Myslím, že s autorkou, která arogantně naznačuje, že když jím hovězí, tak mám v žaludku popelnici, se rozumně diskutovat nedá. (Je horší mít v žaludku popelnici než kompost?)
Pěkný den, Jiří,
každý si to přebere po svém. Někdo jako vy, druhý pochopí, že ona věta v profilu je souvětí, čili větný celek složený z více vět, který vyjadřuje více myšlenek.
Kdybych chtěla být arogantní zněla by věta třeba takto: Sedmnáct let nejím krávy a čuníky, PROTOŽE popelnici mám před domem, ne ve svém žaludku.
Věřím, že jsme si porozuměli, můžete přidat svůj názor na článek o pečivu. ;)
Pěkné pondělí
Kateřina Čepelíková
Vitalia.cz
Prosím, hlavně si ten medailonek neměňte, vždy se hrozně nasměji nad lidmi jako pan Jiří, kteří místo komentování Vašich zpravidla dobrých článků kvůli němu vřeští :))
nejak nechapu porad mi z toho vychazi, ze dle vasi (ne)logiky mate kompost v zaludku. A jist maso rozhodne neznamena mit popelnici v brise!
Autorce drzim palce. Ani ja si nedelam ze zaludku popelnici a hrbitov.
1. Mezi popelnici a kompostem je velky rozdil. V popelnici je vse, v kompostu vetsinou jen biologicky odpad (prevazne ovoce a zelenina).
2. Pruchod vegetarianske stravy strevy je na rozdil od masa rychly, jak o tom svedci rozdil ve stavu strev a vyskytu ruznych strevnich problemu. Nemusite tomu verit, staci si nechat zkontrolovat streva.
3. Vegetarianstvi jako odchylka? Jake procento se povazuje za odchylku? Oproti cemu/kde/kdy?
4. Prednosti vegetarianstvi? Zkusenost je neprenosna. Stoupajici tendence i mimo tradicne vegetarianske oblasti (JV a V Asie) je vymluvna.
5. Dogmaticnost vegetarianu a masozravcu? V extremech nevidim zasadni rozdily. Me znami cesti masozravci pocinaje mou rodinou vetsinou prijali rodinne stravovaci zvyky jako jedinou moznost a vubec nechapou, ze by nekdo mohl zit jinak. Ze by ovcanstvi?
Je to jednoduche. Odchylka to je, protoze priroda nas udelala vsezravci. Cili na Vasi otazku odpovidam: Je to odchylka od prirody!
k 'vsezravcum' - gugl: vegetarian teeth huxley
k 'priroda nas udelala' - Tech faktoru je vic, ale zde je to OT.
Jen takova mala poznamka. S tou JV a V Asii jako tradicnima vegetarianskyma oblastma jste asi malinko ustrelil(a), ne? Ziju tady uz druhym rokem a uprime zoufale tady trpim prave z duvodu, ze je dost tezky sehnat tu bezmasou stravu. Jasne, sehnat se da, ale tezce prevazuje chicken, pork, seafood, etc.
Tradicni ve smyslu nabozensky definovane diety (hinduismus, buddhismus, jainismus).
Kde ze to zijete?
vase presvedceni o popelnici v zaludku, je pouze vysledkem vasi psychicke nevyrovnanosti, diky ktere jste presvedcena, ze jist pouze kytky je ok.
nic proti, zkratka za to nemuzete.
Nejíst maso je každého věc,je to stejné jako třeba být deviantem.Za svoji deviaci nikdo nemůže.Ale je fakt,že by devianti neměli svoji úchylku dávat na odiv,jako třeba průvod homosexuálů Prahou atd...
Já teda taky vegetariány/vegany nechápu a jejich pocit nadřazenosti a jejich arogance je mi spíše k smíchu, ale tenhle Váš výplod je taky síla...
Nejist maso je objektivne vzato deviace. Nic spatneho na tom vyroku nevidim.
Ano, nejíst maso je deviace (z definice toho slova), ale
1/ vegetarián za svou deviaci může, je jeho rozhodnutím; být homosexuálem, nebo zrzkem je deviací vrozenou. Vegetariána bych spíše přirovnal k věřícímu.
