Hlavní navigace

Vědci mají látku, která zastaví roztroušenou sklerózu

25. 8. 2009

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Britští vědci v pondělí ohlásili významný posun v boji proti roztroušené skleróze. Laboratorní testy na myších prokázaly, že postup nemoci zasahující centrální nervovou soustavu výrazně zamezí neuropeptid galanin. Informoval o tom deník The Times. Ačkoliv je potřeba dalšího výzkumu, lék by podle nich mohl být k dispozici do deseti let.

Britští vědci v pondělí ohlásili významný posun v boji proti roztroušené skleróze. Laboratorní testy na myších prokázaly, že postup nemoci zasahující centrální nervovou soustavu výrazně zamezí neuropeptid galanin. Informoval o tom deník The Times. Ačkoliv je potřeba dalšího výzkumu, lék by podle nich mohl být k dispozici do deseti let.

Vědci přišli na to, že vysoká hladina galaninu u myší je činí odolnými vůči zvířecímu modelu roztroušené sklerózy, tzv. experimentální autoimunitníencefalomyelitidě (EAE). Naopak u myší, kterým galanin úplně chyběl, se projevila velmi vážně. 

Podobně pozitivní účinky prokázala aplikace látky u lidské mozkové tkáně zasažené roztroušenou sklerózou.

Roztroušená skleróza je chronické onemocnění centrální nervové soustavy. Postihuje zejména mladé lidi do čtyřiceti let a projevuje se různě od únavy po záchvaty, nehybnost, poruchy mluvení a sluchu či ztrátu paměti.

Čtěte více: Jak se žije s roztroušenou sklerózou?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).