Vyjádření lékaře, zda ze závadného alkoholu použitého na flambování nebo do omáčky může být otrava nebo ne. Pokud ne, nejsou okolo alkoholu důležitější věci na odhalování?
Lékaře jsme oslovili, ale nikdo Vám to takto obecně neřekne. Jak je v článku zmíněno, záleží na mnoha faktorech, druhu alkoholu, způsobu jeho zpracování, teplotě, době, ale také na váze a zdravotním stavu člověka atp. Jistě že alkohol samostatně konzumovaný je nebezpečnější. Nás na tom zaujala hlavně volnost, s jakou se tu nakládá s předpisy a kontrola jejich dodržování.
A ještě k tomu odpověď, která dodatčně dorazila z hygieny: Delším záhřevem nad 65 °C se metanol odpaří (flambování, delší dostatečná tepelná úprava pokrmu), což neplatí při jeho přidání do omáčky těsně před jejím dohotovením, do teplých nápojů – např. kávy, čokolády nebo čaje, stejně jako do náplní a krémů cukrářských výrobků po upečení.“
Ano je to "šokující". Podíval bych se na to selským rozumem. Jaké množství alkoholu se používá na flambování ? Panák ? Když se to zapálí tak tam toho opravdu moc nezbyde (smrtelná dávka se uvádí již od 0,1 gramu čistého methanolu na 1 kg hmotosti člověka). Whisky koňak byla OK. Pokud, ale kuchař/cukrář naleje rum místo tresti např. do krému tak to už je problém.
holt pro bulvar se hodi cokoli "senzacniho"
Vzhledem k možnému množství metanolu při tomto použití není žádný problém. Vždyť i teď se může legálně vyrábět alkohol do 20%. Takže stačí naředit na polovinu a prodávat lze (např. Becherovka 19%).
Pokud lze prodávat alkohol naředěný na polovinu, tak v tom jídle se naředí mnohem víc...
Takže z jídla se metanolem neotrávíme.
Jenze metyl naredeny na polovinu je taky zabijak. Jen se smrtelna davka zdvojnasobi a oslepnes treba po dvou panacich misto jednoho.
Já jsem jen upozorňoval na to, že tady někdo buzeruje kvůli flambování (prý že to není povoleno) a přitom je povoleno prodávat 19% alkoholické nápoje. Souhlasím, že riziko u přidávání do pokrmů je, ale mnohem větší je u pití 12-19% alkoholických nápojů.
Autorka podle mne nemá pravdu a flambování není jinou formu nabízení ke spotřebě (tím bylo myšleno třeba nabízení zdarma, ochutnávky,... - ale to by musel vysvětlit ministr zdravotnictví). A flambovaný steak vůbec není lihovina, takže se na něj opatření ani nemůže vztahovat...
Internet Info Vitalia.cz (www.vitalia.cz)
Chytře na život. ISSN 1802-8012
Copyright © 2009 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Vitalia.cz využívá zpravodajství ČTK