Hlavní navigace

Názory k článku Ruské vejce a české chlebíčky: co všechno se jedlo na Silvestra (a už jste na to radši zapomněli)

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 12. 2021 11:12

    bez přezdívky

    Ruské vejce vymysleli Češi. "Sovětskoe šampaňskoe igristoe" začali licenčně vyrábět Poláci a nedalo se to pít. Pak se to na chvíli zlepšilo - dováželo se "Russkoe igristoe šampaňskoe". Při hodnocení vín bylo daleko před Bohemia Sektem.
    Víte, byla spousta blbých věcí za minulého režimu. Bylo jich tolik, že si nemusíte na minulý režim vymýšlet lži.
    Stačí si najít v ČSÚ spotřebu masa a masných výrobků.
    Nejvyšší spotřeba masa byla koncem roku 1989. Vepřového 50 kg, hovězího 30 kg. Dnes to je vepřového 40kg a hovězího do 10. Zato spotřeba drůbežího neustále stoupá, protože kuře je vypěstováno do jateční velikosti za tři týdny!!! Maminky, už se vám stalo, že když jste své dcerušky začaly přivykat na maso a daly jim drůbeží, že jim třeba v 15 měsících narostly prsíčka?
    Ryb se jí přibližně pořád stejně.
    Jo, a ta "jednohubka" - kostka chleba se sádlem - to jsem nikdy v životě neviděl a neslyšel jsem o tom. Zato krajíc chleba se sádlem, posypané kmínem a sekanou cibulkou byla a je moje oblíbená svačina. A na různých lidových veselicích se to prodává za těžké prachy jako nějaká pochoutka.
    Opravdu se nemusí o minulém režimu lhát. :-)

  • 31. 12. 2021 15:36

    vevuna

    Čočo? To je dnes takové to "krabicové". Existuje to, ale běžní lidé to nekupují an nepijí. Čučo si kupovali lidé na dost nízké sociální úrovni. Stejně tak, jako dnes si někteří kupují to krabicové. Prostě, chtějí se za málo korun dostat do nějakého alkoholového opojení. Autor článku si čučo kupoval?
    A co "se jedlo na Silvestra"? V mém dětství jsme měli na Silvestra k obědu polévku, vepřovou pečeni, zelí a knedlík. K večeři matka objednala v lahůdkářství obloženou mísu, vlastně dvě obložené mísy, protože nás bylo hodně. Žádné obložené chlebíčky ani jednohubky jsme doma nevyráběli. Ty "jednohubky", tedy rohlíky nakrájené na kolečka, pomazané nějakou pomazánkou, to si pamatuji až tak někdy v roce 1975. Já jsem byla svobodná až do roku 1978 a na Silvestra jsem jezdila na hory. Tam jsme si žádné chlebíčky ani jednohubky nedělali. Měli jsme chleba, sýr, uzené maso a klobásky. A nepili jsme žádné "čučo", ale víno z Jižní Moravy. Nejlépe bílé. Víte, každá doba má svoje. Netrpěla jsem hladem, ale nemohla jsem se přecpávat. Nebylo otylých dětí. Když jsem byla holka, tak otec mi říkal: jéžišmarjá jez, nebo řeknou, že se nedokážu postarat o děcka! Dnes se říká děckám: jéžišmarjá, nejez tolik, vždyť jsi už jak cent! - nebo tak nějak podobně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).