově na nějakou pobočku, chtějte mluvit s majitelem a dozvíte se pravdu o tom jak se chovají.

  • 27. 1. 2021 13:19

    bez přezdívky

    Ano, toto mohu potvrdit.
    Jsem bývalou majitelkou pobočky. A asi ještě nikdy jsem se nesetkala s více sedícím "Když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají."
    Na centrále je cílem se poboček zbavit. Takže vše prezentované je růžové a když ne zcela, tak to je jen chyba minulého/současného majitele, případně zaměstnanců pobočky.
    Celý systém vidí za klientem jen peněženku, takže ani mnohdy zkušení poradci, co nejsou jen absolventy nějakého rychlokurzu, si vylámou zuby, protože prioritou je prodej, prodej a prodej. Takže chca nechca musí nutit klienty do nákupu doplňků.
    O ekonomice celého systému raději ani nemluvit.
    Jednoduše - pokud uvažujete o koupi, tak to nedělejte. Pokud toužíte pomoci lidem a dělat smysluplnou práci, tak to běžte dělat sami na sebe. Můžete se svobodně rozhodnout, co klientovi nejlépe pomůže a nenutit se do prodeje doplňků, balíčků služeb a dalších nesmyslů...

  • 27. 1. 2021 13:30

    Lenka Krbcova

    Dobrý den, děkujeme za popsání Vaší zkušenosti. LK, Vitalia.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).