Nejvydatnějším zdrojem vitaminu D je losos? Pokud vím, tresčí játra ho mají mnohem více. Viděl jsem i nějakou tabulku od SZÚ, podle níž lepší než losos je kapr (nebo uzená makrela). A jeden dotaz – těch 20 minut v létě na sluníčku pro doplnění vitaminu asi platí, když je člověk nahý (v plavkách). Ale co když bývám v létě na slunci v tričku a šortkách? To jsem se nikde nedočetl.
To je přece úplně jedno. Na hory za sluníčkem už stejně nemůžeme a solária jsou rok zavřená. Vláda dělala vše pro to, aby nám zničila zdraví. Cesta do pekla je dlážděna vládními opatřeními. Mimochodem losos nám pěkně zdražil.
Dobrý den, data se různí, protože - jak říká právě SZÚ - "obsah vitaminu D ovlivňuje řada faktorů (druh ryby, místo, kde žije, jaké jsou její zdroje potravy aj.)." Doporučuje: "Rozhodnete-li se konzumovat ryby (alespoň 2 porce týdně), preferujte tučnější varianty." Jako nejbohatší zdroj se dle jeho analýzy ukázaly ryby uzené (makrela) a marinované (zavináče, sleďové filety),
nejmenší obsah byl detekován v rybách mořských (rybí filé - aljašská treska, mořská štika, filety ze štikozubce…). "...maso tučných mořských ryb obsahuje 5-45 μg vitaminu D3/100 g jedlého podílu. Ještě lépe jsou na tom játra tučných mořských ryb, které mohou průměrně obsahovat až 3 mg vitaminu D3/100 g u halibuta, 1,5 mg /100 g u makrely a 0,25 mg/100 g tresky. Cenným zdrojem je také maso tučných ryb (sleď, makrela, losos)..." LK, Vitalia.cz
Internet Info Vitalia.cz (www.vitalia.cz)
Chytře na život. ISSN 1802-8012
Copyright © 2009 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Vitalia.cz využívá zpravodajství ČTK