Síla jednoduchosti aneb Filipika proti oblohám

28. 6. 2010

Sdílet

Autor: Isifa.cz
FEJETON – Kuchaři plácají do jídel zbytečnosti, koření se tluče navzájem a dílo zkázy završí halda petrželové natě na příloze. A k tomu všemu ještě – lup ho – obloha!

V jednoduchosti je síla, a to platí i o jídle. Přestal jsem mít rád kombinované a přeplácané recepty, které vyžadují mít plnou lednici a spíž surovin. Nejlepší jídlo je takové, které uvaříte ze tří ingrediencí. Hlavně v restauracích kuchaři příliš kombinují a dávají do hrnce všechno, co jim přijde pod ruku. O oblohách ani nemluvě, to je kategorie sama o sobě.

Jídlo jasné chuti

Poslední dobou si v restauracích objednávám jídla bez oblohy. Kdybych chtěl rajčata, mrkev, zelí, salát, kukuřici, hrášek a okurku, tak si objednám zeleninový salát. Obloha je, zdá se mi, místní specialita a jídlo spíš shazuje, než aby mu něco dala.


Autor: Agentura SXC

Kuchaři také neumějí pracovat s kořením, obvykle jich používají několik najednou, a pak se chutě vzájemně tlučou. Proto jsem rád, když někdy dostanu opravdu jednoduché jídlo s jednoznačnou chutí, bez oblohy a kila petrželové natě na příloze.

Nechápu to; místo aby si kuchaři uvědomili, že si jenom zbytečně přidělávají práci a plýtvají penězi, tak cpou do jídel zbytečnosti. Proč dostanu svíčkovou, u které je kromě knedlíků, omáčky, masa, brusinek, citronu a šlehačky i petržel? Mimochodem, ke svíčkové ani citron a další ochucovadla nepotřebuji, přebíjejí totiž chuť masa a omáčky. Ovšem málokdo si dovolí tam toto nepřidat, protože se to tak prostě dělá. Proč kuchaři dají k opečené jitrnici s bramborem zeleninový salát? Vím, zvyk je železná košile, ale vše má svoje meze.

Máte rádi oblohy?

  • Ano
    34 %
  • Jak které a jak k čemu
    38 %
  • Ne
    28 %

Zdobení talíře je nebeská blbost

Když vaříte doma, také si neděláte oblohu, tak proč ji neustále považujeme za normální a běžnou i v lepších restauracích? Místo toho, aby se kuchař soustředil na jídlo samotné, si hraje s vykrajováním ředkviček a rajčátek. Příloha zdržuje od vaření a i od jídla, to je přece jasná věc.


Autor: Agentura SXC

Zajímavé je, že když si ve Wikipedii vyhledáte heslo “steak”, nechybí ani zmínka o zeleninové obloze. “K takové typické steakové večeři se pak obvykle podávají jako příloha nejčastěji brambory, ale někdy také rýže, těstoviny či fazole. K výsledném dojmu přispěje i pěkná barevná zeleninová obloha, která zdobí okraj talíře vedle masa.” 

Jsem jediný, kdo považuje zeleninovou oblohu za zbytečnost a takzvané zdobení talíře za blbost nebeskou? Ozdobený talíř pro mě znamená hezky upravené maso a přílohu, ne kilo zbytečné zeleniny navíc. Toť můj skromný názor. Měl bych nápad. Při každé objednávce by se měla obsluha zeptat, zda oblohu chceme, nebo ne, a měla by ji případně servírovat na talířku zvlášť, aby nekazila dojem z jídla.

Fórum: Co je horší – protivný číšník, nebo špatné jídlo?

Co vás nejvíc naštve v restauraci? Zapojte se do diskuse.

Unavená obloha

Obloha mi vadí i proto, že je obvykle z uschlých a hnusných zeleninových kousků. Vypadá to, jako by se kuchaři potřebovali zbavit starých okurek a rajčat, ani bych se tomu nedivil. To samé platí pro některé ingredience, které jsou úplně zbytečně přidávány do jídel.

V jednoduchosti je síla, jak již bylo řečeno. Proč se dělá kuřecí steak s broskví, šunkou, sýrem a žampiony? Není to příliš? Nestačila by jenom jedna z přísad?

Co si o zeleninových oblohách a pokrmech typu „patlámo-matlámo“ myslíte vy?

Čtěte téma: Na obranu fastfoodů

Je populární nenechat na provozovnách rychlého občerstvení nit suchou. Nadáváme na ně. Pohrdáme jimi. Kritizujeme. Ošklíbáme se. A všichni tam chodíme. 

Autor článku

Autor je kromě jiného internetový publicista, více informací najdete v jeho profilu na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).