Hlavní navigace

Názory k článku Rostliny pro sladký život: Neznámá přírodní sladidla

  • 1. 2. 2019 22:19

    Ostap Bender
    Dovolím si trochu upřesnit informace o xylitolu. Tak především se nevyrábí z nějakých bobulí, protože ty ho obsahují velice málo (cca 1 % sušiny). Primární surovinou jsou materiály obsahující celulózu, např. (v Maďarsku) vydrolené kukuřičné klasy, sláma, plevy a řepné řízky, které se dále chemicky zpracovávají. Není špatný, ale problém, který brání jeho rozšíření, je cena. Xylitol je znám už dlouho a za války ho zkoušeli průmyslově vyrábět Finové (neměli ani vlastní cukrovku, ani možnost dovozu třtinového cukru), ale nechali toho kvůli vysokým nákladům. K nám se xylitol dováží většinou z Maďarska (popř. přes Slovensko) a je mnohonásobně dražší než sacharóza (od 200 Kč/kg, ale také 300 - 500 Kč/kg), třebaže jeho sladivost je zhruba stejná. Osladit si s ním kávu je ještě únosné, ale upéct s ním bábovku už asi ne. Asi by se mělo upozornit na možnost neblahých účinků (průjmy) i na člověka, a to při větší spotřebě. V EU proto není (podle anglické wikipedie) povoleno jeho užívání v nealkoholických nápojích.

    Pro biomatky: Pozor, je to éčko - E967!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).