Hlavní navigace

Test rychlovarných konvic: některé ani neumí pořádně uvařit vodu

10. 11. 2016

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Řeklo by se nic těžkého, ale některé konvice vodu zbytečně převařují. Další špatně filtrují vodní kámen, nadměrně zahřívají některé části přístroje a hrozí u nich popálení. V některých případech vaření doprovází plastový zápach.

Rychlovarná konvice je velmi jednoduchý přístroj určený k jedinému účelu, uvařit vodu. I přes tento základní princip aktuální test spotřebitelského časopisu dTest u osmnácti vybraných modelů různých značek a cen objevil několik nedostatků.

Galerie: Nebezpečné rychlovarné konvice se objevují ve varování ministerstva i databázi Rapex

Jak rychle vaří rychlovarná konvice?

První, na co se autoři v testu zaměřili, byla rychlost. „U rychlovarných konvic při jejich výkonu samozřejmě platí pravidlo Čím rychleji, tím lépe. Vítězem ve ´sprintu´ na sto stupňů s jedním litrem vody v rámci praktických zkoušek se stal Braun WK 500, když pomyslnou cílovou pásku protnul za 173 sekund. Pro srovnání, u modelu umístěného na chvostu startovního pole se stopky zastavily zhruba po 253 sekundách. Zajímavé bylo rovněž zjištění, že pořadí se trochu změnilo v případě praktické zkoušky s minimálním množstvím vody, které doporučuje výrobce, tedy v situaci, kdy je konvice naplněná po rysku značící minimum vody,“ hodnotí výsledky praktických zkoušek Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Stále vaří, stále vaří….

Vítězem v ohřevu litru vody na 100 °C se stal Braun WK 500, trvalo mu to 173 sekund (u nejpomalejšího z testovaných modelů to bylo 253 sekund). Model Braun WK 500 však současně byl jedním ze tří konvic, u nichž hrozí popálení.
Autor: dTest

Vítězem v ohřevu litru vody na 100 °C se stal Braun WK 500, trvalo mu to 173 sekund (u nejpomalejšího z testovaných modelů to bylo 253 sekund). Model Braun WK 500 však současně byl jedním ze tří konvic, u nichž hrozí popálení.

Dalšími body v rámci praktických zkoušek byly test převařování vody a test účinnosti filtru vodního kamene. V prvním testu se hodnotilo, jak dlouho voda v konvi vře, aniž by nadále rostla její teplota. Jinými slovy se měřila doba, kdy konvice běží zbytečně. Kromě dvou modelů, u nichž se voda převařuje celých devět a sedm sekund, se konvice vypnou okamžitě, nebo nanejvýš do tří sekund po dosažení bodu varu.

Zbytečně horká, či dokonce vroucí voda přitom může zkazit chuť čaje i kávy: „Ideální je dostat vodu na 93–94 stupňů, takže při přelití přes kávu má asi 92 °C. Není ale potřeba naprosté přesnosti, důležité je jen to, aby voda nebyla vroucí a nespálila tak chuť kávy,“ říká Jaroslav Tuček z pražírny Doubleshot v článku Sebelepší kávu zkazíte rychlovarnou konvicí.

Co se týče druhého testu, filtrování vodního kamene, většinou se rozdávaly velmi dobré nebo dobré známky. Efektivita filtrů byla vysoká, což znamená, že zadržely hodně vodního kamene. Za sníženými známkami pak stály malé rozměry filtru, malá jemnost síťky, která nedokáže zachytit nejmenší vodní kamínky, dále skutečnost, že voda může při nalévání filtr minout, či obtížné vyjímání filtru.

Časté nedostatky? Vytékání a čištění

Po praktických zkouškách následovalo hodnocení obsluhy, hlučnosti a spotřeby energie. V případě obsluhy se testovaly návody k použití, plnění vodou, uchopení a přenášení, ovládání, nalévání, čištění a uskladnění. Nedostatky se projevily například u snadnosti nalévání, kdy kvůli netěsnosti víka voda u některých konvic nekontrolovaně vytéká nejen hubicí, ale také zpod víka.

Při zkouškách čistění se zase ukázalo, že u některých konvic je problém vyčistit vnitřek kvůli úzkému hrdlu nebo obtížně přístupným místům.

Co se týče hlučnosti, hluk všech konvic se ukázal jako neobtěžující. Jeho rozpětí se pohybovalo od zhruba šedesáti dvou do šedesáti devíti decibelů.

