V tisícovkách konzerv typu lunch meat chybělo maso

Autor: SZPI

Potravinářská inspekce zakázala konzervy, tzv. lunch meat, v nichž scházelo nejméně třicet procent masa.

Konzervy „lančmítu“ byly kdysi velmi populární. Prodávají se i dnes. Z logiky názvu jde o maso, jeho podíl dokonce přesně ukládá legislativa. „Příslušný právní předpis jasně uvádí, že konzerva typu tzv. luncheon meat musí obsahovat minimálně sedmdesát procent masa,“ uvádí Pavel Kopřiva, mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).

Inspekce přitom na našem trhu narazila na výrobek, který obsahoval mnohem nižší podíl masa. Jedná se o produkt Canned Pork Luncheon Meat, Lunch Meat Ma Ling.

Falšovaná potravina

  • CANNED PORK LUNCHEON MEAT, LUNCH MEAT Ma Ling, Vepřový lunch
  • Hmotnost: 340 g
  • Hotové jídlo – vhodné pro přímou spotřebu
  • Minimální trvanlivost 29. 10. 2017
  • Šarže: LP-5 EJ29–1
  • Výrobce: Shanghai Maling (czech) a.s., 417 57 Hrobčice 93, Česká republika

Skutečný obsah masa v konzervě laboratorní rozbor stanovil na pouze 42,6 % hmotnosti výrobku. Inspektoři SZPI falšovanou potravinu podrobili kontrole v pobočce sítě prodejen Norma k.s. v Praze.

„Z došetřování vyplynulo, že prodejce uváděl do oběhu celkem 52 800 ks závadné šarže potraviny,“ doplnil mluvčí.

SZPI hodnotí produkt jako závažným způsobem falšovanou potravinu, závadné kusy nařídila stáhnout z prodeje a s kontrolovanou osobou zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Inspekce svá zjištění pravidelně zveřejňuje na serveru Potraviny na pranýři. Podívejte se na loňské nálezy:

Nejhorší potraviny roku 2016

Zdroj: TZ SZPI