Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Nejdůležitější věc u bramborového salátu od anonym - Sváteční bramborový salát dělám jednou do roka a...

  • 18. 12. 2019 9:39

    bez přezdívky

    Sváteční bramborový salát dělám jednou do roka a tak je trochu jiný než tradiční podle receptů. Nicméně byla jsem na školách s pamatuji si jak jsme se po vánocích sjeli z celé ČSSR a co salát to jiný. Takže teď ten můj: brambory na salát 2 kila, vařím ve slupce v páře spolu s mrkví, celerem, petrželí a vejci. Když brambory sjedou z vidličky tak je dám na balkon schladnout. Přes noc. Pak je oloupu a nakrájím na cca 1cm široké plátky které protlačím přes kolečko se síťkou. Zeleninu nakrájím na malé kostičky. Přidávám sterilovanou zeleninu na salát alespoň od dvou výrobců. Jen takové množství co je třeba. Lák sliju a ponechám. Pridám cibuli na střední kostky, ne moc najemno. Přidám okurky. Taky aspoň dva výrobce. Jde mi o mnoho vyvážených chutí. Přidám na kostky tvrdý sýr eidam 30%. Ne výrazný, a jen trochu. Přidám sterilovaný hrášek a babby karotku. Přidám vejce na kostky. Přidám lžíci sterilované kukuřice. Přidám gothay, točený salám a jednu klobásu nějakou kuřecí. Nic nevýrazné, ne paprikové, ne uzené. V nádobě smíchám majonézu, tatarku, bílý jogurt, láky z okurek, zeleniny, kukuřice, hrášku, alespoň dvě hořčice plnotučné a lžičku dijonské, sůl a pepř a všechno promíchám tyčovým mixérem. Ochutnám jen jak je to slané. A vjeju to na několikrát do salátu. Vzdy promíchám a podle toho jak se to váže přidávám. Míchám v lavoru, pořádně velká nádoba na míchání. Zbytek láku schovám do lednice a salát zakrytý folií dám chladnout na balkon. Salát dělám 23.12. Ráno 24.12 salát dám domů, zkontrojuji jak se rozležel a jestli nepotřebuje zvlhčit lákem z lednice případně dosolit. Odebereme jen tolik co je třeba na stůl na večeři a zbytek skončí na balkoně. Jistě není to tradiční salát ale já zažil i takový kde to byly jen brambory a cibule a zalité octem. Klidně kritizujte ale já ho nezměním.

  • 18. 12. 2019 16:29

    bez přezdívky

    Moje mamka razila názor, že do bramborového salátu lze dát skoro vše, tedy mrkev, petržel, celer, nakládané okurky, hrášek, papriku, případně i vejce, kabanos, cibuli a podobně. Samozřejmě se salát doplňuje vývarem a podle chuti trochou kyselého láku třeba z těch okurek. To už je na kuchaři. A všeho přiměřeně, nic kromě brambor nesmí převažovat. Kabanos a majonézu přidávám až v den spotřeby.

    Po mamce jsem "zdědil" dvě základní finty, které používám celý život.

    1. Brambory loupu hned za tepla, když jsou ještě tak horké, že mám od nich ruce úplně rudé. To proto, že škrob po vychladnutí lepí a loupání jde výrazně hůř. K loupání nepoužívám nůž, ale obrácenou čajovou lžičku.
    2. Mrkev vařím zvlášť a vodu mírně přesolím. Mrkev pak není tak sladká.

    18. 12. 2019, 16:33 editováno autorem komentáře

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).