„Při pohledu na výsledky zkoušky spotřeby elektrické energie to může vypadat, že jsme někde udělali chybu a omylem zkopírovali jeden výsledek ke všem konvicím. Všechny totiž mají sto procent. V rámci této zkoušky jsme však hodnotili pouze spotřebu v režimu stand-by, tedy když je přístroj zapojen do zásuvky, ale není v provozu. Na rozdíl od mnoha jiných domácích spotřebičů mají všechny testované rychlovarné konvice v režimu stand-by ´zavřené kohoutky´, což je pro uživatele jistě dobrá zpráva,“ uvádí Hana Hoffmannová.

Testy bezpečnosti: u tří testovaných konvic hrozí popálení

Testování bezpečnosti rychlovarných konvic zahrnovalo bezpečnost elektrickou, teplotní a chemickou. Zatímco v oblasti elektrické (zda uživateli hrozí rána elektrickým proudem) nebyly žádné problémy zaznamenány, při ověřování teplotní bylo několik pochybení odhaleno. A to konkrétně u tří modelů.

U konvice Braun WK 500 bylo v okolí tlačítka na otevírání víka a spínacího tlačítka naměřeno 68 °C, tlačítko na otevření konvice Zelmer se zahřálo na 75 °C a držadlo konvice Orava mělo v oblasti spínacího tlačítka až 80 °C. Při tak vysokých teplotách hrozí popálení.

Nejčastější závady rychlovarných konví

  • konev se nevypne a vaří dál
  • konev se vypne předčasně
  • víčko se během vaření samovolně otevře
  • spínač nebo optická kontrolka nefungují spolehlivě
  • zadrhává se otevření víka
  • nepřesnost termoregulace

Více v článku: Rychlovarná konvice pro fajnšmekry i pro sebevrahy

Chemická bezpečnost pak ověřovala, zda uvařená voda neobsahuje nežádoucí látky jako polycyklické aromatické uhlovodíky (PAH), zpomalovače hoření, těžké kovy a bisfenol A. Dobrou zprávou je, že v této zkoušce všechny testované konvice uspěly.

Další bezpečnostní testy zahrnovaly hodnocení tří dílčích zkoušek. První z nich sledovala, jak se chová konvice s otevřeným víkem; jestli je vybavena pojistkou, která znemožní její zapnutí. Pouze dvě konvice v tomto aspektu uspěly a nelze je v takovém stavu zapnout. Další test prověřoval zapnutou konvici bez vody. Většina přístrojů deklaruje, že mají ve výbavě pojistku proti vaření naprázdno, ale i ty, které v tomto směru mlčí, jsou bezpečné a samy se po určitě době vypnou – v rozpětí dvanácti až třiadvaceti sekund. Třetí test se zaměřil na překročení maximální kapacity a ukázal na několik modelů, u nichž voda s blížícím se varem vystřikovala z konvice ven a případně i tekla na základnu.

Citliví jedinci mohou vnímat stopy plastu

„Konvice jsme podrobili i chuťové zkoušce, protože používání plastových rychlovarných konvic může být spojeno s nepříjemným zápachem, který se může přenést do vody a ovlivnit její chuť. Výrobci doporučují, abyste před prvním použitím konvici několikrát vyvařili a tím ji zápachu zbavili, ale jak víme od našich čtenářů, někdy to nezabírá. U sedmi modelů byly takové stopy zjištěny. Každý člověk má samozřejmě jinou úroveň citlivosti na konkrétní zápachy nebo chutě, a tak je možné, že právě vy žádný rozdíl nepocítíte. Inkriminované konvice přesto raději nedoporučujeme ke koupi, a to obzvláště citlivým jedincům,“ říká Hana Hoffmannová.

Kvalitě a bezpečnosti rychlovarných konvic jsme se před časem již věnovali a právě „plastový“ zápach byl podle vyjádření hygieniků nejčastější příčinou stížností spotřebitelů. Pokud máte smůlu a narazíte na konvici, která je nejen nefunkční, ale představuje i riziko pro zdraví, nahlaste to. Nebezpečná rychlovarná konvice chce totiž více než jen reklamaci. Jak postupovat?

Kam oznámit nebezpečnou rychlovarnou konvici

  • podejte podnět krajské hygienické stanici
  • nutné jsou základní informace o výrobku (např. název, šarže, EAN kód, výrobce/dovozce/distributor, místo zakoupení atd.)
  • pomůže fotografie výrobku a jeho etikety
  • komunikaci urychlí uvedení kontaktních údajů (e-mail a telefon)

Zdroj a celý test: dTest

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).