Hlavní navigace

Test přesnídávek: Bio produkt zcela propadl

13. 5. 2015

Sdílet

 Autor: Photl.com
Zejména při výběru jídla pro ty nejmenší se snažíme vybírat ty nejlepší potraviny. Jaké je pak ale překvapení, když produkt s nálepkou bio výrazně překračuje limity pro obsah pesticidů.

Ovocné přesnídávky představují rychlé a praktické řešení dětské svačiny na cestách i doma. Spoléháme na ně jako na záchranu, když nestíháme, ale i jako jednu z variant, jak malému dítku dopřát vlákninu a vitaminy. Je však jejich kvalita tak vysoká jako jejich ceny? Spotřebitelský časopis dTest poslal do laboratoře dvanáct ovocných přesnídávek s jahodami zakoupených v českých obchodech. A světe div se, bioprodukt zařazený do testu propadl kvůli vysokému obsahu pesticidů.

Po ovoci jen stopa, ale cukru hory

Zdá se logické, že ovocné přesnídávky by měly být především z ovoce. Mezi jednotlivými produkty však existují značné rozdíly, co se jeho obsahu týče. „Rozptyl je poměrně široký, u námi testovaných výrobků se pohyboval od šedesáti do sta procent. Platí přitom, že přesnídávky s nejnižším podílem ovoce obsahují zároveň nejvíce přidaných látek,“ konstatuje Daniel Pavlis, vedoucí redakce časopisu dTest. Laboratorní analýzy ukázaly, že údaje o množství a poměru ovoce uvedené na etiketách zhruba odpovídají skutečnosti. Horší zprávou je, že na trhu existují ovocné produkty určené dětem od ukončeného 4. měsíce věku, které obsahují i jen lehce nadpoloviční podíl ovoce. Zbytek tvoří voda, přidané cukry a škrob. „To je případ nejlevnějších přesnídávek Clever Ovocná přesnídávka s jahodami a Cvrček Kojenecká výživa s jahodami, které vyrábí společnost Hamé s.r.o. Jejich výhodná cena je však jen zdánlivá, protože za ni spotřebitel dostane pouze šedesátiprocentní ovocný podíl. Pozorné čtení etiket se tedy vyplatí,“ konstatuje Daniel Pavlis. 

Čtěte také: Dětská pitíčka: pod matoucími názvy se prodává zatraceně oslazená voda 

Bio z Francie zcela propadlo

Pozor je vhodné dát i na to, že ne všechny ovocné přesnídávky a pyré, na které lze narazit mezi dětskými příkrmy v obchodech, jsou oficiálně určeny dětem mladším tří let. „Ovocné příkrmy“ definuje vyhláška, vztahují se na ně přísné kvalitativní požadavky a na obale musí být uvedeno, od jakého měsíce věku je děti mohou konzumovat. Přesnídávky bez tohoto označení jsou oficiálně jen ovocnými protlaky, na které se kritéria dané vyhlášky nevztahují. Do této kategorie spadá i výrobek Poki Bio (Danival, Francie). Ačkoli se jedná o certifikovanou biopotravinu, koncentrace dvou ze čtyř naměřených pesticidů v tomto výrobku prokazatelně překročila limit pro biopotraviny, a to i po započtení padesátiprocentní nejistoty měření. „Podle platných norem by tento výrobek vůbec neměl nést označení bio. Podali jsme proto podnět k prošetření biocertifikace tohoto výrobku na Ministerstvo zemědělství ČR,“ uvádí vedoucí redakce.

Rezidua pesticidů byla detekována i u dalších šesti výrobků, v těchto případech ale šlo o množství hluboko pod legislativním limitem pro dětskou výživu. Vítězem testu se stala přesnídávka Hami s jahodami, u které laboratoř naměřila nejvyšší obsah ovoce, navíc neobsahovala žádná rezidua pesticidů.

Zdroj: dTest

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).