Hlavní navigace

Senioři v Americe si oblíbili nové bojové umění - boj s holemi

24. 3. 2009

Sdílet

O tom, že vycházková hůl nemusí být jen pomůckou pomáhající při chůzi, se přesvědčili někteří američtí senioři. Oblíbili si totiž nový způsob bojového umění, kterým je boj s holemi. Ve Spojených státech se začaly šířit kurzy, kde se důchodci učí, jak se za pomoci hole vypořádat s útočníkem. Jedna taková škola bojových umění je i ve městě Zephyrhills na Floridě. Kurzy tam vede dvaašedesátiletý Mark Shuey, jeden z nejuznávanějších mistrů boje s holemi v zemi. Přicestoval na Floridu z Lake Tahoe v…

O tom, že vycházková hůl nemusí být jen pomůckou pomáhající při chůzi, se přesvědčili někteří američtí senioři. Oblíbili si totiž nový způsob bojového umění, kterým je boj s holemi. Ve Spojených státech se začaly šířit kurzy, kde se důchodci učí, jak se za pomoci hole vypořádat s útočníkem.

Jedna taková škola bojových umění je i ve městě Zephyrhills na Floridě. Kurzy tam vede dvaašedesátiletý Mark Shuey, jeden z nejuznávanějších mistrů boje s holemi v zemi. Přicestoval na Floridu z Lake Tahoe v Nevadě, aby šestnáctičlennou skupinku zájemců naučil, jak se ubránit útočníkům. Tomuhle umění říká Hůl-fu.

hůlKurzy se začaly šířit po Spojených státech, částečně díky vlivu společnosti Cane Masters, kterou Shuey založil a která prodává dřevěné hole. Ty se vyrábějí z těžšího a hutnějšího dřeva, aby se méně opotřebovávaly, a jsou zakončeny širším ohybem, aby bylo snazší zaháknout jím útočníkův krk. Jsou k dostání ve školách bojového umění a stále častěji také v centrech pro seniory či domovech důchodců.

Lekce začíná jednoduše – senioři se shromáždí na červeno-černé rohoži, otáčejí se sem a tam, protahují se s jednoduchými dřevěnými holemi nad hlavou a za zády. Kombinují cviky s dlouhými pružnými gumovými pásky a s holemi, aby si procvičili bicepsy, svaly na nohou a hrudi. Účelem cvičení je udržet seniory fit.

Během dvouhodinové lekce se účastníci kurzu naučí pohybům, kterých lze s úspěchem použít v různých situacích. Holí se dá prostě točit dokola, použít ji k zaháknutí útočníkovy nohy nebo krku nebo ji přeměnit v obušek. Pokročilé techniky dokonce seniorům ukážou, jak odrazit útočníka vyzbrojeného nožem nebo střelnou zbraní.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).