Hlavní navigace

Názory k článku Vybírám si, komu svůj panenský med svěřím, říká včelař Jiří Smolík

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 5. 2016 20:52

    jezevec (neregistrovaný)

    1) všichni včelaři vkládají minimálně 11-25 prázdných rámků jen s mezistěnami za rok, včelí dílo se musí obnovovat. tvorba vosku včely nijak nevysiluje, ani jim nebrání v užitečnější práci - naopak včela je přímo "konstruovaná" na to, aby stavěla. každá včelí dělnice produkuje (potí) vosk mezi 12 a 18 dnem svého života. pokud pro vosk není v úlu použití, vytvoří se stejně, jen ho včely vyhodí.
    2) žádný včelař nemůže pustit matku do medníku - proto se to jmenuje medník, proto že je nad mateří mřížkou a matka tam neproleze, jen menší včely s medem. existují způsoby včelaření bez mateří mřížky, ale ty pak pochopitelně nemají ani medník.
    3) všechny plásty včely postaví jako panenské a světlé - takže pokud by jim "nevyhovovaly", nikdy nevzniknou ty tmavé.
    4) včela se nevyrojí, když se nudí - ale když je včelař prase, úly neprohlíží a nevylamuje parazitní matečníky. nebo když je včelař lakotný a pravidelně neobměňuje včelí matky.
    5) košilky z voští rozhodně nepouštějí barvu, to je naprostá hovadina. barva medu je určená zdrojem včelí pastvy. světlé medy = akát, obilí a řepka, hnědé medy = směsné a květové, tmavé medy = nejsou z nektaru ale z výkalů lesních mšic. barva voští barvu medu neovlivňuje!
    6) cosi o panu "včelařovi" v uvozovkách nasvědčuje 15 kilo medu za rok, a "chytání rojů". běžný včelař dělá v nástavkových úlech jistě přes 80 kilo medu za rok, komerční včelař 60-80 kg. rojení je nutno předcházet. pokud má někdo 15 kilo medu za rok a ještě chytá roje, tak je to blb.
    7) plástečkový med je fotogenický, ale z hlediska užitných vlastností je totální hovadina. med máte zablemcaný ve voští a musíte ho pracně dolovat - obvykle tak, že medometu v běžné kuchyni nemaje, superpředražené voští (třista korun za kilo vosku??? hahahah!!!) rozmačkáte vidličkou a necháte vykapat na sítku, 30% medu zůstane nepoužitelné. vosk pak stejně vyhodíte. tohle se dělalo před šesti sty lety s voštím divokých lesních včel než byly vynalezeny domácí úly a hlavně medomety. přitom při použití plastových mezistěn můžete i dnes získat panenský med, který lze vytočit v medometu. a voští použít znova.
    takže až pan vyjímečný včelař bude včelařit i druhým rokem, at zas něco napíše ....

  • 27. 5. 2016 0:29

    Bane (neregistrovaný)

    Nejsem sice žádnej včelař, ale i jako laikovi co si o medu rád počte přišel článek místy zcela neuveřitelný..

    Pěkný komentář..Hlavně jsem si ale hned musel najít ty výkaly mšic :)

  • 1. 6. 2016 22:32

    Jiří Smolík (neregistrovaný)

    Dobrý den pane Jezevče. V první řadě by bylo slušné se představit když někoho kritizujete. Já se jmenuji Jiří Smolík.
    1. Nikdy jsem nenapsal , že by stavba včely vysilovala. Včela staví ráda ,pokud má co. Pokud ne vosk vyhodí. V tom máte pravdu, ale neznám žádného včelaře, který by dával do včel více jak 15 mezistěn.
    2. Medník je od slova med a jestli je v něm matka nebo není je naprosto jedno. Pořád je to medník. Znám spoustu včelařů, kteří včelaří bez mřížky a jde jim to velice dobře.
    3. Samozřejmě že včely postaví každé dílo jako panenské. Psal jsem jen ,že jim úplně nevyhovuje. Na jaře se matce do paneského díla nechce klást a na podzim se jí na něm nechce moc zimovat, ale to snad ví každý včelař.
    4. Rojení je přirozená vlastnost včel. Mě se každý rok nějaké vyrojí a neudělám s tím nic. Pokud se Vám včely nerojí, tak gratuluji.
    5.TE´D TO NEJDŮLEŽITĚJŠÍ. KOŠILKY DO MEDU VYPOUŠTÍ JAK BARVU, TAK ZÁPACH, TAK RŮZNÉ PACHUTĚ. Zkuste někdy ochutnat med ze zaplodovaných plástů a z panenských. Je v nich obrovský rozdíl jak v barvě tak chuti tak ve vůni. To musí poznat i blb jak píšete.
    NEJSOU TO VÝKALY, ALE VÝMĚŠKY MŠÍC, PUKLIC ATD.
    6. Dle celostátních výkazů je průměr někde okolo 15kg na včelstvo, což je samozřejmě nesmysl. V mých podmínkách je reálný výnos 30-60kg včelstvo v průměru. Pokud máte průměr 80kg, tak gratuluji. Běžný včelař nedělá 80kg včelstvo, to je nesmysl a komerční také nedělá 60-80kg. S počtem včelstev většinou průměr klesá. Pravda je , že někdo toho dosáhne, ale určitě ne každý rok.
    7. Plástečkový med se nijak nemačká. Prodává se tak jak je, jen se plást nakrájí do skleniček. Dnes je cena vosku minimálně 300kč -kg.
    Nevím jakou má výživovou hodnotu, ale je moc dobrý a hlavně čistý.
    NEJSEM NIJAK VYJIMEČNÝ. JEN SE SNAŽÍM VYPRODUKOVAT CO NEJČISTČÍ MED. Jinak včelařím 20 let

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).