Hlavní navigace

Názory k článku Rizika koupání v krytých bazénech: co vdechuje plavec?

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 4. 2014 13:25

    Milan (neregistrovaný)

    Je obdivuhodné, co si novináři dokáží vymyslet za nesmysly. Vždy s odkazem na "americké studie" či některé zcela "zaručené" zahraniční zdroje. Ale nikdo si neporovná, jaké jsou podmínky pro plavání v bazénech v uváděných lokalitách a u nás. To už novinář neuvádí, protože by si musel zjišťovat další údaje a hlavně by jeho článek ztratil svou burcující akčnost "strašného a nebezpečného problému".
    Pro upřesnění:
    1. V Americe se obecně chlóruje na hodnoty cca 4 x vyšší než u nás. O to víc se chlóru z vody uvolňuje.
    2. U nás pro veřejné bazény nejsou povoleny "skimmerové" bazény jako v Americe (u nás se používají jen u privátních bazénů) a u bazénů s přelivnou hranou dochází k lepšímu rozptylu uvolňovaného chlóru, takže obsah trichloraminu ve vzduchu při prováděných měření zdravotním ústavem na bazénech dosáhl jen zlomkových hodnot, které uvádí zdravotníci jako mezní hodnota pro plavecké areály.
    3. Nemáme u nás žádný prokazatelný případ vzniku t.zv. "plaveckého astma", které by způsobovalo dýchání vzduchu nad hladinou umělých bazénů, a to ani u závodních plavců, kteří plavou intenzivně a několikrát týdně. Všechno jsou jen strašáci!!
    4. Dalším nesmyslem je menší rizikovost při použití slané vody v bazénech. Hodnota soli v bazénové vodě není pro většinu mikroorganizmů životní překážkou. Slaná voda je zabezpečována chlórem pomocí elektrolýzy soli (chloridu sodného, který se rozkládá na chlornan sodný a chlór) a tím je voda zabezpečována. I ve slaných bazénech se tedy koupeme v chlorované vodě. A i z té se chlór nad hladinu uvolňuje.

    Prostory umělých plaveckých bazénů a aquaparků u nás patří z hlediska zravotního a hygienického k jedním z nestřeženějších prostor. Máme snad nejpřísnější hygienické předpisy na světě pro provoz umělých bazénů vycházející ze Zák. 258/2000 Sb. v platném znění - Zákon o ochraně veřejného zdraví. Nebojme se tedy plavat v bazénech. A nedejme na články novinářů - každý se hold snaží nějak živit!
    Ing. Milan Šmíd
    Bazény a wellness s.r.o.

  • 19. 4. 2014 13:46

    Rybářová (neregistrovaný)

    Pane Šmíde, při čtení vaší reakce jsem říkala odkud vlastně jste, kde pracujete...
    Při koupání v bazénu jsem si přinesla infekci v pochvě a kamarádka plíseň na chodidlech. Proto nosím do sprch gumovou obuv (vietnamky. Z venkovního koupání v řece, jezerech, rybnících jsem si přinesla maximálně ovádí nebo komáří štípance.
    Tam kde jsou ve vodě sinice, se samozřejmě nekoupu, ale to lze nalézt na internetu kde je jich víc.

  • 19. 4. 2014 20:35

    bez přezdívky

    Text především varuje před chlórem a upozorňuje na hygienu návštěvníků bazénu. Jsem ráda i za pohled někoho, kdo se v bazénu pohybuje v "zákulisí". Bojím se, že více chlóru by jako prevence vaginální infekce moc nefungovalo. Řekla bych, že je to o té hygieně/zodpo­vědnosti plavců. Nebo myslíte, že za to mohou provozovatelé? Ale chápu, že je to asi bazén od bazénu...

  • 20. 4. 2014 9:58

    Trident (neregistrovaný)

    Plisen na chodidlech je jen takova tresnicka na dorte. Takovy evergreen bazenu.
    Muzu vas ujistit ze i panove si nosi z techto mist ruzne infekce a to i na mistech intimnich
    Nejvic tragicky byl co si pamatuji bazen na zakladni skole. Clovek se vzdycky osypal a pak vypadal jako zombie.

    A presne to co pisete. Detstvi plne koupani v kalne ricce vubec nic. Naopak clovek si odnesl otuzilost kdyz uz se dubnu koupal. Ani par dousku omylem polknutych nezpusobilo boleni bricha. Tady funguje prirozena imunita vypestovana dlouhodobym pobytem od detstvi v danem prostredi.

    Jakmile je ale nekde hodne lidi, je to vzdy zahul na imunitni system. Bazen,autobus, letadlo. A kdyz tam jsou jeste ruzne narodnosti pravdepodobnost nakazy se jeste zvysuje.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).