Hlavní navigace

V uplynulých týdnech nejvíce zlevnila rajská jablka

5. 6. 2009

Sdílet

V uplynulých dvou týdnech v Česku nejvíce zlevnila cena rajských jablek a paprik. Méně stála také hladká mouka. Naopak podražily konzumní brambory a konzumní jablka, přírodní minerální voda, chléb a čerstvé máslo. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).Informuje o tom agentura ČTK.

V uplynulých dvou týdnech v Česku nejvíce zlevnila cena rajských jablek a paprik. Méně stála také hladká mouka. Naopak podražily konzumní brambory a konzumní jablka, přírodní minerální voda, chléb a čerstvé máslo. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).Informuje o tom agentura ČTK.

Statistici k 2. červnu zaznamenali největší pokles cen u rajských jablíček, a to o 20,6 procenta. Ta ve sledovaném období stála průměrně 34,33 Kč za kilogram, což bylo o 8,89 koruny méně. Kilogram paprik byl pak levnější o 5,44 koruny a v obchodní sítí se prodával průměrně za 52,09 Kč. Mírně se snížila také cena pšeničné hladké mouky.

Naopak největší zdražení ČSÚ v posledních 14 dnech evidoval u konzumních brambor, které zdražily průměrně 35,5 procenta, což je průměrně o 4,13 Kč a prodávaly se za 15,77 koruny za kilogram. Jeden kilogram konzumních jablek podražil o 2,34 koruny na průměrných 28,65 Kč. Cena přírodní minerální vody pak vzrostla o 4,6 procenta na 8,24 Kč za litr. O čtyři procenta se zvýšila také cena kmínového konzumního chleba. Ten se průměrně prodával 19,57 Kč za jeden kilogram.

Mezi cenami potravin v jednotlivých krajích ČR byly podle údajů ČSÚ značné rozdíly. Například rajská jablka byla nejlevnější v Karlovarském kraji, kde staly 30,25 koruny za kilogram. Naopak nejdražší byly v Praze, tady je obchodníci nabízeli za 37,61 za kilogram. Nejlevnější eidam nabízely prodejny za nejvyšší cenu v Moravskoslezském kraji, kde stál jeden kilogram v průměru 99,33 koruny, naopak za nejvyšší cenu jej obchodníci prodávali v Karlovarském kraji za 128,50 Kč/kg.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).