Hlavní navigace

U Moravské Třebové otevřeli rozhlednu Pastýřka

22. 6. 2009

Sdílet

Na vrchu Pastvisko nad Moravskou Třebovou otevřeli v sobotu rozhlednu Pastýřka. Agentuře Mediafax to řekla mluvčí města Pavlína Horáčková. Rozhledna je vysoká 27 metrů. Vyhlídková plošina je o dva metry níže. Rozhledna je přístupná zcela zdarma. Její vybudování stálo 2,3 milionu korun. Z toho jeden milion korun pokryla státní dotace, 800 tisíc zaplatilo město a půl milionu korun Pardubický kraj.

Na vrchu Pastvisko nad Moravskou Třebovou otevřeli v sobotu rozhlednu Pastýřka. Agentuře Mediafax to řekla mluvčí města Pavlína Horáčková.

Rozhledna je vysoká 27 metrů. Vyhlídková plošina je o dva metry níže. Rozhledna je přístupná zcela zdarma.

Její vybudování stálo 2,3 milionu korun. Z toho jeden milion korun pokryla státní dotace, 800 tisíc zaplatilo město a půl milionu korun Pardubický kraj.

Slavnostní otevření doprovodila hudba lesních rohů. Stavbě požehnal i vojenský kaplan Petr Šabak. Klub českých turistů, který stavbu inicioval, uspořádal pro lidi pochod k rozhledně přes údolí Peklo a opékání buřtů přímo u rozhledny.

Na vrchu Pastvisko stávala rozhledna už na začátku 20. století. Ta ale zchátrala a spadla. Jméno nynější rozhledny vybíralo město v soutěži. Občané zaslali řadu návrhů. Nakonec zvítězil název vymyšlený členy Klubu českých turistů. „Ten vrch se jmenuje Pastvisko a na pastvinách jsou pastýři. Rozhlednám se ale dávají většinou ženská jména, tak je to Pastýřka,“ řekla Helena Kopřivová z Klubu českých turistů v Moravské Třebové.


Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).