Hlavní navigace

Ústavní soud se zastal rodičů, kteří neočkovali své dítě

20. 1. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Může být svědomí důvodem pro odmítnutí očkování? Může!

Rodiče malé dcerky byli již v minulosti soudem potrestáni čtyřtisícovou pokutou za to, že nenechali v zákonné lhůtě naočkovat své dítě hexavakcínou. Proti pokutě ale rodiče podali žalobu, v níž vysvětlovali, proč se rozhodli svoji nezletilou dceru nenechat očkovat.

Svědomí vyhrálo

Bylo to z důvodu svědomí a myšlení, svého etického, racionálního i filozofického přesvědčení, jakož i z přesvědčení o nejlepším zájmu dítěte při ochraně jeho zdraví, píše se v nálezu Ústavního soudu. Rodiče přitom vycházeli z postoje, že pro dítě je nejlepší přirozená imunita, kterou by očkování mohlo narušit. Odmítnutí povinného očkování dcery vnímají i jako projev svého práva na péči o dítě, resp. práva dítěte na rodičovskou péči. Uložením sankce jsou tak prý odrazováni od toho, aby o dítě pečovali v souladu se svým myšlením, svědomím a přesvědčením. 

Přitom však nezastírali, že jsou příznivci homeopatické léčby a nedůvěřují očkovacímu systému v České republice, který podle jejich přesvědčení výrazně podceňuje rizika očkování.

Přes tyto skutečnosti soud přišel s překvapivým závěrem. „Důvodem pro odmítnutí očkování může být podle soudu nejen náboženství, ale i svědomí. Prostá pochybnost o prospěšnosti očkování ovšem dostatečným důvodem není,“ uvedlo aktualne.cz, které na případ upozornilo prostřednictvím agentury ČTK. Pokuta pro rodiče, kteří odmítli naočkovat své dítě, tedy neplatí.

Zdroje: usoud.cz, zpravy.aktualne.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).