Hlavní navigace

Názor k článku Vybírám si, komu svůj panenský med svěřím, říká včelař Jiří Smolík od jezevec - 1) všichni včelaři vkládají minimálně 11-25 prázdných rámků...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 5. 2016 20:52

    jezevec (neregistrovaný)

    1) všichni včelaři vkládají minimálně 11-25 prázdných rámků jen s mezistěnami za rok, včelí dílo se musí obnovovat. tvorba vosku včely nijak nevysiluje, ani jim nebrání v užitečnější práci - naopak včela je přímo "konstruovaná" na to, aby stavěla. každá včelí dělnice produkuje (potí) vosk mezi 12 a 18 dnem svého života. pokud pro vosk není v úlu použití, vytvoří se stejně, jen ho včely vyhodí.
    2) žádný včelař nemůže pustit matku do medníku - proto se to jmenuje medník, proto že je nad mateří mřížkou a matka tam neproleze, jen menší včely s medem. existují způsoby včelaření bez mateří mřížky, ale ty pak pochopitelně nemají ani medník.
    3) všechny plásty včely postaví jako panenské a světlé - takže pokud by jim "nevyhovovaly", nikdy nevzniknou ty tmavé.
    4) včela se nevyrojí, když se nudí - ale když je včelař prase, úly neprohlíží a nevylamuje parazitní matečníky. nebo když je včelař lakotný a pravidelně neobměňuje včelí matky.
    5) košilky z voští rozhodně nepouštějí barvu, to je naprostá hovadina. barva medu je určená zdrojem včelí pastvy. světlé medy = akát, obilí a řepka, hnědé medy = směsné a květové, tmavé medy = nejsou z nektaru ale z výkalů lesních mšic. barva voští barvu medu neovlivňuje!
    6) cosi o panu "včelařovi" v uvozovkách nasvědčuje 15 kilo medu za rok, a "chytání rojů". běžný včelař dělá v nástavkových úlech jistě přes 80 kilo medu za rok, komerční včelař 60-80 kg. rojení je nutno předcházet. pokud má někdo 15 kilo medu za rok a ještě chytá roje, tak je to blb.
    7) plástečkový med je fotogenický, ale z hlediska užitných vlastností je totální hovadina. med máte zablemcaný ve voští a musíte ho pracně dolovat - obvykle tak, že medometu v běžné kuchyni nemaje, superpředražené voští (třista korun za kilo vosku??? hahahah!!!) rozmačkáte vidličkou a necháte vykapat na sítku, 30% medu zůstane nepoužitelné. vosk pak stejně vyhodíte. tohle se dělalo před šesti sty lety s voštím divokých lesních včel než byly vynalezeny domácí úly a hlavně medomety. přitom při použití plastových mezistěn můžete i dnes získat panenský med, který lze vytočit v medometu. a voští použít znova.
    takže až pan vyjímečný včelař bude včelařit i druhým rokem, at zas něco napíše ....

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).