2/ Ponechávat odchylky doma a v tajnosti? Na veřejnost jenom uniformni, komformní seď? Tak začína ostrakizace... Proč některé odchylky doma (homosexualita) a některé na veřejnosti? Např. hrát fotbal je objektivně vzato také device... Naopak... základem svobody je možnost projevovat své názory veřejně.. jakékoliv názory.
Ale kolik fotbalistu ti rika, ze jsi zdechlina, kdyz nehrajes fotbal?
Ale k tomu jsem se vůbec nevyjadřoval, když si přečteš moji původní odpověď, tak by Ti mělo být jasné, co si o takových věcech, co si o sobě napsala autorka články myslím myslím... já se ale původně vyjadřoval k tomu, jakým spůzobem byl jeden z komentátorů schopen srovnat veget. s homosexualitou a ještě do toho zamotat jejich průvod Prahou
A ja s nim souhlasim. Nekteri homosexualove cpou ostatnim lidem svoji deviaci podobne, jako nekteri vegetariani.
Pečivo je svinstvo samo o sobě ;)....pořád nechápu proč někdo radí dávat celozréí pečivo do diety, vůbec to není dobré a člověk po pečivu akorát tloustne nehledě na lepek.
Souhlas, u někoho kdo denně tlačí bagety mi obavy o "éčka" přijdou hodně vtipné :-)
Poslední dobou mám vážně pocit, že internetové diskuse jsou plné frustrovaných mužů, kteří svou existenci spojili s anonymním urážením žen. A vytrháváním věcí z kontextu. Ještě chvíli a bude to tady jako na Lžidnes.
A teď k tématu : pokud vím že pečivo sním během cca 4 hodin, tak nehledím na to jestli je čerstvě upečené nebo dopečené. Ale když v pátek kupuji chleba na víkend, tak jedině čerstvě upečený.
Přidal jsem tedy i své jméno a klidně pošlu i email :). Nikdo se tu nenaváží do autorky, protože je autorka (nikoliv autor :)), ale protože má ve svém popisu to, co má ve svém popisu, což není vytržené z žádneho kontextu, je v samostatném odstavci a nic před ní ani za ní na ni nevazuje :))
Ale k tématu, máte pravdu, pokud je to čerstvé, je celkem jedno, jestli je to přímo z pekárny, nebo rozpékané. Ono mimochodem vzhledem ke srovnatelné kvalitě bylo spíše účelem, aby si pekaři zvýšili tržby, než nějaká ochrana zákazníků...
Já kupuji dopékané pečivo poměrně často a jsem s ním spokojen. Často nakupuji v Lidlu, kde se s dopékáním nijak neskrývají, narozdíl od dalších obchodů. Rohlíky a housky spotřebuji v den nákupu a chléb těch několik dní také vydrží.
Určitě si raději koupím dopečený chléb ze žitno-pšeničné mouky z Lidlu, než laciný a "pořádně upečený" chléb 500 g á 20,- Kč od Penamu či jiných alchymistů.
Dopékané pečivo sice rychleji tvrdne, ale některé prefabrikované pekárenské výrobky z velkých pekáren nejsou měkké nikdy, moc dlouho nevydrží a ta jejich delikátní chuť ... tedy spíše pachuť.
Tahle vyhláška mi přijde dost zbytečná, buzeruje obchody a zákazníkům příliš dobra nepřináší. Lepší by bylo zpřísnit kontrolu různých potravinářských barviv, sirupů a některých zdraví škodlivých éček.
Nakupujeme domů většinou pečivo k rozpečení a rozpékáme si sami, pokud si ale mám vybrat mezi čerstvým nebo dopečeným, sáhnu po čerstvém. Vyhláška má jeden přínos. Např. u pekařství Paul najednou vyšlo najevo, že to nehorázně drahé (a byť chuťově většinou výborné) je z polotovarů.
Internet Info Vitalia.cz (www.vitalia.cz)
Chytře na život. ISSN 1802-8012
Copyright © 2009 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Vitalia.cz využívá zpravodajství ČTK