Hlavní navigace

Sedadlem u uličky proti trombóze a žilním sraženinám

Sdílet

S touto teorií přišli vědci z amerického ústavu Lahey Clinic Medical Cente. Podle nich může sezení v letadle na sedadle u uličky pomoci předejít potenciální trombóze hlubokých žil či krevním sraženinám. Podle průzkumu amerických vědců měl 75 procent případů ucpání cévy krevní sraženinou na svědomí fakt, že se pasažéři v letadle dostatečně nepohybují a že většinou zmíněné problémy sužují lidi sedící jinde než na krajním sedadle u uličky, protože ti mají tendenci méně se hýbat.

S touto teorií přišli vědci z amerického ústavu Lahey Clinic Medical Cente. Podle nich může sezení v letadle na sedadle u uličky pomoci předejít potenciální trombóze hlubokých žil či krevním sraženinám.

Podle průzkumu amerických vědců měl 75 procent případů ucpání cévy krevní sraženinou na svědomí fakt, že se pasažéři v letadle dostatečně nepohybují a že většinou zmíněné problémy sužují lidi sedící jinde než na krajním sedadle u uličky, protože ti mají tendenci méně se hýbat.

Odborný britský časopise The Lancet nedávno uvedl, že riziko také snižuje nošení tlakových punčoch. Zároveň se doporučuje omezit během letu příjem alkoholou a nápojů obsahujících kofein.

Riziko vzniku krevních sraženin během letu stoupá až čtyřnásobně. Nebezpečí začíná hrozit při letech delších než čtyři hodiny a vrcholí při letech delších než osmihodinových.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka během své krátké redaktorké dráhy vystřídala psaní recenzí pro tištěný hudební časopis za internetový server Vitalia.cz. Mezitím také přispívala do norského školního časopisu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).