Hlavní navigace

Umíte vybrat správnou náplast a dezinfekci?

27. 7. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
KVÍZ – Jak ošetřit puchýř nebo odřené koleno? Na léto praktická otázka, protože drobným úrazům volno přímo nahrává. A dávno jsou doby, kdy byl k dispozici jeden druh dezinfekce a náplasti.

Mnoho různých druhů poranění se snažíme řešit svépomocí bez návštěvy lékaře. Každé zranění je svým způsobem specifické a potřebuje jinou péči. Jak ošetřit jednotlivé rány? To je jeden z nejčastějších dotazů, který řeší lékárníci.

K letním úrazům dochází nečekaně a dovedou pořádně vyděsit. Když „teče krev“, jsme ve stresu a zaskočeni my i okolí. Mezi nejčastější nehody patří podle údajů České lékárnické komory řezné rány, odřeniny, puchýře a popáleniny. Na každý typ zranění se ale vyplatí použít jiný druh pomůcek nebo postupů pro hojení ran. Česká lékárnická komora proto sestavila jejich přehled. I díky němu nemusí dojít k tomu, že se z „obyčejné“ akutní rány stane třeba rána chronická, která omezuje život pacienta i jeho rodiny. Vyzkoušejte v našem kvízu, jak se vyznáte v drobné první pomoci.

Víte, které náplasti a obvazy nejlépe ošetří drobná poranění?

Pravidlem číslo jedna při ošetření jakéhokoliv poranění je jeho správná dezinfekce a odstranění případných nečistot z rány. K dezinfekci pokožky nebo sliznic u člověka se používají antiseptika dostupná ve spreji, roztoku či masti. Pro každého je vhodný jiný typ dezinfekce, věnuje se jim například tento komplexní článek.

Po dezinfekci rány je potřeba vybrat vhodný obvazový materiál, který ránu ochrání před možnou infekcí a zajistí ideální prostředí pro proces hojení. V mnoha případech nestačí náplast. Vyplatí se znát a mít připravené i další obvazové materiály, které slouží k ošetření, překrytí, ochraně a zpevnění poraněné části těla. S výběrem obvazového materiálu pomůže odborný personál v lékárnách. Detailní přehled naleznete také zde.

Galerie: Test náplastí

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).