Hlavní navigace

Štěnic přibývá i v Česku. Ozónové přístroje na ně ani nemá cenu zkoušet

24. 10. 2023

Sdílet

Nedá se říci, že by se štěnice šířily invazivně, ale nejspíše jich trochu přibývá i v Česku. A nedá se vyloučit, že si je přivezete z hotelu nebo zavlečete domů s nábytkem z druhé ruky. Zatímco například blech se nejspíše dokážete zbavit sami, štěnic ne, protože volně prodejné přípravky na ně neplatí. A nefungují ani generátory ozónu.

Výskyt štěnice domácí se nehlásí povinně, a tak není možné přesně říci, jak častá tahle patálie v Česku je a zda je situace horší než v minulých letech. Národní referenční laboratoř pro dezinsekci a deratizaci se proto pokusila situaci zmapovat alespoň pomocí dotazníků. Neexistují žádná relevantní a komplexní data mapující výskyt štěnic, rozhodli jsme se realizovat dotazníkové šetření ohledně četnosti zásahů proti štěnici domácí v České republice, a to mezi pracovníky a společnostmi, kteří se hubením štěnic zabývají, popsal postup Martin Kulma, vedoucí laboratoře. 

Štěnice v Evropě

V minulých týdnech se v médiích objevily alarmující zprávy o invazi štěnice domácí (Cimex lectularius), a to především z hlavního města Francie, z Paříže. Články reportovaly nejen o zvýšené poptávce po dezinsekčních zásazích, ale také o výskytu štěnic v hromadné dopravě, ve školách nebo na úřadech. V minulém týdnu o podobné situaci informovaly španělské deníky, ve kterých odborníci na dezinsekci hovoří až o sedmdesátiprocentním nárůstu poptávek po dezinsekčních zásazích proti štěnici domácí od začátku roku 2023.

Zdroj: SZÚ

Výsledek? Celorepublikový průměr hovoří o patnáctiprocentním vzestupu poptávky po likvidaci štěnic. Podle pracovníků laboratoře lze tedy usuzovat, že v porovnání třeba s Francií nebo Španělskem není nárůst výskytu parazita v Česku dramatický. Liší se však územně – více jich je podle pražské hygienické stanice například v metropoli. 

Detailní informace o výskytu štěnic v Praze nejsou k dispozici, nicméně jejich výskyt je poměrně vysoký. Lze tak usuzovat z celé řady podnětů, které HSHMP pravidelně stran výskytu štěnic dostává. Minimálně jde o jeden až dva takové podněty týdně, uvádějí pražští hygienici ve své aktuální zprávě. 

Referenční laboratoř největší zvýšení poptávky zjistila ve Středočeském kraji, kde pracovníci odborných firem uvádějí průměrný nárůst po dezinsekčních zásazích o 33 procent, následuje kraj Moravskoslezský, kde jde o sedmadvacetiprocentní nárůst. O pětinu v průměru stoupl také prodej různých dezinsekčních prostředků. 

Situace není v současné době nijak kritická. S výskytem štěnice domácí se v České republice potýkají odborné firmy ve zvýšené míře od roku 2000. Nárůst je celosvětovým trendem a souvisí především s vysokou mobilitou obyvatel, sníženou ostražitostí proti tomuto členovci, ale také především s výrazným rozvojem rezistence štěnice domácí k účinným látkám dezinsekčních přípravků, hodnotí situaci Terezie Arnoldová, zástupkyně vedoucího referenční laboratoře. 

Pokud už byste štěnice doma našli, základní rada je jedna – ani se nesnažte se štěnic zbavit svépomocí, nejspíše byste nebyli úspěšní. Kontaktuje odborné deratizační a dezinsekční firmy a řiďte se jejich pokyny. Jejich seznam najdete například na webových stránkách Sdružení DDD

Podle odborníků z Národní referenční laboratoře pro dezinsekci a deratizaci je škoda peněz, které by někdo vydal za volně prodejné přípravky slibujících likvidaci štěnic. Účinné látky, které jsou obsažené v těchto přípravcích, jsou ve většině případů syntetické pyretroidy. Štěnice jsou na tyto účinné látky rezistentní. Přímý nástřik štěnice sice zahubí, ale následný účinek ošetřeného povrchu je velmi nízký, varuje před zbytečným nákupem ve své tiskové zprávě. Syntetické pyretroidy působí na štěnice repelentně, a při jejich neodborném použití tedy mohou vést k tomu, že se hmyz jen přesune do dalších pokojů či bytů.

Zbytečnou investicí jsou i běžné generátory ozónu, protože na štěnice nepůsobí. Neměli byste věřit ani firmám, které tuto metodu hubení štěnic nabízejí. 

Běžně prodejné generátory ozónu jsou stejné generátory ozónu, které mohou používat odborné dezinsekční firmy. Bohužel tyto generátory ozónu v běžných podmínkách štěnice a jejich vývojová stádia nezahubí. Stejně to platí i u dalšího hmyzu, vysvětluje Terezie Arnoldová z referenční laboratoře. Odvolává se přitom na závěry odborné studie, která byla publikována v roce 2020, tedy v době, kdy generátory ozónu procházely obdobím určitého boomu. 

Podle této studie dochází k úmrtí nymfálních stádií a dospělých štěnic až za 180 minut při koncentraci ozónu 1500 ppm. Pro úmrtnost vajíček byla potřebná přibližně dvojnásobná koncentrace a doba expozice. Dosažení takto vysoké koncentrace ppm v bytech, domech, hotelových pokojích, provozních místnostech nebo všude tam, kde je zapotřebí štěnice hubit, není reálné. Nehledě na to, že takto vysoké koncentrace ozónu jsou podle Terezy Arnoldové toxické a zdraví člověka nebezpečné.

Galerie: Jak vypadá štěnice domácí

Pro běžné účely, pro které jsou generátory ozónu používány (neutralizace zápachu, úprava vzduchu v místnosti) bývá koncentrace do 3 ppm. Jen velmi málo funguje likvidace horkou párou, ačkoli je lákavá kvůli šetrnosti. 

A podle čeho vybrat firmu, která štěnice zvládne zkrotit? Musíte hledat firmu, na kterou získáte dobré reference, má jedinou radu Hanuš Wagner z dispečinku společnosti Deratizace.com, která sídlí v Praze. Nejúčinnější metodou zůstává profesionální chemický postřik, případně použití chemikálií v aerosolu. Cena činí obvykle 2500 až 3000 korun za garsonku, 7 až 10 tisíc korun za rodinný dům, dva tisíce korun za místnost v ubytovně. 

Zprávy o výskytu štěnic v Evropě

Francie

Španělsko

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Jako redaktorka se specializací na zdravotnictví prošla deníky Lidové noviny a Mladá fronta DNES. Už několik let se věnuje on-line žurnalistice jako autorka i editorka, psala například o mýtech a dezinformacích pro Seznam Zprávy. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).