Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Složení mléčných výrobků se během let dost změnilo. Všimli jste si? od Ondra Olmík - Momentálně je trend přidávat modifikovaný škrob do různých...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 12. 2020 9:39

    Ondra Olmík

    Momentálně je trend přidávat modifikovaný škrob do různých mléčných výrobků, zejména ochucených jogurtů. Zdůvodnění jsem našel víc - zvýšení trvanlivosti, větší hustota... Považuji to za výhodu pouze pro líné výrobce. Nemyslím si, že je tohle ideální pro spotřebitele - trávení škrobů má poněkud jiný mechanismus, než trávení bílkovin.
    Z toho důvodu kupujeme pouze vybrané značky, které to nedělají, žel je to extrémní pouze menšina značek. Případně nakupujeme bílé jogurty, které si sami ochucujeme.

  • 11. 12. 2020 13:00

    andrej

    Skrob do jogurtu (ani napr. do sunky alebo parkov) nepatri, resp. je to podvod a od podvodnikov nenakupujem.
    Jogurt ma byt zahusteny prirodzene pracou jogurtovych bakterii, vtedy ma aj prirodzene nizky obsah laktozy. Vyrobcovia B-ckovych jogurtov casto pri zahustovani klamu aj dodanim suseneho (odtucneneho!) mlieka, v tom pripade ale nedojde k spracovaniu laktozy a takyto vyrobok nie je pre ludi citlivych na laktozu vhodny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).