Hlavní navigace

Vnitřní užití esenciálních olejů? Lidé nemají rozum

17. 1. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
V posledních letech se v České a Slovenské republice v návaznosti na katalogový prodej esenciálních olejů rozmáhá jejich vnitřní užívání. I aromaterapeutická veřejnost to ale vidí nerada, protože rady o jejich dávkování poskytují lidé, kteří nemají v této oblasti dostatečné vzdělání.

Esenciální oleje nejsou jen přírodní pomocníci, pomáhající člověku zlepšit jeho zdravotní stav. Jsou to látky s biochemickým profilem, jehož jednotlivé části mají různé účinky, které musíme brát v potaz.

Proč neužívat esenciální oleje vnitřně?

Co se dozvíte v článku
  1. Biochemie je základem pro bezpečné užívání esenciálních olejů
  2. Tvrzení, která odporují zdravému rozumu
  3. Ústní podání esenciálního oleje patří jen do rukou odborníka
  4. Esenciální oleje a rizika ústního podání
  5. Esenciální oleje bezpečně

Biochemie je základem pro bezpečné užívání esenciálních olejů

Klíčem k bezpečnému užívání esenciálních olejů je znalost jejich biochemických profilů. Díky ní dokážeme rozklíčovat možné rizikové faktory, které jako aromaterapeuti řešíme při konzultaci s klientem.

Jednotlivé aromatické molekuly mají svůj jedinečný status při práci s tělem člověka, ale také mohou například vyvolat alergickou reakci nebo při neodborném, vysokém dávkování vykazovat riziko poškození určitých tělesných orgánů.

Tvrzení, která odporují zdravému rozumu

U lidí, kteří propagují vnitřní užívání éterických olejů, nejlépe denně a jako prevenci, se setkáváme s různými tvrzeními, která odporují zdravému rozumu.

Jedním z nich je, že destilací a teplem, které při ní působí, se spálí alergický potenciál, který může mít prakticky každý esenciální olej. A to v závislosti na individualitě člověka a jeho zdravotním stavu či věku.

Typickou velmi účinnou, ale také v mnohých případech problematickou molekulou je aromatický oxid 1,8-cineol, známý také jako eukalyptol. Má vysoký léčivý, antibiotický potenciál, ale může vyvolat dýchací potíže u astmatiků, epileptiků a malých dětí.

Ústní podání esenciálního oleje patří jen do rukou odborníka

U propagátorů vnitřního užívání esenciálních olejů se setkáváme s odvoláváním na tzv. francouzskou praxi. Podle jejich tvrzení je jejich orální podání ve Francii naprosto běžné. To není pravda.


Autor: Depositphotos.com

Nejčastěji se setkáváme s doporučeními vnitřního užití formou pití ve vodě, smoothie či jiných tekutinách, užívání v kapsli nebo ve lžičce rostlinného oleje

Esenciální olej, pokud se užívá vnitřně, je tam na lékařský předpis, jeho užívání má striktně určené dávky a denní horizont, ve kterém se pacientovi podává. Kapsle, do kterých se esenciální olej nebo jejich směs kape, připravuje aromaterapeuticky vzdělaný farmaceut. Maximální délka podávání je osm až deset dnů. Nikdy se nepoužívají jako prevence. Vždy se indikují až při určitém problému a po konzultaci s lékařem. Je to hlavně kvůli možnému kontraproduktivnímu působení s některými druhy léků. Esenciální olej může zvýšit, nebo snížit jejich účinnost. To je důležité například při hormonální léčbě, u lidí trpících onkologickými onemocněními, u vysokého nebo nízkého tlaku.

Esenciální oleje a rizika ústního podání

Pití esenciálních olejů je jakási pro aromaterapeuty nepochopitelná móda. Typickým, rozšířeným příkladem je oregano, jeden z nejsilnějších esenciálních olejů vůbec.

Matky ho dávají pít dětem ve vodě, když jsou nemocné, někdo ho bere jako prevenci. Doporučuje se klidně i těhotným ženám, přitom jde o esenciální olej se silným hormonálním potenciálem, vysoce rizikový pro tuto skupinu. Je to proto, že podporuje činnost dělohy, vyvolává menstruační krvácení a může způsobit předčasný porod nebo potrat.

Pokud mluvíme o ústním podání esenciálního oleje, nejčastěji se setkáváme s radami pití ve vodě, smoothie či jiných tekutinách, užívání v kapsli nebo ve lžičce rostlinného oleje. Tento problém má několik rozměrů, o kterých je potřeba se bavit. Jedním z nich je jejich nerozpustnost ve vodě. Esenciální oleje jsou hydrofobní, od vody se odpuzují. Tím pádem se v ní nedají rozmíchat a při pití ulpí na sliznici úst, jazyka, hrtanu. Mohou způsobit jejich popálení.

Dalším rozměrem ústního podání esenciálního oleje je jeho možná neurotoxicita, hepatotoxicita a nefrotoxicita (může vyvolat otravu nervového systému, jater a poškodit ledviny). Dlouhodobé podávání nebo vysoké, neodborné dávkování tato rizika přímo úměrně zvyšuje.

Esenciální oleje bezpečně

Doporučování vnitřního užívání esenciálního oleje bez znalosti celkového zdravotního stavu člověka není žádoucí. Jak už bylo zmíněno, nemůžeme znát jeho potenciální reakce na určitý druh, nemusela se u něho projevit některá omezení pro jeho používání (například astma, epilepsie, alergie na mentol či jiné aromatické molekuly). Nemůžeme vědět, jestli má v pořádku játra, ledviny, nemá-li problém s krevním tlakem. Nelze doporučovat použití neředěného esenciálního oleje pod jazyk, jeho pití ve vodě nebo jiných tekutinách, těhotným ženám a dětem.

Pokud chcete používat esenciální oleje bezpečně, zvolte jinou aplikaci. Nakapejte si je do difuzéru, aromalampy nebo si je rozmíchejte v nosném oleji a naneste je kožní cestou. Dáte jim tak dostatečný prostor pro jejich působení na vaše tělo i ducha, aniž byste se vystavovali zbytečným rizikům možné intoxikace. Při pochybnostech o používání se poraďte se školeným aromaterapeutem.

Galerie: Aromaterapeutická masáž z rukou profesionála

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Publicistka, aromaterapeutka, je absolventkou aromaterapeutických kurzů Roberta Tisseranda, kde získala certifikace z chemie éterických olejů, bezpečnosti používání éterických olejů a aromaterapeutické pleťové péče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).